Кой е най-лошият сценарий за "Фукушима"

Ситуацията не е Чернобилска, каза шефът на АЯР Сергей Цочев
Обновена: 16 мар 2011 14:39 | 12 мар 2011 12:30,
86
Кой е най-лошият сценарий за "Фукушима"
Снимка: Reuters

Най-тежкият сценарий за първата атомна централа „Фукушима”, която пострада от унищожителното земетресение в Япония, е стопяване на активната зона – това е стопяване на горивото, което вече е свързано със сериозни последици в района на централата. Това каза пред Дарик  радио председателят на Агенцията за ядрено регулиране Сергей Цочев.

Той побърза да уточни обаче, че това са хипотетични сценарии и се надява, че ще бъде осигурено своевременно охлаждане на реакторите и до това няма да се стигне.

По думите на Сергей Цочев не могат да се правят аналогии между ситуацията около двете централи във Фукушима и аварията в Чернобилската атомна централа. „Ситуацията не е Чернобилска, реакторът не е чернобилски, защитната обвивка е здрава и в този смисъл не може и да става сравнение с Чернобил”, каза Цочев.

Още по темата
12 мар 2011 10:20
504

„Няма графит, няма какво да се запали там”, допълни той.
Той добави, че получаваме информация от Международната агенция по атомна енергия за обстановката около централите в Япония. Двете атомни централи „Фукушима” са близо една до друга, едната има шест ядрени блока, а другата - четири.

По думите му след контролираното изпускане на радиационната пара е повишена между три и пет пъти радиацията на оградата на централата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
12
 
17
 
! Отговори
ДОБЪР СЦЕНАРИЙ... преди 13 години
...ЗА ЦЕЛА БЪЛГАРИЯ!!!!ЕТО ---НОВАТА АЕЦ-БЕЛЕНЕ , Е НА 80км.ОТ ВРАНЧА!ЧУДЕСЕН СЦЕНАРИЙ....НЕМА ЩО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
4
6
 
17
 
! Отговори
Не разбиращ ? преди 13 години
Чудя се аз какъв беше този взрив ?? Ситуацията започва да прилича на Чернобилската !!! Има взрив стените на реактора видимо са разрушени и същевремено се твърди, че няма опасност ??? Ясно е на всеки че реактора е гръмнал и за това се съди по облаците пара който излизат след взрива !! Само Българските медии все още не са показали от близък план взрива !!! Току що гледах на един чужд новинарски сайт ВЗРИВА и според тях има експлозия !!!!
3
4
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Респект към спасителите и служителите на Фукушима, които сега полагат усилия реактора да не гръмне, като знаят, че ще загинат заради близостта си с реактора. Шапки долу за тези герои, които сега умират съзнателно за да спасят живота на десетки хиляди хора.
2
4
 
10
 
! Отговори
Благодарност преди 13 години
Благодарим ти Сергей ... сега се чувствам по-добре и ми мина :)
1
3
 
20
 
! Отговори
ha преди 13 години
Топенето вече започна, тоя наш учен е много учен!