Преписахте ли, г-н военен министър?

Карл-Теодор цу Гутенберг е обвинен в плагиатство
17 фев 2011 21:14,
21
Преписахте ли, г-н военен министър?
Снимка: Reuters

Германските медии остро критикуват в днешните си броеве министъра на отбраната Карл-Теодор цу Гутенберг, който е обвинен в плагиатство при писането на докторската си дисертация, съобщи АФП.

"Карл-Теодор цу Гутенберг може да влезе в университетската история като първокласен фалшификатор. За един министър, и то суперзвездата на правителството, е жалко да бъде изобличен като шмекер", пише в. "Меркише алгемайне".

В. "Файненшъл таймс дойчланд", който не може да бъде заподозрян в ляв уклон, излиза със заглавие "Барон фон
Копипейст" и към всяка дума прилага бележка под линия – нещо, което е пропуснал да направи министърът аристократ в дисертацията, с която стана доктор по право на Байройтския университет в Бавария през 2007 г.

"На хората им харесва, че той не е продукт на берлинската политика. Журналистите обаче го намират за арогантен", коментира Манфред Гюлнер, директор на института за проучване на общественото мнение Форса.
Скандалът избухна вчера на страниците на левоцентристкия вестник "Зюддойче цайтунг".

Преподавателят по право Андреас Фишер-Лескано заявява, че в дисертацията на Гутенберг на няколко
места има "дръзко плагиатство и измама".

 Редица печатни медии проведоха разследвания. Седмичникът "Шпигел" например откри в дисертацията десетки страници, буквално преписани от други източници, без позоваване на тях.

Политоложката Барбара Ценпфениг, автор на разпознатите от в. "Зюддойче цайтунг" изплагиатствани страници, поиска на министъра да му бъде отнета докторската титла. "Изумена съм , че някой може да направи нещо толкова фрапиращо", заяви тя.

"Упрекът, че докторската ми дисертация е плагиатство, е неразбираем", каза министърът и изяви готовност "да се провери дали над 1200-те бележки под линия и 475 страници с бележки са били правилно поставени на нужните места.

Според канцлерката Ангела Меркел "министърът на отбраната и Байройтският университет ще изяснят въпроса".
Моята дисертация по физика "бе огледана от различни гледни точки, разгледана под лупа, представена на експерти, това е нещо, което трябва да се приеме", коментира доктор Меркел.

"Общественото мнение реагира на вълни - на моменти много положителни, след това отрицателни. Този път обаче мисля, че това може да му навреди. Хората не се вълнуват от вътрешните проблеми на армията. Ако обаче това (плагиатството) се потвърди... Не се прави така", отбелязва Гюлнер.

Германският министър на отбраната днес е на изненадващо посещение в Афганистан – без журналисти, отбелязва още АФП.

 

 (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
STEFAN D-R D TCHOLAK преди 12 години
ПРАВИЛНО СЕ РАЗГЛЕЖДА ВЪПРОСЪТ !ВСИЧКО КОЕТО СЕ ПОКАЗВА И НЕ Е ТВОЕ И СИ ГО ПРОЧЕЛ ОТ ДРУГО МЕСТО СЕ ЦИТИРА.ЕДИН ОТ ПРОФЕСОРИТЕ НА ВИФ "ГЕОРГИ ДИМИТРОВ" ПО ИСТОРИЯ НА ФИЗИЧЕСКТА КУЛТУРА И СПОРТ БЕШЕ САНКЦИОНИРАН И Е ПРАВИЛ ВТОРА ЗАЩИТА.Д-Р ЕМИЛ ГЕОРГИЕВ, В ЕДНА ОТ СВОЙТЕ КНИГИ ПИШЕ ЗА ЮДЕЙСКИТЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ И НЕ Е ЦИТИРАЛ ИЗТОЧНИЦИТЕ ИЛИ НЕ СА НАПЕЧАТАНИ ТЕЗИ ИСТОЧНИЦИ И ЮДЕЙСКИЯТ ПРЕСТЪПНИК ОТ ХЕЛЗИНСКИЯТ КОМИТЕТ ГО ПОДВЕДЕ ПОД СЪДЕБНА ОТГОВОРНОСТ ПО ЧЛЕН 108 СТЕФАН Д-Р Д ЧОЛАКОВ - ШВЕ
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
daam, w Germaniq si ima prawila. Az kato si pisah diplomnata po informatika (107 stranici) ot edno mqsto ne prepisah. Polzwah suma ti literatura, no ne q prepiswah, a izpolzwah samo opisanite koncepti i idei i gi citirah posle. Za6toto mentora i profesora w Germaniq ne sa ***, te q znaqt na izust tazi literatura. Takak kakto az sled diplomnata mi q nau4ih na izust. Mnogo mi se iska da dojdat bylgarskite studenti i da se opitat da wzemat tuk wis6e obrazowanie, a ina4e imat po 3 magistraturi
17
1
 
9
 
! Отговори
Дядо Петър преди 13 години
Тоя "доктор" преписал. Срамота!Нашият "доктор" (на пожарникарските науки) не можеш го хвана, защото друг му го е написал.А останалите мафиоти "доктори", "професори" и с други по-високи титли, единодушно са застанали зад измамата.Защото и техните научни степени и звания са получени по подобен, ако не по същия, начин
16
0
 
8
 
! Отговори
Горкичкия, преди 13 години
Какво е виновен че,някой друг го е написал преди него без да го е питал ? :)))
15
1
 
0
 
! Отговори
Килъра преди 13 години
еми кво да ви кжа ЕС си еедин голям ***, те и за това немците не искаха да съдят Калинчето защото трябваше да осъдят и половината си министри, да не говорим за нашите ;)
14
0
 
3
 
! Отговори
До 10 Анонимен преди 13 години
Стигнах до 4-тия ред "ниЗки доходи" и спрях да чета. Очевидно е, че текста е копиран от някъде, защото системата в dnes.bg не позволява толкова дълги повествования. Неграмотен човек да дава акъл и да прави обобщения не върви. Збогом (по бившия културен министър Стефан Данаилов)!
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А: Йа Йа шпритц мих, вундербар, шнелла шнелла майн шатцБ: Их коме, их коме глайх, йа, йа
12
1
 
2
 
! Отговори
милю преди 13 години
бЪрон фон мюнхаузен
11
0
 
5
 
! Отговори
Slow преди 13 години
Уважаеми журналисти на днес.бг-БАВНИ СТЕ!!! Тази новина излезе преди повече от 2 дена в Германия а вие чак сега се сетихте :D:D:D Нищо де, по добре късно отколкото никога....
10
0
 
3
 
! Отговори
Защо в България... преди 13 години
Верни неща си написал, за който и да е народ. От къде може да сме сигурни че не си го копирал от някой блог и да си направил промяна на съответните места с "България" и "българи"?
9
1
 
2
 
! Отговори
ina,t преди 13 години
Wer macht das NICHT?
8
3
 
2
 
! Отговори
Калин преди 13 години
щом си чел излеянията един комунист.. като желю .. значи .. какъв си ? подобни заглавия четат ли са бе?
7
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ми на Желю "великата" книга "Фашизмът" - 100 страници текст и библиография 50 книги...
6
1
 
9
 
! Отговори
Студент преди 13 години
Е, хааааайде сега. Тези ако ми намерят една дисертация, което е 100% авторска, аз ще ги черпя един шнапс. НАврето си спомням учебниците в университета, които всички бяха преписвани един от друг или от руски такива. Ама не си спомням да беше цитиран източника.
5
5
 
12
 
! Отговори
Калин преди 13 години
ролята на съветската униформа в съветскаста армия е важна .. :)))голяма дисертация ще да е .. ахаха ама те *** са си такива!!!а Фон Гутенберг .. няма нужда от десертация .. прокажени .. радомирски ***!!!!
4
2
 
15
 
! Отговори
VAS8ILISQNISEVROPA преди 13 години
ХЕР ГУТЕМБЕРГ......ТОВА ДА НЕ ТИ Е БЪЛГАРИЯ.....
3
3
 
12
 
! Отговори
брадваро преди 13 години
само на станишев трудо за униформите е оригинал:))
2
7
 
5
 
! Отговори
Барон Курл цуц Гуц преди 13 години
Можтен гептен майн пистолетен в рот!Дремем ми на задникен!
1
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А вие наивници наистина ли мислите, че Боко-тиквата, Първанката или Хамстера са си писали сами "трудовете" и дали в държава като Германия биха могли дори да завършат средно образование?