Пекин иска да плати "под масата" за убитите на Тянанмън

Така и не са обявени официални данни за броя на убитите през 1989 г.
Обновена: 31 май 2011 21:59 | 31 май 2011 21:38, Елка Василева
10
Пекин иска да плати "под масата" за убитите на Тянанмън
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Сдружение на роднини на жертвите от пекинския площад "Тянанмън" огласи във вторник, че китайското правителство е заговорило за обезщетяване "под масата" на семействата на някои от стотиците убити при смазването на продемократичния протест от военните през 1989 г., предаде ДПА.

Групата "Майките от Тянанмън" заяви, че правителството досега е пренебрегвало многократните им апели да се обсъдят репресиите и изплащането на компенсации на близките на убитите.

Тази година мълчанието най-сетне бе нарушено, заяви организацията в отворено писмо, подписано от 127 майки, по повод 22-годишнината от трагичното събитие.
Тази стъпка би трябвало да бъде приветствана.

Но каква на практика е ползата от тази закъсняла реакция, питат авторките на писмото, публикувано на сайта на организацията www.tiananmenmother.org.
 
Ако властите искат просто да уредят въпроса с 4 юни с пари и да направят това под масата, то какъв ще е резултатът от това, питат те.

В писмото се казва, че днешното потъпкване на инакомислещите от страна на Комунистическата партия е по-лошо отколкото през 1989 г.

След мерките срещу призивите в интернет за мирни антиправителствени протести през февруари в страната се възцари повсеместно мълчание, се посочва в текста.

За наша изненада отново се върна онази зловеща атмосфера, в която службите за държавна сигурност предприеха частни, отделни разговори и диалози с някои от семействата на жертвите от 4 юни. Това не е е ли странно, пита организацията.

През последните 16 години "Майките от Тянанмън" са настоявали за официално разследване на военните действия от 3-4 юни 1989 г. и публично огласяване на броя на жертвите и имената им.

"Майките от Тянанмън" са неофициално сдружение на роднини и поддръжници на жертвите на кървавата разправа с протеста на площада през 1989 г.

Групата се оглавява от пенсионираната университетска преподавателка Дин Цзълин, чийто 17-годишен син бе застрелян от войник на площада.

Групата потвърждава смъртта на 203 души в нощта срещу 4 юни 1989 г., но според тях общият брой на жертвите е много по-голям.

Правителството така и не обяви официални данни за броя на загиналите, но според правозащитни организации и очевидци жертвите са от няколкостотин до няколко хиляди, отбелязва Ройтерс.

Ян Дунцюан, ръководител на Държавното управление на архивите каза във вторник пред журналисти, че правителството е поставило под 30-годишна забрана за достъп документите от този период. Все ще сме в период на изчакване. Определеният срок от 30 години още не е изтекъл, а и той може да бъде удължен, ако управлението на архивите реши, каза Дунцюан при официално посещение на представители на чуждестранни медии.

След репресиите правителството нарече протестното движение "заговор за контрареволюция", но неотдавна промени формулировката на "политически вълнения", допълва Ройтерс.


(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: КитайПекинТянанмън
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
КОЙТО Е ПРОТИВ ВЛАСТТА Е НАЙ ТЪПИЯ ***....ПАРТИЯТА УПРАВЛЯВА ДОБРЕ...
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЩО НЕ ВЗЕМАТ ТИЯ *** КИТАЙЦИ ДА СЕ ЗАСТРЕЛЯТ, ДА ВИДИМ КОЙ ПО ДОБРЕ ЩЕ ГИ УПРАВЛЯВА ОТ СЕГАШНОТО ПРАВИТЕЛСТВО,ТА ЩЕ МИ ПРОТЕСТИРАТ,
8
1
 
2
 
! Отговори
Някъв от България преди 12 години
Същата година имаше протести заради глад в капиталистическа Венецуела, тогавашният президент по нареждане на МВФ уби хиляди протестиращи. Защо никой не го *** това?
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Чак пък, а за близките на убитите в "младата демокрация" Грузия няма ли да има компенсации? Или поаакалият се Саакашвили си е наш човек, "демократ"! А за убитите *** по време на вълненията през Лутър кинг няма ли да има обезщетения?
6
0
 
0
 
! Отговори
hahahah преди 12 години
ti si ***...
5
3
 
4
 
! Отговори
Диндин преди 12 години
С кого да се борят, с Китай ли? Първата икономическа сила в света, без никакви дългове, основен крадитор на САЩ! Могат единствено да се борят помежду си на канадска борба
4
2
 
1
 
! Отговори
жени преди 12 години
Ротшилд, 1917....Да живее комунизмът! Клети майки, борете се!
3
4
 
3
 
! Отговори
Някои си преди 12 години
въобразяват , че като посъберат очите на китайците , те ще заприличат на араби .
2
6
 
6
 
! Отговори
Боби преди 12 години
Добре че ги смазаха иначе и там ако беше дошла така наречената демокрация не ми се мисли какъв хаос щеше да настане. Вечна слава на китайската армия, така се защитава държава от хамериканска, внесена демокрация!
1
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако не беше смазан протеста през 1989 год. нямаше да има Китай - Първа ИКономическа сила в Света. Затова се организират "народно демократичните протести".