Насилие между католици и протестанти в Белфаст

Фоторепортер получи огнестрелна рана в крака
Обновена: 22 юни 2011 14:35 | 22 юни 2011 14:35, Елка Василева
9
Насилие между католици и протестанти в Белфаст
Снимка: Reuters

В столицата на Северна Ирландия Белфаст през изминалата нощ имаше сблъсъци между католици и протестанти. Фоторепортер получи огнестрелна рана в крака, предаде ИТАР-ТАСС.

Стълкновенията между екстремистки настроени младежи и от двете общности продължиха втора поредна нощ на границата на два квартала в източната част на града – населеният с протестанти Нютаунардс роуд и населеният с католици Шорт стренд.

По данни на полицията в конфликта участват около петстотин души. Макар силите на реда да направиха кордон между двата квартала, младите хора се замеряха през главите на полицаите с парчета тухли, бомбички, бутилки със запалителна смес. Много от участниците в безредиците бяха скрили лицата си зад маски.

Пострада фоторепортер на британската агенция Прес асосиейшън, който бе ранен с изстрел в крака. Явно той е предизвикал недоволството на екстремистите, които се опасяват, че могат да бъдат разпознати по направените от него снимки.

Властите обвиняват за безредиците крайната протестантска организация "Ълстърски юнионистки сили". През 2009 г. в рамките на мирния процес те обявиха, че се отказват от въоръжената борба. Спря терористичната си кампания и католическата Ирландска републиканска армия.

Първият министър на Северна Ирландия, протестантът Питър Робинсън, и заместникът му, католик и бивш боец на ИРА Мартин Макгинес, осъдиха новия изблик на насилие в Белфаст, посочва БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
3
 
! Отговори
999 преди 12 години
Аз си мислех , че само мюсулманите се трепят по-между си ! А то и християните можели така....
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Който сее ветрове, жъне бури. И още когато пратят мечката у комшиите , идва и при тях.
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всички сме едни хора. Всички дишаме , всички обичаме, всички носим души...Защо се оставяме така да ни манипулират??? Не вярвам , че Бог ( в който и да вярвате, за мен е един и същ с различно име) иска да се трепем като животни. За това ни е дарил с разум...Това не е нормално...
6
0
 
5
 
! Отговори
Хм преди 12 години
проблемът е на второ място религиозен - на първо е дали Северна Ирландия да се отцепи от Англия(Великобритания по-точно) или не..Католиците са за отцепване, щото са си главно ирландци - протестантите са мешани - има ирландци със сменена ориентация (вяра, националност), има преселили се още навремето ингилизи - те се държат за г.за на кралицата...
5
0
 
8
 
! Отговори
пиле за 4 преди 12 години
Християнството е модел на поведение - зависи какво прави човек и може да е пигмей и пак да е християнин, а може да е православен, католик, протестант и пак да не е християнин. Християнин е онзи, който постъпва по учението на Христос за любовта към хората. Тия там дето се дерат не са християни. Християните не са толкова много сред хората по света и са от различни народи, дори и религии. поведението на човека го определя като християнин, а не как се нарича и дали носи кръстове.
4
3
 
6
 
! Отговори
Иван преди 12 години
Скрити с маск ???? ние християните минахме и исляма ужас
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Как така бели хора се бият с бели бе хахаха нали турците и исляма са черни? Как така стана че сред европа се почерниха
2
0
 
8
 
! Отговори
Томас преди 12 години
тия да отворят Библията
1
0
 
6
 
! Отговори
Bojidar преди 12 години
Ето че и християните почнаха да са трепар един друг, който вади нож от нож умира :)