ООН предупреди за ценови шок на храните

Не може да се очаква цените да спрат да растат
Обновена: 6 яну 2011 11:19 | 6 яну 2011 11:19, Елка Василева
10
ООН предупреди за ценови шок на храните
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Световната икономика е заплашена от ценови шок на храните, който след това може да прерасне в продоволствена криза.

За това съобщиха от Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО), пише „Файненшъл таймс“.

Изявлението дойде, след като индексът на земеделските продукти на ФАО се повиши през декември до рекордно номинално ниво, надвишавайки това от 2007-2008 г. Тогава в света се разрази продоволствена криза, „гладни“ бунтове имаше в 30 бедни страни.

По думите на старшия икономист на ФАО в Рим Абдолреза Абасян би било глупаво да се предполага, че цените ще спрат да растат.
 Той посочи, че в много от развиващите се страни, включително Китай и Индия, инфлацията вече е един от основните икономически и политически проблеми.
 
В развитите страни, например Великобритания и еврозоната, ръстът на цените също представлява потенциален проблем.
 
От ФАО подчертават, че индексът на земеделските стоки се повишава главно за сметка на царевицата, захарта, маслото и месото.

За най-бедните страни тези стоки не са толкова важни, колкото оризът, който от 2008 г. насам е поевтинял почти два пъти – до 535 долара за тон, пише Lenta.ru.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Червената помия преди 13 години
То, нашата роля в ЕС и Нато се видя вече.Миячи на чинии,общи работници и обслужващ персонал.В Нато-пушечно месо, от най-евтиното при това, безропотно изпълняващо заповеди и борещо се за чужда кауза само срещу потупване по рамото.Но , докато още има възрастни живи хора, идете на село и за година-две се научете да си садите домати, чушки и каоквото може там, че явно глад и мизерия ни чака за напред.И не си продавайте земите!Потърсете си ги, че след 10 години експлоатация стават чужди автоматично.
9
0
 
1
 
! Отговори
БРЕ преди 13 години
Абе ясно е накъде биете- да гледаме ГМО-та. Да ама не! Яжте си вие ***.Или плачете за комисионите.Абе ООН да не е търговска организация?
8
0
 
1
 
! Отговори
до 6 преди 13 години
Лошото е, че никой няма да ни пита какво искаме или не. Затова първо почнаха с ТКЗС-то. Защото ТЕ много добре знаеха, че имаме вкусни и чисти плодове и зеленчуци.
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ЗА ЕВРОПА БЕЗ ГМО!
6
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Другите страни да си гледат тях. Ние ще си садиме евтини храни и ще си отглеждаме животни за евтино месо. Нема някои от маина си райна да ми казва на колко да си продам картофите. Стига сме се дупили само на американци и европейци.
5
0
 
12
 
! Отговори
До 3 СТГ преди 13 години
Наистина за нас, които можем да сме земеделски производител новината не е лоша. Лошата новина обаче не се казва - ЕС вече е разпределил ролите, кой ще е земеделец с чиста и многоооо скъпа продукция, кой ще е с ГМО *** и кой ще е индустриален. Дали ли ще оставят царския пай от баницата със биоземедението и живорновъдството на нас? Отговорете си сами!
4
4
 
2
 
! Отговори
123 преди 13 години
A KOY 6TE RABOTI NA POLETO ????? OTKAKTO TURCITE SE IZSELIHA SVAR6ISE I SAS ZEMEDELIETO. BALGARINA PREDPO4ITA DA KRADE NA ZAPAD VMESTO POLETO A BALGARKATA DA PROSTITUIRA VMESTO DA RABOTI NA POLETO... TOVA E ISTINATA. V BG EDVAM LI 6TE IMA ZEMEDELIE VE4E
3
2
 
12
 
! Отговори
стг преди 13 години
в крайна сметка за държава като България която МОЖЕ да бъде земеделски производител ако иска, не е лоша новина качването на цените на храните
2
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
E TIQ SIONO-AMERIKANCI DOVAR6IHA BALGARIQTA, A SEGA VE4E OBE6TAVAT 4E 6TE ZALI4AT TOQ NAROD SAS GLAD
1
4
 
24
 
! Отговори
Така, така... преди 13 години
ООН - организацията за защита на интересите на САЩ и техен говорител ни предупреждава: или ще садите ГМО или майката ви ще разплачем, малки са печалбите на Монсанто, а те ни дават премийките. Ние в МакДоналдс не ядем, и ГМО царевица с хормони срещу забременяване също не ядем, но вие яжте. Не слушай дядо поп к'во говори, а го гледай к'во върши!