Роботи измериха висока радиация във "Фукушима-1"

Опасно е за хора да работят дълго време вътре в централата
Обновена: 18 апр 2011 10:52 | 18 апр 2011 10:52, Елка Василева
4
Роботи измериха висока радиация във "Фукушима-1"
Снимка: Reuters

Американски роботи  Packbot, които бяха вкарани в блоковете на авариралата японска АЕЦ „Фукушима-1“, са получи данни, които могат да усложнят ликвидирането на аварията.

Двата самоходни гъсенични робота с манипулатори, които бяха предоставени безплатно от частната компания iRobot, са извършили замерване на нивото на радиация вътре в блоковете и са установили, че за човек е крайно опасно да работи дълго време вътре.

Съгласно получените данни в първи блок радиацията е от 10 до 49 милисиверта на час, а в трети – 28-57 милисиверта на час, съобщи японската агенция по атомна и промишлена безопасност.

Участващ в аварийната операция в АЕЦ „Фукушима-1“ може да получи максимална обща доза облъчване от 250 милисиверта. Н практика хората обикновено биват отстранявани от работа, след като бъдат облъчени със 100 милисиверта, посочва ИТАР-ТАСС.

Настоящите замервания може значително да забавят темповете на ремонтните работи в електроцентралата, посочва агенцията.

От японската ядрена агенция обаче настояват, че нивото на радиация във „Фукушима-1“, макар и опасно, не може да попречи на работата. Остава в сила планът за спиране на реакторите в централата до 9 месеца, предаде АП.

Президентът на компанията оператор на АЕЦ-а Тепко Масатака Шимидзу заяви по-рано, че работата по стабилизиране ще бъде на няколко етапа и ще отнеме от шест до девет месеца, пише NEWSru.

И до момента обаче не спират земетресенията в района на авариралата електроцентрала. В понеделник там са регистрирани трусове с магнитуд 4,4. Няма опасност от цунами.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: трусът в Япония
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
21
 
! Отговори
до кистоник преди 13 години
Плутония се ползва като гориво в реакторите. И всеки реактор произвежда плутоний защото във всяко гориво има уран 238 който става на плутоний след поглъщане на неутрон. Плутония образуван в горивото участва наравно с уран 235 в процеса на производство на енергия. Замяната на урана с плутоний в горивото е идея за намаляване на цената на въпросното гориво. Физичните характеристики на двата изотопа са практически еднакви. Така че моляте не говори глупости. Чул че плутония се ползва в бомбите и айде юрош на конспирацията. То малкия и азота се ползва в химическите взривни вещества, това значи ли, че Азотно торов завод е за производство на бомби, че го и дишаш (78% от атмосверата). Преди да плещиш вземи отвори един учебник, поне отгоре отгоре да ти се изясни.
2
8
 
7
 
! Отговори
кистоник преди 13 години
щом има плутониев реактор, значи са правели бомби. трябвало е да качат реакторите по-високо, а до тях да прокарат водопроводи с вода за охлаждане. плутониевите реактори са хиляди пъти по-опасни от ураниевите. това го показа и чернобил. понеже правеха бомби, взривът беше през нощта в местно време. а иначе новото японско правителство е без цел и наподобява на други подобни.
1
4
 
31
 
! Отговори
ммм преди 13 години
ааа вече роботи пращат...нещата толкова сериозни,че хора не се пускат там... ама си мълчат иначе,че проблеми няма, само в радиус от 50 км е проблема.... а проблема е по-голям от Чернобил поне 2-3 пъти