България блокира Бургас–Александруполис, смята Гърция

Пангалос: Да видим как да повлияем на българското ръководство
13 дек 2010 23:15, Елка Василева
13
България блокира Бургас–Александруполис, смята Гърция
Снимка: БГНЕС

Реализацията на проекта за трансбалкански нефтопровод Бургас–Александрупорис навлезе в задънена улица поради позицията на България, заяви гръцкият вицепремиер Теодорос Пангалос в Атина.

„Реализацията на проекта Бургас–Александрупорис е първостепенна задача за гръцкото правителство. За съжаление се опасявам, че отговорът тук е един, той е еднозначен: проектът трудно ще бъде реализиран“, каза Пангалос на откриването на руско-гръцко-кипърска конференция в Атина.

„Всеки път, когато в съседна България побеждават политически сили, които са под силното влияние на Запада, нефтопроводът Бургас–Александрупорис се оказва в задънена улица“, поясни вицепремиерът.

По думите му транснационалните петролни компании, „свързани с американското правителство“, използват всички средства за това проектът да не бъде реализиран.

„Намираме се в задънена улица. Не мисля, че не можем да преодолеем това, но ние – Русия и Гърция, трябва да видим с какви възможности за влияние разполагаме, така че българското ръководство да разбере: политиката, която води до изолация на страните на Балканите заради частни, трансатлантически интереси, не съответства на интересите на българския народ“, заключи Пангалос.

Русия, Гърция и България се договориха през 2007 г. да построят 300-километровия нефтопровод, който да заобикаля Босфора и Дарданелите. Настоящият български премиер Бойко Борисов нееднократно заяви, че България обсъжда евентуален отказ от проекта, пише РБК daily.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: Теодорос Пангалос
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
АЕЦ Белене - на загуба за България ( - 20 милиарда лева)Южен потоп - на загуба за България ( - 18 милиарда лева )Нефтопровод Бургас-Александрополис - на загуба за България ( - 3 милиарда лева)трябва да си много загубен за да се навиеш да правиш проект които е изгоден за други държави, вместо да милееш за просперитета на родината си
12
5
 
4
 
! Отговори
444а преди 13 години
*** е че накрая наистина ще го направят
11
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Беше направена екологична експертиза за катастрофалните последици за Бургаския залив от нефтопровода Бургас-А-полис.Хората от региона Поморие-Бургас-Созопол също са против този нефтопровод. Ще загубим милиарди долари приходи от туризма, а от тръбата ще почелим 50мил.долара годишно половината от които ще отиват за поддръжка на съоръженията. Ще унищожим природата си и ще станем още по бедни и болни.Не мога да разбера защо се търси политически пристрастия когато сме на 100% загуба от проекта
10
2
 
10
 
! Отговори
444а преди 13 години
Е*** съм го и газопроводаи без това нищо няма да стига до народа
9
9
 
8
 
! Отговори
ТЕТКА МАРА преди 13 години
РАЗБИРА СЕ, Бойко Б. ще клекне и за Бургас-Александрополис, както клекна и за Южен поток и за АЕЦ "Белене". Тези проекти са в интерес на България защото осигуряват приходи, икономическо развитие и просперитет за българския народ. Те не са в интерес на САЩ, чиито гео-политически интереси са в посока блокиране на Руската икономика с цел максимално отслабване на Русия, която те смятат за свой основен противник. Но Русия и Гърция,която отстоява нац. си интереси имат доста лостове за натиск в/у Бг
8
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Когато Александролис стане българско пристанище, както е според неизпълненият договор; ( за икономически достъп на България до пристанище Александрополис) тогава може да помислим, но в случая. Пасивите на100% са за БГ. А ползите на 100% са за Гърция.
7
2
 
11
 
! Отговори
Някой преди 13 години
Сегашната технология на разтоварване няма нищо общо с предложената. От този Буй ще спечелят само руснаците и гърците. А при авария ще загуби цялото черноморие от Слънчев бряг до Созопол. Там се осигуряват много работни места, и приходи от туризма. Даже повече от колкото ще спечелим от тръбата. КАто са толкова мераклий да направят пирс 4 в Нефтобазата и да си разтоварват , ама не много скъпо било, по евтино им е да се подкупи някой чиновник.
6
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Точно поради липсата на чувство за последователност и отговорност у българските управници,българската честна дума, никога не е била вземана на сериозно от великите сили, и това е една от причините за това България да е на последно място в Европа!
5
6
 
8
 
! Отговори
777 преди 13 години
Хавел отдавна изгони еколозите и затова чехия надмина и Португалия за кратко време
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не знам откъде имате тази информация но ряновости гърците се оплакват от всички предишни правителства, а не мисля серго да е работил за американеца.Има и друг variante:комунистите са на власт и в момента и искат да уредят някои наш човек
3
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Я да видим сега, кои са коварните и вероломните?
2
2
 
5
 
! Отговори
анести колев преди 13 години
гърция да не смята ами да дава парите за проекта ,то със ,,смятане ,, не става ,тука ,,смятат вече 18 месеца и ВСЕ ТАЯ ,ПАК ПО ЛОШО ОТ ПРЕДИ
1
6
 
6
 
! Отговори
Ще почакаме! преди 13 години
Точно така е, за съжаление! Нищо, следващото правителство на подмандатната територия ще реши въпроса. Бургашките "референдуми" бързо ще си сменят посоката, ако нефтът, който захранва Нефтохим, бъде спрян по същата логика, по която "еколозите" сега блокират един стойностен проект. Зер, снабдяването му сега става по същата технология.