Ядрените самураи знаят, че умират

По 500-600 души едновременно работят в АЕЦ "Фукушима-1"
Обновена: 1 апр 2011 14:08 | 1 апр 2011 13:52, Елка Василева
102
Ядрените самураи знаят, че умират
Снимка: Reuters

Хората, които работят по ликвидиране последиците от аварията в атомната електроцентрала в японската префектура Фукушима, наричани в пресата отдавна камикадзета и ядрени самураи, напълно съзнават, че се излагат на изключително високи дози радиация и са обречени на смърт през следващите месеци, ако не и седмици.

Тези хора почти не общуват с журналисти, дори и с роднините си. Властите ги молят да бъдат максимално сдържани и да не споделят никаква информация, за да не всяват паника.

Семействата на някои обаче на базата на малкото идващи до тях новини правят извод, че като истински самураи те са готови да умрат и приемат това като свой дълг.

Американската телевизия Фокс нюз разговаря с майката на един от служителите на компанията оператор на електроцентралата, който участва в аварийните работи.

Тя разказа, че 32-годишният й син и колегите му многократно са обсъждали ситуацията помежду си и вече спокойно приемат участта си – че в скоро време радиацията може да ги убие, а ако не, в перспектива те може да починат от рак.

По думите на жената синът й не й съобщава дали е облъчен. Но тя знае, че всички работещи по ликвидирането на последиците от ядрената авария осъзнават, че да работят в АЕЦ-а близо до полуразрушените блокове и да не са изложени на смъртоносни дози радиация е просто невъзможно.

Компанията оператор ТЕПКО твърди, че медицински екипи постоянно преглеждат работниците, а на място редовно се измерва радиационният фон.

От ТЕПКО твърдят, че след неотдавнашния случай, когато трима служители получиха радиоактивни изгаряния на стъпалата и глезените след контакт със заразена вода, други подобни инциденти не е имало.

Общо в АЕЦ-а работят едновременно по 500-600 души, пише NEWSru. Практически всички те остават да нощуват на място, в една от сградите. Спят на олово на листове и се хранят с бисквити, консерви и ориз.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още по темата: трусът в Япония
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ТИ СИ ИЗВРАТЕН !!!!!! САДИСТ !!!!! ПРЕДСТАВИХ СИ ЕДНО МАЛКО ЖАЛКО МОМЧЕНЦЕ КОЕТО СИ МЕЧТАЕ ДА УБИВА МРАВКИ С ЛУПА !!!!! ПРЕДСТАВИХ СИ КОЛКО СИ ЖАЛЪК !!!!
91
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
От ТЕПКО твърдят, От ТЕПКО твърдят, От ТЕПКО твърдят...На тия вече някой вярва ли им?!? След като и служителите им са наясно, че умират? Ако управляващите компанията са поне наполовина съвестни колкото служителите си, след като разрешат проблема трябва да се самоубият.
90
1
 
2
 
! Отговори
!!!!!!!!!!! преди 13 години
До 82 " ..... да даде някой живота си..." не "душата си" .
89
8
 
14
 
! Отговори
сравнението преди 13 години
Хората, които работят по ликвидиране последиците от аварията в атомната електроцентрала в японската префектура Фукушима, наричани в пресата отдавна камикадзета и ядрени самураи, напълно съзнават, че се излагат на изключително високи дози радиация и са обречени на смърт през следващите месеци, ако не и седмици. А тези, които работиха в Чернобил нищо не знаеха...
88
0
 
9
 
! Отговори
ан преди 13 години
до номер 70 представете си на фона на тази статия и коментарите интервюто на Антонина Стоянова как си живеели те с Петърчо в Женева
87
23
 
12
 
! Отговори
Разумен преди 13 години
Четейки колко *** и зли хора има тук, си мисля, че е крайно време и нас да ни друсне едно земетресение, поне 9. Определено целия свят ще спечели от гибелта на голяма част от "народа" ни.
86
6
 
20
 
! Отговори
RUSNAZI преди 13 години
RUSNAZITE NAPRAVIHA BETONEN SARKOFAG ZA 10 dena , A IAPONIA KAZVA , CHE I TRABVALI ...................... DESETILETIA !?!
85
7
 
4
 
! Отговори
за 85 преди 13 години
Че да не искаш Холивуд да им прави филми за това? Руснацит еи украйнците къде са им наврени?
84
6
 
46
 
! Отговори
LoL преди 13 години
И след 3 месеца, чакайте новия холивудски измислен драматичен мега обществено отговорен и сълзлив филм. А за 600 000-дите пожарникари, миньори, войници, специалист и обикновени доброволци при Чернобил - нищо. Валери Легасов, който спасява цяла Европа и половин Азия от истинска ядрена катастрофа, дори не е записан сред жертвите на Чернобил, официално 31 на брой...
83
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
***,компанията злоупотребява с героизма им да трупа пари.Пълно безумство е да се оставят тези хора там със седмици без да се сменят.
82
6
 
16
 
! Отговори
ор преди 13 години
Дълг? Чест? Саможертва? Дабе да! А дали тези японци, от централата с най-големите приходи, от дейността й, са сред тези които работят на терен! Не, категорично не са! Едни работят, други обират парсата! Както тук, така и в Япония, това е така. Дайте другари, да ни дадете! Всички ядеме свинско с зеле, амо за едните "богоизбраните" свинското, а за огромната част само, а някои, дори без зеле! Да им построим ядрени мощности и после ще стане, като с горивата!
81
4
 
39
 
! Отговори
бЕдНяК преди 13 години
Истински човеци. "Никой няма любов по-голяма от тая, да положи душата си за своите приятели." (Иоан гл.15:ст.13)
80
10
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И на фона на тая трагедия и заплахата за ядрена катастрофа, лидерите-*** от САЩ и Европа започнаха война в арабска страна, която след време може да доведе и до ядрена война и тогава целия свят ще изпита тоя апокалипсис, който се видя в засегнатите от цунами градове в Япония. А не дай си Боже да избухне ядрена война, тогава какъв ужас ще стане. Точно такъв апокалипсис описва Нострадамус, а с очертаващото се скорошно ислямизиране на "разбунтувалите" се арабските страни, работата май отива
79
33
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
IAPONIA E NAKAZANA ZARADI JESTOKOSTTA SI ( otrad 731 ) i BUDIZMA !
78
11
 
8
 
! Отговори
Iaponia преди 13 години
Iadrenite opiti na Iaponia ni dokaraha do tozi ujas tam , a i tuk da se strahuvame !!!
77
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
#77 ako religiqta beshe hubavo neshto i bog sushtestvuvashe - az shtqh da sum religiozen
76
7
 
6
 
! Отговори
KATO преди 13 години
NE ZITIRAITE NETOCHNO , KOGATO NE ZNAETE NAPISANOTO V BIBLIATA !
75
5
 
5
 
! Отговори
NIKOI NE SADI преди 13 години
NIKOI NIKOGO NE SADI , PROSTO SE KAZVA ISTINATA ! KOITO MISLI ---- WTE RAZBERE NAPISANOTO !
74
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
qponiq ne moje da si otide,kakvo shte pravim bez animeto i tentacle pornoto?
73
5
 
9
 
! Отговори
crus преди 13 години
65 живеи в илюзорния си свят ....и не ме занимавай с твоя господ ...твоя господ е казал - достатъчно чист ли си за да съдиш ...лицемер