Разсекретяват документи на Пентагона за войната във Виетнам

Доклад от 7000 страници разтърси президентството на Ричард Никсън
Обновена: 13 юни 2011 15:52 | 13 юни 2011 15:52, Елка Василева
12
Разсекретяват документи на Пентагона за войната във Виетнам
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Четиридесет години след скандалното "изтичане" на част от документите на Пентагона – секретно държавно изследване за злоупотребите и злополуките сред американските войски през войната във Виетнам, целият доклад ще бъде разсекретен днес, предаде Асошиейтед прес.

Докладът от 7000 страници разтърси президентството на Ричард Никсън и ще бъде запомнен не толкова с подробностите за войната във Виетнам, колкото с историческото решение на Върховния съд тогава в подкрепа на свободата на словото, отбелязва ДПА.

Оставащите детайли от свръхсекретния доклад ще бъдат публикувани днес от американския Национален архив.

Президентските библиотеки на Джон Кенеди, Линдън Джонсън и Ричард Никсън ще публикуват едновременно различни части от доклада.

Историци и други хора, запознати с документа, не очакват особено интересни разкрития за ескалацията на войната във Виетнам, тъй като повечето подробности вече са известни.

Според Даниъл Елсбърг, консултант в Пентагона, който даде копия на по-голямата част от секретните документи на "Ню Йорк таймс" и други вестници през 1971 г., стойността на днешното събитие се изразява в това, че най-накрая целият доклад ще бъде събран на едно място и публикуван в интернет.

Опитът на Никсън да отмъсти тогава за "изтичането" на част от документите се провали, припомня АП. Първо Върховният съд подкрепи в. "Ню Йорк таймс", "Вашингтон пост" и други вестници и им позволи да продължат да публикуват статии за доклада в исторически процес, засягащ Първата поправка на американската конституция. След това съдебното преследване на правителството за шпионаж срещу Елсбърг и неговия колега Антъни Русо младши бе прекратен заради незаконни действия на администрацията.

Докладът показва как президентите Линдън Джонсън, Джон Кенеди и други предишни правителства са разширявали конфликта във Виетнам и са подвеждали Конгреса, обществеността и съюзниците си.


(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
4
 
! Отговори
ЯСНО Е преди 12 години
то е ясно правиха се на големите бойци и накрая бутаха хеликоптерите и ядоха *** по виетнамските плажове докато бягаха като посрани...понеже се правят на много силни САЩ НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
По-интересно би било най-после да разсекретят резултатите от разследването на комисията Уорън и другите материали около убийството на Кенеди. А фактът, че след почти 50 години още не са го направили (и още поне 50 няма да го направят) ясно показва, че сами са си утрепали неудобния президент и че все още трябва да се защищават живи виновници. Което автоматично прави "Голямата демокрация" сбирщина от диваци и варвари.
10
0
 
5
 
! Отговори
NoName преди 12 години
до #1 В България политици няма. Има няк`ви палячовци, които са на дневен ред и "бизнесмени", които ги командват (не "дърпат конците", ами направо явно си ги "командват") и чиито интереси защитават. Предполагам, че по цял свят е така, ама тук всичко е очевидно, даже не се стараят да се прикрият поне малко тези нещастници. ... ама ние сме си за е.ане ...
9
3
 
5
 
! Отговори
Хм преди 12 години
Мдаааа - Кенеди - великия "демократ"... Разпалвал войната... същата *** като Бушовците...
8
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ХАХАХА РАЗСЕКРЕТЕН ДОКЛАД.ДОСТА ВРЕМЕ ИМ ОТНЕ НА ТЕРОРИСТИТЕ ОТ САЩ ДА ПОДПРАВЯТ И ИЗМИСЛЯТ ВИНОВНИЦИ В ТОЗИ ДОКЛАД.А КОГА ЩЕ ПУБЛИКУВАТ ДОКЛАД ЗА ИРАК,ЛИБИЯ,ПАЛЕСТИНА,СОМАЛИЯ,КОРЕЯ,ЯПОНИЯ,ЛИВАН,ИЕМЕН,БАХРЕИН,АВГАНИСТАН,КАМБОДЖА,И Т.Н.
7
0
 
9
 
! Отговори
legion d'etrang преди 12 години
нищо не остава скрито на тоз свят............рано или късно всичко изплува............само дето не можем да върнем историята
6
0
 
0
 
! Отговори
sweden преди 12 години
mmmm da vidim koy e pikal na krivoo
5
1
 
9
 
! Отговори
SS преди 12 години
До ЧопърПропускаш един етап .Римска империя - Третия райх - Американска империя .Проследи символите на войските - едно към едно .
4
2
 
20
 
! Отговори
ЧОПЪР преди 12 години
ИСТОРИЯТА НА ВОЙНИТЕ НА САЩ И СЛЕД ВИЕТНАМСКАТА ПРОДЪЛЖАВА И ВТОЗИ МОМЕНТ! кОНГРЕСЪТ НА САЩ Е ПОДВЕЖДАН,НО ПО-ВЯРНОТО Е ЧЕ СЕ ОСТАВА ДА БЪДЕ ПОДВЕДЕН..ИЗГОДНО Е ЗА САЩ .ИРАК-НЯМАШЕ ЯДРЕНО И БИОЛОГИЧНО ОРЪЖЕ.,ТАЛИБАНИТЕ В АФГАНИСТАН И Т.Н.САЩ,ПОЛИТИЦИТЕ МУ ИМАТ ЗА ПРИМЕР РИМСКАТА И Я СЛЕДВАТ В ВСЯКО ЕДНО ОТНОШЕНИЕ-ПЪРВО БАЗИТЕ,ПРИ РИМ-ИЗНЕСЕНИТЕ ЛЕГИОНИ,ПЛАТЕНИ НАЕМНИЦИ,ВОЙСКА И ОКУПАЦИИ,ПРОВОКАЦИИ-КУЛИТЕ,ФЕДЕРАЛНИЯ РЕЗЕРВ.....НИЩО НОВО ПОД СЛЪНЦЕТО СЛЪНЦЕТО.
3
10
 
4
 
! Отговори
Альоминат преди 12 години
Аз знам всичко за войната във Виетнам, а вие не.
2
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз казах ли ви, че така ще стане сега хакерите ще извадят наяве и за войната в Либия
1
1
 
29
 
! Отговори
електорат преди 12 години
И ТАМ СА БИЛИ ГАДОВЕ ПОЛИТИЦИТЕ, НО КАТО НАШИТЕ- СТИГАНЕ НЯМАТ!!!!