Япония няма да се откаже от ядрената енергетика

Правителството в Токио ще запази курса си в подкрепа на атома
8 май 2011 22:21, Елка Василева
5
Япония няма да се откаже от ядрената енергетика
Снимка: Reuters

Япония ще продължи да използва ядрена енергетика независимо от събитията в АЕЦ "Фукушима-1" след земетресението през март, заяви представител на кабинета в Токио, цитиран от РИА Новости.

"Правителството ще запази сегашния си курс в подкрепа на ядрената енергетика", казал Йошито Сенгоку, зам.-главен секретар на кабинета, пред телевизия Ен Ейч Кей.

Премиерът Наото Кан настоя в петък да бъде спряна от експлоатация АЕЦ "Хамаока" в префектура Шидзуока южно от Токио поради високия сеизмичен риск в центъра на архипелага, където се намира централата.

Според японските власти и експертите вероятността от земетресение в района с магнитуд до 8-а степен през близките 30 години е 87 на сто, напомня агенцията.

Японското държавно ръководство няма да иска от енергетиците да спират реактори в действащите атомни централи с изключение на "Хамаока", заяви Наото Кан, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Вероятността от силно земетресение в района на останалите японски централи е най-много 10 на сто. Нямаме причини да се тревожим за АЕЦ по западното крайбрежие и във Вътрешното море, АЕЦ остават съставна част от енергийната стратегия", увери днес Йошито Сенгоку.

Операторът на "Хамаока" "Чубу илектрик пауър" все още разглежда искането на премиера за затваряне на централата и в понеделник бордът на компанията ще заседава отново, посочва агенцията.

                                                                                                                                                                             (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: трусът в Япония
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
2
 
! Отговори
!!! преди 12 години
Е те и да искат не могат да спрат всички АЕЦи, защото няма от къде да вземат ТОК. Но най-вероятно няма да строят нови АЕЦи, което си е равнозначно на отказ от Атомна енергетика. Ще построят няколко HVDC кабела през морето до Китай и Ю Корея и така ще си набавят ток.
3
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
обаче ядрената енергетика ще откаже Япония
2
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
От рак не знам, ама до 40 години наистина ще са намалели наполовина, според всички модели за прираста.
1
9
 
3
 
! Отговори
georgi44 преди 12 години
то след 10год. половината японци ще са измрели от рак тогава ще им е излишен толкова ток..