ЕС призова Кадафи да подаде оставка незабавно

Проучват се всички варианти за защита на цивилното население
Обновена: 21 мар 2011 09:52 | 11 мар 2011 20:17,
63
ЕС призова Кадафи да подаде оставка незабавно
Снимка: Reuters

Европейският съюз призова днес от либийския държавен ръководител Муамар Кадафи да подаде оставка незабавно, съобщи АФП.

ЕС призна съставения от бунтовниците Преходен национален съвет за законен посредник в преговорите с Либия, обяви Ван Ромпой след края на извънредната среща на върха на съюза в Брюксел, посветена на ситуацията в Джамахирията. Страните членки ще проучат всички възможни варианти, за да защитят цивилното население в Джамахирията, съобщи той, като подчерта, че "сигурността на гражданите трябва да бъде гарантирана с всички необходими средства".

В същото време президентът на ЕС уточни, че не е взето решение за военни действия срещу Либия. Като предварителни условия за предприемането на мерки той посочи наличието на доказана нужда, ясна правна база и регионална подкрепа.

Президентът на ЕС заяви, че Либия се намира на ръба на гражданската война. От името на 27-те страни членки на Европейския съюз той осъди насилието срещу цивилни. ЕС иска да организира извънредна среща на върха с Арабската лига и Африканския съюз, за да обсъди конфликта в Либия, съобщи Ван Ромпой, цитиран от ДПА.

Още по темата
И Европейският съюз, и НАТО определят организацията на арабските държави като ключов дипломатически фактор за намиране на изход от кризата, отбелязва германската агенция. Върховният представител на ЕС за външната политика Катрин Аштън има предвидена среща с генералния секретар на Арабската лига Амр Муса в понеделник.

"Ние трябва да засилим международния натиск върху режима" в Либия, призова от своя страна председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, цитиран от ИТАР-ТАСС. Барозу определи събитията в региона като арабска пролет и израз на волята на местните народи за свобода и демокрация.

"Готови сме да оказваме хуманитарна подкрепа, да поддържаме демократичните преобразувания и създаването на демократични институции в страните от региона", допълни той.

 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още по темата: Муамар КадафиЕСЛибия
Още от
Напиши коментар Коментари
61
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Защо не признаете бунтовниците в Бахрейн или Сауд Арабия?Как така демократите се сдушиха с арабските султани?Не било за контрол на нефт и газ, нали?
60
0
 
0
 
! Отговори
джони деп преди 13 години
Европейският съюз както винаги показва нерешителност. Единствено Америка може да отстрани този ***. Роналд Рейгън се опита да очисти бясното близкоизточно куче - Кадафи, но не успя - жалко. Дано Америка този път си свърши работата докрай. Тя както винаги ще го направи заради петрола - и с основание. Винаги оцеляват първите и решителните. Другите си остават злобарчета и присмехулници, и нещастници.
59
0
 
0
 
! Отговори
МИТКО преди 13 години
ХЕ-ХЕ-ХЕ-Е-Е-Е-!!! ДА ПОДАДЕ ОСТАВКА!! НЕ МОГА ДА ПОВЯРВАМ! - ДА НЕ БИ СЛУЧАЙНО ДА Е ДОШЪЛ НА ВЛАСТ С ИЗБОРИ,ИЛИ ДА Е НАЗНАЧЕН ОТ НЯКОГО?! ГОРКИТЕ ЕВРОПЕЙЦИ - СЪВСЕМ СА ИЗГУБИЛИ ПУСУЛАТА - ВСЕ ЕДНО ДА ПОДАДАТ ОСТАВКА ФИДЕЛ,ВЕЛИКИЯТ ВОЖД В КОРЕЯ,ЛУКАШЕНКО, ИЛИ ДОРИ.... ВЛАДИМИР ПУТИН!! Е ДА,НЯКОИ ОТ ТЯХ ПРОВЕЖДАТ И ИЗБОРИ ДАЖЕ.... АБЕ,ЦИРКОВЕ,РАЗБИ'ЙШ!....
58
0
 
0
 
! Отговори
Не на Кадафи преди 13 години
не на Кадафи....но не и на тероризмът. Дали няма да имаме Ислямистка държава Либия обявила джихад на неверниците. Щом тези "бунтовници" още не са взели властта и вече обевяват ислямистка държава-кое ще е по-добре ...Не зная. А Вие знаете ли?
57
1
 
0
 
! Отговори
HDI преди 13 години
Повдига ми се от тези нещастни бюрократи. Кадафи изби хиляди невинни хора докато тези *** умуват и говорят празни приказки. На Кадафи никой нищо няма да му направи и това отдавна се разбра. Защото водещите държави в ЕС до една му бяха първи приятели заради петрола естествено и той ги държи в ръцете си. Много ми се иска сега всички тези либийци да емигрират и да наводнят западна Европа.
56
0
 
2
 
! Отговори
СФаф преди 13 години
Да, и Кадафаи я подаде веднага.Хахаххаха
55
0
 
2
 
! Отговори
СФаф преди 13 години
Да, и Кадафаи я подаде веднага.Хахаххаха
54
0
 
2
 
! Отговори
РПГ-7 преди 13 години
52-ри, хайде да не се вторачваме в дреболиите, примерно реда в изброяването на имената на конструкторите, между другото понеже държиш на точността пише се Крупнокалиберный, а не Крупнокалиберний ...
53
1
 
3
 
! Отговори
РПГ-7 преди 13 години
51-ви, а ти върви да лижеш черните американски ***, ***, заради такива като теб сме на тоя хал ..!
52
2
 
5
 
! Отговори
do 49 преди 13 години
В легиона са само араби,те отказаха да отидат в Афганистан.Само африканци християни ще отидат в Либия ако се наложи,но първо трябва чичо Сам да нареди а не ЕС
51
1
 
1
 
! Отговори
до РПГ-7 преди 13 години
И не е ДКШ, а ДШК - Дегтярьов-Шпагин Крупнокалиберний.
50
5
 
2
 
! Отговори
до РПГ-7 преди 13 години
точечни удари щял да нанася...---------------- С тия русизми ако обичаш върви на майка си в Пуйката, понял?
49
0
 
7
 
! Отговори
РПГ-7 преди 13 години
Ха, ха, ... френски легион, събрани стотина нещастници, които за да не умрат от глад се бият за пари, неструват нищо в сравнение с американските зелени барети или руските спецназ "Алфа" и "Вимпел"! Да не говорим, че тук става въпрос за въздушни удари, не за наземна операция, където може да помогнат до някъде. С техните *** "Мираж" до никъде няма да стигнат .. F-18 "Хорнет" и Су-35 са на светлинни години преди тях. Да не се захващат, че за резил ще станат, виж 6 американски флот е друго нещо!
48
5
 
0
 
! Отговори
lorenn преди 13 години
Ей ***, ти да си чувал за френският легион? Там са едни от най-тренираните хора за всякакви видове операции. Съставът е точно от наемници. Слижи се 7г. Наидея си нямаш за кво става въпрос, от 2 свт. война до сега изтече адски много вода...
47
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
45-ти пусни си телевизора и гледай новините, стига си фантазирал и ръсил небивалици ...
46
2
 
2
 
! Отговори
Истината преди 13 години
Гардиън: САЩ затягат военния обръч около Муамар Кадафи 01 март 2011 | 03:49 | Агенция "Фокус"Триполи. Американските военноморски и военновъздушни сили наближават Либия, а Дейвид Камерън планира въвеждането на зона, забранена за полети, за да бъдат предпазени цивилните жители в страната, пише Гаридън.Западът е все по-близо до евентуална военна конфронтация с режима на Муамар Кадафи, след като САЩ насочват свои военноморски и военновъздушни единици към Либия, а британският премиер нареди изработването на план за въвеждане на зона, забранена за полети. Тази зона принципно има за цел да предотврати извършването на атаки срещу либийския народ от режима на Кадафи основно с използването на военни хеликоптери. Камерън също така посочи, че Великобритания дори обмисля да започне въоръжаване на либийските опозиционни сили, ако Триполи продължи да използва сила срещу демонстрантите.
45
1
 
9
 
! Отговори
РПГ-7 преди 13 години
"той осъди насилието срещу цивилни" .. какви цивилни бе смешници? Тези групировки са въоражени до зъби с тежки картечници - ДКШ, леки картечници - ПК, БМП-1, Танкове -Т55, РСЗО БМ-21 "Град" и какво ли още не, какви глупости дрънкате? На онзи с дървената глава Пинокио/Саркози/ му се прищяло нефт. Французите като войници са кръгла 0, немците ги смачкаха за 2 седмици свет. война, точечни удари щял да нанася, я си бъркайте млякото и правете сирене, това поне го можете, че ще станете за смях!
44
1
 
2
 
! Отговори
Това предстои.. преди 13 години
Опозицията се готви за щурм на Триполи, главорези щъкат из либийската столицаЛибийската опозиция продължава настъплението си, изтласквайки все повече верните на Муамар Кадафи сили. Вчера сутринта военен самолет на режима е бил свален от противници на Кадафи в град Мисурата, на 200 км от Триполи, съобщи Ройтерс. Машината била част от мисия, изпратена да бомбардира местна опозиционна радиостанция. На връщане самолетът бил свален от противници на Кадафи, а екипажът бил пленен.При друг инцидент британски самолет, изпратен на спасителна мисия в Либия, е бил обстрелван с малокалибрено оръжие. Три самолета "Херкулес" С-130 на британските ВВС евакуираха в неделя още 150 чужденци от няколко района в източната част на либийската пустиня. Източник от британското министерство на отбраната съобщи, че единият от самолетите е бил подложен на обстрел и е понесъл незначителни щети. Няма пострадали сред екипажа и пътниците. Машината се е приземила благополучно в Малта. Не е ясно кой е стрелял срещу самолета. Опозиционни източници съобщиха, че противниците на Кадафи са превзели още няколко малки населени места, затягайки все повече обръча около столицата Триполи въпреки спорадичните ответни акции на режима. Очевидците разказват, че третият по големина град Мисурата е преминал под контрола на опонентите на Кадафи, които са успели да отблъснат атака на проправителствените сили. В Адждабия, на около 100 км южно от Бенгази, либийски военни самолети обстрелваха вчера складове за муниции. Британският в. "Гардиън" съобщи, че различни опозиционни групи и племенни милиции обединяват силите си, подготвяйки се за окончателния щурм на столицата. Бившият правосъден министър Мустафа Джалил, който оглави временното правителство в Бенгази, също заяви, че се подготвя атака срещу Триполи. "Имаме намерение да организираме поход към Триполи и да вземем под контрол столицата, при условие че международната общност предприеме необходимите стъпки, за да прекрати влизането в Либия на наемници, на които сега се опира режимът на Кадафи", заяви Джалил. Според базирания в Лондон в. "Аш Шарк ал Аусат" силите на Кадафи контролират едва половината от Триполи. Поддръжници на либийския лидер са издигнали барикади и пропускателни пунктове на входовете на столицата. В Триполи продължават да се носят слухове, че високоплатени наемници от страни като Уганда и Чад се бият на страната на Кадафи, отличавайки се с изключителната си жестокост. Много жители на африкански държави като Судан, Уганда, Танзания, Зимбабве и други напускат панически Либия, тъй като са подложени на гонения от страна на местни жители, смятащи ги за наемни бойци.
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
За цивилното население е много късно.
42
3
 
4
 
! Отговори
един 2 преди 13 години
Да помогнем на законно избраното правителсво на Либия,иначе ставаме съучастници на нарушителите на реда и закона.