Лондон e изпратил дипломатически екип в Бенгази

Министърът на отбраната отказа да коментира информация за задържани британски войници
6 мар 2011 13:01,
113
Лондон e изпратил дипломатически екип в Бенгази
Снимка: Reuters

Министърът на отбраната на Великобритания Лиам Фокс обяви, че в района на Бенгази в Либия е бил изпратен малък дипломатически екип за установяване на контакти с противници на Муамар Кадафи, съобщи Ройтерс.

Той отказа да коментира, дали има британски войници, които са били задържани от бунтовници в Бенгази, както съобщи днес вестник "Сънди таймс".

"Мога да потвърдя, че в Бенгази има малък дипломатически екип и ние сме във връзка с неговите членове. Но засега не искам да съобщавам повече подробности", заяви Фокс в интервю за Би Би Си.

Британският министър бе категоричен, че Лондон няма намерение да използва сухопътни части на територията на Либия.

Британските военни били пленени след като тайна дипломатическа мисия за установяване на контакт с лидерите на опозицията не протекла според плановете, пише "Сънди таймс".

Още по темата
Екипът, който се състоял от осем командоси от Специалната въздушна служба (SAS), бил заловен, докато ескортирал дипломат с нисък ранг в контролираната от бунтовниците територия. Още в събота базираната в Женева организация "Солидарност за човешки права", в която работят множество либийски изгнаници, съобщи за Ройтерс, че група от осем войници от специалните служби е била задържана от бунтовници.

Британското министерство на отбраната неколкократно отказа да коментира това твърдение. Според източниците на вестника намесата на британските спецслужби очевидно ядосала представители на либийската опозиция, които наредили британските войници да бъдат затворени във военна база в Бенгази и предадени на един от най-високопоставените опозиционни политици, за да ги разпита.

"Сънди таймс" твърди, че дипломатът, когото ескортирали командосите, подготвял пристигането на свой по-високопоставен колега с цел да установи контакти с бунтовниците.

 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
1
 
1
 
! Отговори
972 преди 13 години
tova haoti4no libiisko vastanie 6te zavar6i bez rezultat.TAPITE DRAMBUKI DORI NE MOGAT DA SMEDVAT SAVETITE NA AL KAIDA.GADAFI 6TE GI NASMETE,6TE IM DRAPNE EDNO KONSKO I A NANOVO.
110
0
 
5
 
! Отговори
lkgjdlk преди 13 години
Знаем ги тия "английски дипломати"
109
0
 
2
 
! Отговори
ves666 преди 13 години
*** anglichanite sa nadushili dalaverata , nima nachin da ne sa tam kato leshoiadi na marsha ,interesa klati fesa .iavno che sa gi preebali
108
1
 
3
 
! Отговори
Каква стана ? преди 13 години
Без катаклизми щяхме да стигнем нивото си на развитие до 1989 г. през 2063 г. така пише в сп. "Икономист" бр.4/2008 г. При тази криза в Либия вероятно ще се срутим окончателно. За това бива да имаме управници, които да са можещи. Едва след 2063 г. да дойдат Бойковци. Тогава, вече една стабилна държава ще удържа на управници - ***. Сега не е време полуграмотници да се упражняват на гърба ни. Нали така ?
107
0
 
6
 
! Отговори
до БРАВО от 106 преди 13 години
Преговарящите вече са освободени. А са задържани , тъй като са носели по една мешка с оръжие,експлозиви,карти и по четири паспорта от различни държави./BBC LONDON/
106
0
 
1
 
! Отговори
YUH DO 99 преди 13 години
nikoya RELIGIYA NE POZVOLYAVA ZLOTO APSULYUTNO E ZABRANENO OPASNISA SA ATAISTITE ako ne ste videli , ne chuli, koy kakvo e ,znachi sme SLEPI OBVINYAVAD RELIGIITE ZA ZLOTO> storeno ot pradajni ,gladni jadni za pari i vlast
105
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До 98 от Бил ВлибияТи какво не разбра бе *** ?! Да ти повторя пак - ти си бил в Либия колкото аз съм марсианец.
104
4
 
4
 
! Отговори
БРАВО преди 13 години
Ето това се казва практичност,хората започват преговори за бизнеса с новите политици на Либия.А Българите караме като безплатно такси хора в Египет,страната с най-голям потенциал в Региона.Бай *** Премиер.
103
6
 
2
 
! Отговори
za 85 преди 13 години
долен ляв *** ........ ( не е ***) ...демек социалист
102
7
 
2
 
! Отговори
всезнайко преди 13 години
Кадафи,и ти ще паднеш от власт,рано или късно,неизбежно е....
101
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Казах ви, размириците са работа на руската агентура. Просто искат да подмамят Запада в още една гореща точка. Запада глупее, като се придържа към спазване на човешки права по отношение на ислямисти и комунисти. С тях трябва да се говори не с дипломация и убеждение, а с дебелата тояга.
100
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Давай Кадафи мачкай ционистките *** начело с *** президент!
99
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Спец частите на Англия са влезли в Либия, като БИЗНЕСМЕНИ!После от посолството им е раздадено специалното оръжие, за да бранят петролните кладенци, експлоатирани от англичаните.Но те били в Либия с "хуманитарна мисия"?!
98
2
 
6
 
! Отговори
lokki преди 13 години
браво на великия американски народ , контролиран от шепа *** . За няколко месеца ЦРУ сваля вече трети диктатор , потдържан с десетилетия от самите тях , както вече свали режимите в Ирак и Афганистан , също подкрепяни от тях в даден момент . Да живее демокрацията !!! След като 60 г. САЩ насажда демокрация в южна америка и азия , най-демократичната държава през която са минали е ... Виетнам :))))
97
5
 
9
 
! Отговори
Батко преди 13 години
96, хубаво би било, но демокрацията в арабския свят е абсолютна утопия. Ще си отиде едно зло и ще бъде заменено от друго, по-голямо зло. Не защитавам Кадафи, просто споделям песимистичните си прогнози. А какво става в момента зад кулисите, ще научат правнуците ни след 100 години, ако ислямът не е унищожил цивилизацията ни.
96
2
 
2
 
! Отговори
Бил Влибия, до №61. преди 13 години
Бил съм чадо, Заблудено, бил съм,...Да ти покажа Зелената Либийска Книжка с резиденса, а Фалшив Марсианецо?
95
8
 
4
 
! Отговори
всезнайко преди 13 години
Мръсника и бясно куче на африка да си ходи....долу Кадафи....демокрация за либийският народ.
94
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
89цитирам Живков, не защото съм комунист,а защото мисля че Кадафи ще "абдикира", ще излезе с някакава реч по телевизията за оттеглянето си.Другото е да раздере страната си с гражданска война
93
1
 
3
 
! Отговори
до74 преди 13 години
Не знам дали си прав за британските командои,но ако е така имам чувството,че отчащноискаш да си на тяхно място.
92
2
 
1
 
! Отговори
pepo_40 преди 13 години
83 - така достатъчно добре ли е ? хм, ето че и ти изпадна в същото, в което упрекваш другите "Ти си по-добър в еди какво си от мен"както и да е, ако имах решение на всичките ти въпроси, бих ги написал и без регистрация, не това е същественотовсъщност и аз задавам много въпроси, на които нямам отговори:)