Туитър като средство за водене на война

Социалните мрежи използвани от НАТО срещу Кадафи
Обновена: 11 юни 2011 09:11 | 11 юни 2011 08:27,
29
Туитър като средство за водене на война
Бойните действия в Либия. Снимка: БТА

Станал ли е Туитър средство за водене на война? Във всеки случай НАТО е пращала бойни самолети срещу силите на либийския лидер Муамар Кадафи въз основа на информации за движенията на войските му в този сайта за микроблогове, съобщи представител на алианса, цитиран от Франс прес.

Туитър и Фейсбук са част от многобройните средства, използвани от разузнавателните служби на НАТО за определяне на мишените на въздушните удари, нанасяни срещу силите на либийския режим, уточни източникът.

"Вземаме информация от всички възможни източници. Получаваме сведения от открити източници в интернет, следим Туитър", заяви подполковник Майк Бракън, говорител на ръководената от НАТО военна операция "Обединен защитник".

Друг натовски представител обясни, че някои либийци "туитват" от бунтовническите градове Мисурата и Адждабия и от столицата Триполи и дават информация за движенията на войски или танкове, както и на бежанци.

"Туитър е гениален източник", възкликнал пожелалият анонимност представител на алианса.

Той същевременно подчерта, че събираните от социалните мрежи информации се сверяват с по-надеждни източници като сателитни снимки преди да излетят самолети.

"Сами по себе си тези информации не се считат за надеждни,но помагат за привличане на вниманието ни върху възникващи проблеми или заплахи, които след това може да се проверят с по-усъвършенстваните ни средства", посочи източникът, цитиран от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Туитер и феисбоок тря да се заличат барабар с хамерика от лицето на земята..
3
2
 
11
 
! Отговори
Ананас преди 12 години
До 2Сирия няма да я ударят - там няма петрол...
2
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мачкай арабелите гадни!!! Как искам сега да ударят и Сирия ама здравата и да свалят тези псевдо племенни владетели. Браво Франция България е с вас!
1
5
 
16
 
! Отговори
fantomas преди 12 години
дано кадафи да използва туитър и да вкара в капан агресорите *** от франция