50 милиона турци гласуват за парламент

Реджеп Ердоган се готви за трета победа
12 юни 2011 08:39,
182
50 милиона турци гласуват за парламент
Снимка: Reuters

Над 50 милиона турски граждани ще гласуват в парламентарни избори, които се очаква да донесат трета поредна победа на управляващата партия на премиера Реджеп Тайип Ердоган.

Единственият въпрос е какво мнозинство ще спечели произлязлата от ислямистко движение Партия на справедливостта и развитието. То има значение за амбициите на управляващите да направят по-либерална конституция и да въведат президентска система на управление.

Според предварителните проучвания партията на Ердоган ще получи 45% от гласовете. Да влязат в 550-местния парламент се борят 200 независими кандидати и 15 партии.

Социолозите отреждат 30% от доверието на основната опозиционна сила - Народната републиканска партия.

Колко голямо ще е мнозинството на Ердоган в голяма степен зависи от представянето на крайната дестица.

Ако Националистическата партия за действие не успее да премине електоралната граница от 10%, нейните места ще се разпределят между останалите партии, което е добре дошло за Ердоган.

Според проучванията обаче, националистите ще успеят да минат бариерата.

Да преодолее долната граница за влизане в парламента ще се бори и четвъртата политическа сила в Турция - прокюрдската Партия за мир и демокрация.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
do anti turcin moia deto e imal naiu malko 10 momi burkanki koito samu vikali efendi oznacava gosbodaryo isa praveli fsicko koeto imse kazvalo ot gospodaria znaci moia deto bra bra dabebi ot tes momi dae i tvoita babka bitai i6te razbere6 cei skasal gaz enceto
123
6
 
0
 
! Отговори
......! преди 12 години
Спрете да ни занимавате с това какво ставало в анадала! Белите хора не ги интересува това.....!
122
4
 
1
 
! Отговори
щирлиц преди 12 години
до турчина131:Благодарен съм на султана за 500г геноцид,унижения,опожарени църкви и манастири,еничарския корпус(решил не една и две битки).Благодарен съм му и за гръцката "духовна"експанзия,за цялата анадолска *** заляла земите ни,за Батак и кланетата на Ататюрк в одринска Тракия.Забравих да благодаря за 2000000 арменци приобщени към турската "цивилизация".Усещам такава благодарност изобщо...
121
3
 
0
 
! Отговори
Антитурчин преди 12 години
до 135 ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха .Хубав виц.БРАВО.Ти ли го измисли?
120
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до муспи едно е сигурно че е по богата от България и че е 16 тата най силна икономика в света ти продължавай да си мислиш така Турция не я приемат в ES samo zaradi това че е мюсюлманска държава или България приеха в ES samo zaradi това че е християнска държава след 25 -30 години Турция ще е втората по големина икономика в Европа за разлика от европейските страни половината от населението и е под 30 години има около 150 университета сегашното правителство отделя милиарди евро в развитието на собствени научно изледователски програми до 2015 година ще произведе 100%-ов турски танк до 2020 година 100%-ов турски хеликоптер най големите и реномирани фирми в света имат или откриват свои заводи в Турция 75% от запасите на елемента БОР се намират там БОРът е елементът на бъдещето и виж колко български шофьори си изкарват хляба само от това че пренасят турски стоки за европейските пазари в Турция има богати хора които по отделно имат богат сво по голямо и от бюджета на България мога да ти изброя и още много факти но стига толкова
119
3
 
3
 
! Отговори
Антитурчин преди 12 години
Християните в Турция живеят като втора категория граждани под двойна заплаха - от светските турски националисти и от вярващите мюсюлмани. Масово е схващането, че християните са "врагове на държавата", "врагове на исляма" или "предатели на турската цивилизация". През януари 2007 г. главният редактор на арменския седмичник "Агос", Хрант Динк, беше застрелян от непълнолетен мюсюлманин с бяло кепе на "гази". Три месеца по-късно в Малатия трима християни - двама турци и един германец, бяха изтезавани и заклани от вярващи мюсюлмани. През 2006 г. турски юноша влезе в една църква и с викове "Аллах-ху акбар" застреля в гръб свещеника Андрея Санторо. Двама други турци, приели християнството, чакат в затвора съдебен процес "за обида на турската нация и насаждане на омраза към исляма". Миналата година бяха унищожени две християнски гробища в Истанбул и едно в Измит. На 10 февруари т.г. съдът в район Кадикьой в Истанбул освободи Ясин Карасу, който през август м.г. на улицата повали Исмаил Айдън и опря нож в гърлото му, крещейки "Куче! Предател!". Причината е, че Айдън е приел християнството. Нападателят прекара само 6 месеца в ареста, макар че престъплението му предвижда 4 години затвор според турския наказателен кодекс."Народът свикна с мисълта, че ние съществуваме. И това е добре. Но от друга страна, насилието срещу нас се засили", казва Зекия Таняр - турчин, приел християнството преди повече от 30 години, който председателства Асоциацията на протестантските църкви в Турция.
118
3
 
1
 
! Отговори
Антитурчин преди 12 години
В онзи ден, като се събудих, ми се прииска да убия неверник. Взех кухненски нож, отидох на улица "Истиклал" и взех да се оглеждам за жертва. Затова обикалях около църквата. Този беше първият, когото видях и го убих" - казва 26 годишният Ибрахим Акьол пред съда, според ежедневника "Хюрриет" от 27 юли 2009 г.Църквата е "Свети Антоний" и се намира в истанбулския квартал "Таксим" - сърцето на деловия и културен живот на Турция. Уличните видеокамери са заснели как Акьол, на главата с типичното за "гази" (нещо като ислямски рицар - б.р.) бяло кепе на главата, чака жертвата си край църквата. Той спира излезлия от храма германец Грегор Керкелинг и му иска една турска лира. Когато Керклинг отказва и прави жест да го отпрати, Акьол вади нож и нанася серия от удари в сърцето. От кадрите е видно, че никой от минувачите не прави опит да помогне на смъртно ранения човек. Денят е 20 юли 2009 г., 10:50 ч.
117
4
 
1
 
! Отговори
Антитурчин преди 12 години
Дамммм пияния мюсюлманин започна да *** във форума.
116
1
 
3
 
! Отговори
EL TURKO преди 12 години
Sultana opazi bulgarite i bulgarshtinata!!! 500 godini , nikoga celta na Sultane ne e bila da unishtoji Bulgariya, nikoga!!! Budete blagodarni na Sultana, zashtoto gurcite nyamashe da vi prostyat!!!
115
0
 
5
 
! Отговори
EL TURKO преди 12 години
Kolko sum shtastliv, che sum Turchi, che sum naslednik na Sultana!!!! minaloto mi e velichavo, budeshteto mi e osigureno!!!! Tyrkiyem, durmak yok, devam!!!!! Hep berhaber!!!
114
4
 
1
 
! Отговори
Антитурчин преди 12 години
Според партийните функционери на Ердоган:40% от турците имат отрицателно отношение към християните. Цели 59% смятат, че немюсюлманите нямат право на публични събирания, а 54% искат да се забрани издаването на немюсюлманска религиозна литература. Над 60% от турците твърдят, че има само една истинска религия - ислямът.
113
2
 
2
 
! Отговори
EL TURKO преди 12 години
Turciya shte bude Katar na Balkanite!!! Vijte kakvo stava v Katar, Bahreyn....islyama gospodstva i investiciite valyat , ot EU, ot USA, ot China!!! Miliardi se nalivat v tezi durjavi, kudeto zakona e sheriata!!! Eto , kulm tova se stremim v Turciya, silen i konservativen islyam, visoki moralni ustoi i dostoen nacionalizam!!! Investiciite sa otdavna tuk!!!
112
4
 
1
 
! Отговори
Антитурчин преди 12 години
ДО 126КОЛКО ОТ ТЕЗИ КАПИТАЛИ СА ТУРСКИ?Като тая *** наречена Ердоган,спечели изборите в Турция,ще отмени голяма част от светските закони и Турция,ще се пресели автоматически в 15 век.Ще им пасне идеално.Особено законите на шерията .Тогава да видим,когато Турция стане една ислямистка държава кои инвеститори ще останат в нея.Кемал Ататюрк най-вероятно се върти в гроба като гледа какви ги върши тоя психопат Ердоган
111
1
 
9
 
! Отговори
Stoqn преди 12 години
Българин съм, да не ме обяви някой за ***.Относно голяма част от коментарите по долу, че Турция била да доизживаване била бедна и т.н. Пичове като пишете вярвате ли си. Колко от вас найстина са били там. Турция в момента е това, което е била България преди балканската война, когато са я наричали балканския тигър, Швеицария на Балканите. На черното бяло не може да кажеш, 80- милиоона мега-икономика. Къде сме ние, застаряваща нация с 2 мил. ***.Левски ще се обърне в гроба си ако ни види сег
110
3
 
0
 
! Отговори
Антитурчин преди 12 години
Ако турците изберат пак лудия ислямист Ердоган ,то те ще заявят пред света,че са анадолци,искат да живеят в 15 век.Не искат да са членове на ЕС и за тях не трябва и да има с Ердоган и ислямски закони начело.Ердоган води Турция към ислямска република и към нецивилизован път на развитие.
109
2
 
1
 
! Отговори
Никола преди 12 години
До 122Само не разбрах , ти ли решаваш природата кой ще прибере и кой не ? Такива като теб са първите които ще си заминат ... Природата го е измислила и се казва ЕСТЕСТВЕН ПОДБОР ..
108
1
 
4
 
! Отговори
999 преди 12 години
Света Дева Марио , за Бога До Никола , Анонимен и другите амсалаци по - долу!!!! Краят идва ли - внимавайте защото сме наблизо и да не попаднем в този потоп и ние!Ако това ще е края - несъмнено ще е и края на България!Като ви гледам коментарите, направо се ужасих.Незнам за Турция,но в България КРАЯТ е дошъл.Това не са хора,долупишещите се... Тва е мръсната твар на България,който Природата майка скоро ще си я прибере - И СВЕТА ЩЕ БЪДЕ ПРОЧИСТЕН!Амин.
107
5
 
3
 
! Отговори
Никола преди 12 години
Сега е време за автономия и в по-късен етап Независимост на Кюрдистан ... Края на Турция идва , като бързия влак !
106
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Грешите , не само турци са гласуващите !!!Според приблизителни данни от 2008 година, вариращи в твърде широки граници, етническият състав на населението в Турция е:между 50 и 60 000 000 турци, от които поне 1 500 000 "български турци".между 10 и 15 000 000 кюрди, основно в Югоизточен Анадол.между 3 и 6 000 000 зази (2008) /от арийски, или по-точно ирански произход/ [1].2 500 000 - черкези.2 000 000 - бошняци.1 500 000 - лази, основно в района на Трабзон.1 300 000 - албанци.между 870 0
105
5
 
5
 
! Отговори
hitler преди 12 години
края на турция идва