Очакват Гримсвотн да се кротне

Според метеоролозите вулканичната пепел ще се разсее
Обновена: 25 май 2011 10:41 | 25 май 2011 10:40,
0
Очакват Гримсвотн да се кротне
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Облакът пепел от изригналия исландски вулкан Гримсвотн ще се разсее напълно над Великобритания към 1 ч. местно време днес, предаде ИТАР-ТАСС, като цитира британската служба за контрол над полетите.

Според британските специалисти изригването на вулкана е спряло, съобщи РИА Новости. Исландските им колеги съобщават, че не виждат стълба от вулканична пепел, макар че твоа може да се дължи на лошите метеорологични условия.

По най-нови данни на метеорологичната служба към 1 ч. сутринта в сряда във въздушното пространство на  Великобритания няма да има вулканична пепел, се казва в декларация на службата. Специален самолет на британската авиокомпания Бритиш Еъруейз се отправи към Северна Англия и Шотландия, за да събере данни
за условията във въздуха. Получените данни ще бъдат анализирани на летище Хийтроу, посочва ИТАР-ТАСС.

По рано бе съобщено, че летищата в Бремен и Хамбург ще бъдат затворени съответно в 5 ч. и 6 ч. местно време тази сутрин заради облака вулканична пепел от исландския вулкан Гримсвотн, предаде ДПА.

Към 10 ч. може да бъде затворено и летището в Берлин, посочи Ройтерс. Германската служба, Де Еф Ес, отговаряща за сигурността на въздухоплаването съобщи, че решението за затваряне на тези летища е взето след предупреждението на метеоролозите, че концентрацията на вулканичната пепел във въздуха в някои райони над Северна Германия ще се приближи до стойности, при които може да възникне заплаха за сигурността на полетите.

Още по темата
Летището в Хановер е на границата на зоната със замърсен въздух, но засега няма яснота дали и то ще бъде затворено. Службата Де Еф Ес прикани пътниците в Германия да се информират от авиокомпаниите за анулираните полети и предупреди, че не се знае докога летищата ще бъдат затворени.

Европейската служба Евроконтрол съобщи вчера, че пепелта ще се разнесе над Дания, Норвегия и Южна Швеция, след като снощи достигна Северна Германия. Според европейската комисия не се предвижда затваряне на голяма част от въздушното пространство, но въпреки това еврокомисарят за транспорта Сийм Калас предупреди, че европейците трябва да се подготвят за много трудна седмица за въздушния транспорт.

Гримсвотн, най-активният вулкан в Исландия, изригна в събота най-силно от близо един век, напомня АФП.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари