САЩ и Германия критикуват Москва заради Ходорковски

Говорителят на Белия дом: Избирателно прилагане на право
Обновена: 29 дек 2010 15:09 | 28 дек 2010 07:30,
100
САЩ и Германия критикуват Москва заради Ходорковски
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

САЩ и Германия изразиха сериозни притеснения от втората присъда срещу Михаил Ходорковски.

Бившият нефтен бос, приеман за политическа заплаха за премиера Владимир Путин, в понеделник беше признат за виновен за присвояване.

Белият дом обяви, че е „сериозно разтревожен” от присъдата, която нарече „избирателно прилагане на право”, пише ВВС.

Според руския съд Ходорковски и бизнес партньорът му Платон Лебедев са крали от своята фирма „Юкос” и са прали парите от приходите.

Адвокатите на Ходорковски казаха, че присъдата е резултат от натиск на властта и ще я обжалват.

Говорителят на Белия дом Робърт Гибс обяви в официално изявление, че американското правителсдтво е разтревожено от „злоупотребата, както изглежда, с правната система за непристойни цели”

„Явно избирателното прилагане на закона към тези две личности (Михаил Ходорковски и Платон Лебедев) подкопава репутацията на Русия като страна, която желае да заздрави силата на закона”, каза Гибс.
Германският външен министър Гуидо Вестервеле заяви, че процесът е „крачка назад”. 

 „В интерес на руските партньори е да вземат на сериозно нашите притеснения и да се изправят в защита на върховенството на закона, демокрацията и спазването на човешките права”, коментира Вестервеле.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
2
 
7
 
! Отговори
има справедливост преди 13 години
Тоя и 100 години да лежи в затвора пак ще му е малко за предателството което е извършил срещу родината си
89
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
аз темата мога да я водя на няколко езика, но това няма нищо общо с правилата на сайта. тук се пише на български. точка. руснаците да си ходят в русия, тук не са добре дошли.
88
2
 
3
 
! Отговори
sizzle преди 13 години
бъди така добра да пишеш на български език, когато си в български форум. що за арогантно дебелоочие да мислиш, че всеки е длъжен да разбира езика ви?
87
3
 
2
 
! Отговори
94 преди 13 години
A be ruski tupan, a tova 4e parite na Abramovi4 i Deripaska sa v anglliski i amerikanski banki i obogatiavat Amerika ili Anglia , a ne tebe ne te li pitesniava?
86
3
 
4
 
! Отговори
русская преди 13 години
Друзья, Первое - 40% компании Ходорковского принадлежало США, второе - укрывались налоги, третье - активное противостояние правительству т.е. ОРАНЖЕВАЯ РЕВОЛЮЦИЯ, а главное, имела честь столкнуться с сотрудниками ЮКОСА. Наглые, уверенные в своей правоте молодые волки
85
2
 
4
 
! Отговори
pishkunta преди 13 години
NA PUTIN MU E NA ONAIA RABOTA, CHE GO KRITIKUVAT.
84
3
 
6
 
! Отговори
Путин преди 13 години
Американците се правят на големи каубои,но ние не сме индианци!
83
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
за съжаление по всяка новина се явяват русофили и всякакви други фили, никой не търси истината и така ще си продължава. Според мен ако на власт беше Ходорковски, някой друг олигарх щеше да е в затвора. Какво тук значи някаква си личност
82
2
 
1
 
! Отговори
bg преди 13 години
Tozi simpatjaga e ve4no usmihnat.Verva 4e Bond,James Bond (Mosad)4e go osvobodi.
81
2
 
1
 
! Отговори
bg преди 13 години
Evreite ne kradat i ne prisvojavat.
80
3
 
6
 
! Отговори
макето преди 13 години
До-DNES.BG.Лошо е когато се продавате за жълти стотинки,на това се казва ЖУРНАЛИСТИЧЕСКА ПРОСТИТУЦИЯ.
79
3
 
4
 
! Отговори
Зут преди 13 години
85, а защо не изтриха и последния и' коментар? Много комплексарски звучи възклица ти, по-правилно би било да подминеш. Ако темата те интересува, би трябвало да можеш да я водиш на повече от един език....
78
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
изтриха ти коментара, защото пишеш на чужд език. това е български сайт. руснаците си имат техни форуми, там никой няма да те трие.довиждане.
77
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Изказването ти е умно и затова по изключение ще ти отговоря ... Путин е избран с 50 милиона долара дадени му от Березовски и Абрамович, НАЗНАчЕН е от Елцин като най-виден кадър от Петербургското КГБ. Ходорковски е плащал данъци повече от Газпром и останалите компании взети заедно и е решил че в русия може да има демокрация ... каква грешка ...Кокото до тоталитарните управления - тук можем да изберем които си пожелаем - в Русия се избира този който олигархията посочи. Проблема на Путин е че олигархията го видя що за отмъстително и зло същество е и вече не го иска ... Резултат - в Русия се очакват събития подобни на Беларус на последните избори ... но въпреки всичко демокрацията ще дойде и до Русия рано или късно един Немцов би бил добър президент
76
1
 
4
 
! Отговори
Know how преди 13 години
През 1913 година Царска Русия е била най-мощната индустриална държава в света, справка енциклопедията. Естествено, че на някои не им е харесвало това да е така. Това е причината поради която Ленин и Троцки са изпратени със западна помощ да унищожат икономиката на Русия.
75
1
 
5
 
! Отговори
Вацо преди 13 години
Хордквски е олигарх, който в последствие решил, че не ще да е олигарх повече. Вие какво бихте направили с такъв? Ако си беше изкарал парите без партийна подкрепа - разбирам. Но той не е. И второ - мислите ли, че знаете цялата истина? На кого и какво служи Хорди? Аз симпатизирам на Руския народ, уважавам културата му и дори разбирам неспособноста му да се оттърве от тоталитарни управления вече много деситилетия. Също както и ние..
74
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Виждам, че доста хора мразят Америка и с право, но има някои безспорни неща около които със сигурност можем да се обединим и това са европейските ценности, човешките права и демократичните принципи ... Които не желае това да ходи в Северна Корея или ... Русия например, голяма разлика няма
73
0
 
1
 
! Отговори
Овчар преди 13 години
Много са тичали подир коча да му паднат м.ъ..д..е..те... Да, ама не, НЕ ПАДАТ.
72
3
 
6
 
! Отговори
Уорлик преди 13 години
Да така е, защо трябваше две велики нации да се колят като прасета, за да може САЩ да окупират Европа и не дай боже завинаги. Добрата новина, че в този форум има мислещи хора, и не черпят информация за световните проблеми единствено от устата на вездесъщия американски посланик.
71
1
 
2
 
! Отговори
Кисинджър преди 13 години
Но няма да първия *** застанал начело на Русия