Българин съден в Австралия за терористични инструкции

22-годишният Ясин имал в компютъра си техники за убиване на хора
Обновена: 23 юни 2011 11:12 | 23 юни 2011 10:45, Елка Василева
44
Българин съден в Австралия за терористични инструкции
Снимка: Reuters

Българин, учещ в Австралия за пилот на граждански самолет, е съхранявал в компютъра си документи, съдържащи инструкции за отвличане на самолети, за кибертероризъм и за направа на взривни устройства, съобщава австралийският сайт "Ейдж".

Според изданието българският гражданин е на 22 години и се казва Yasen Jweinat (Ясин Джуейнат). Пояснява се още, че е пребивавал постоянно в Обединените арабски емирства.

В компютъра му били открити файлове, озаглавени "Нелегална колекция". В тях имало инструкции за измами със самоличността, техники за убиване на хора и за създаване на магнитни карти за отключване и заключване на врати.

Разкритията за съдържанието на компютъра на българския гражданин са били направени на 10 януари.
 
Тогава младежът бил спрян на летището в Мелбърн за проверка на багажа. При проверката били открити и две снимки, едната от които на въоръжен мъж, който държал отрязана глава.

Австралийското издание пише, че Ясин е признал вината си по две обвинения за внос на забранени материали в Австралия.

Той е получил присъда и е бил осъден на 200 часа общественополезен труд, но я обжалвал.

Адвокатът на Ясин – Питър Лейндж, заявил пред съдията, гледал делото, че младият му клиент се е държал незряло, но не е имал зловещи мотиви.

Той предупредил, че осъждането на Ясин ще навреди на шансовете му да си намери работа като пилот, след като се дипломира в австралийския Национален военновъздушен колеж.

По време на апелативния процес в своя защита Ясин казал, че намерените в компютъра му документи са били свалени от негов приятел, преди да пристигне да учи за пилот в Австралия през 2009 г.

Ясин признал, че е разглеждал файловете, но не ги е изтрил, защото не е смятал, че те ще се превърнат в такъв голям проблем за него.

Вчера съдията по делото Крис О'Нийл е стигнал до извода, че Ясин е проявил глупост и незрялост, като е допуснал файловете да се озоват в компютъра му.

Съдията обаче е преценил, че Ясин не е имал намерение да извърши престъпление, нито да подтиква чрез файловете други към престъпна дейност.

Ясин в крайна сметка не е получил осъдителна присъда, бил е освободен срещу двегодишна гаранция от 1000 долара и ще трябва да плати 15 000 долара разходи по делото, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
1
 
! Отговори
До Мурадян 25 преди 12 години
Прочетох пост.11. Не мисля, че той съдържа обидни намеци за когото и да било. Няма нищо срамно в това, човек да се е родил етнически турчин, арменец, евреин, влах, ром или какъвто и да е.Предполагам, че авторът е имал предвид някои специфични явления: Цели *** кланове се издържат чрез кражби и вече практикуват това и зад граница. Защо тогава, когато ги залавят, в пресата да не пише, че са ***? Защо ние, българите, да им берем срама?
42
0
 
1
 
! Отговори
dragancho преди 12 години
vreme e niakoi da svali samolet nad NS
41
0
 
3
 
! Отговори
1 преди 12 години
Дали името е изписано правилно, може да е Юсеин...бъдещ терорист, подготвян чак в Австралия. Кой ли финансира обучението - въпрос с понижена трудност.
40
1
 
6
 
! Отговори
2121 преди 12 години
Големи *** са тези австралиици!Всички улики сочат, че тоя се готви да забие някой самолет в съответния небостъргач!За какво, според тях, учи за пилот!Нали и терористите от 11-ти септември бяха карали пилотски курсове в Штатите!
39
0
 
5
 
! Отговори
до Жоро преди 12 години
Какъв е тоя курс бе, жорка? :)
38
3
 
5
 
! Отговори
хаха преди 12 години
та аз доколкото разбирам този не е Ясин а Ясен Yasen. Ясин на английски се изписва Yaseen
37
2
 
7
 
! Отговори
гурбетчия до 35 преди 12 години
"Едно е да имаш бг.паспорт,друго е да си българин"! И на теория и на практика си прав ,но като че ли с това искаш да кажеш,че сред българите няма престъпници,убийци и пр.?! Престъпността няма националност ,затова в предният коментар исках да напиша ,че всеки отговаря за действията си ,които не трябва да се причисляват към нацията като цяло ! Още веднъж ви казвам,че неправилно ви възпитават родителите ви още от малки деца !Виждате само чуждите престъпления ,а собствените се мъчите да прикриете !
36
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 35ама ти найстина си много ***
35
5
 
9
 
! Отговори
:@ преди 12 години
Австралийците да отворят учебниците и да видят че българите са християни. И не са терористи. Толкооооооова да са прости. :@:@ ЕДНО Е ДА ИМАШ БГ ПАСПОРТ ДРУГО Е ДА СИ БЪЛГАРИН!
34
1
 
8
 
! Отговори
гурбетчия преди 12 години
Техника за убиване на хора и аз имам!Нося един много хубав нож в себе си и казвам,че го използвам за отваряне на консерви!Шегата на страна ,но този "човек" трябва да бъде осъден ,дори само заради това ,че не е изтрил файловете! Представяте ли си,утре този ще стане пилот в гражданската авиация!Пожелавам на всички,които го подкрепят да са пасажери в самолет пилотиран от него!Съвсем друг е въпросът как се е сдобил с бг. гражданство,но мисля ,че това не хвърля петно върху българите,всеки отговаря за
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
yaZen jweinat - някои не могат и да преписват !!
32
2
 
13
 
! Отговори
Asgard преди 12 години
ТУРЧИН УЧИЛ В ОБИДИНЕНИ АРАБСКИ ЕМИРСТВА-НА КАКВО ЛИ СЕ Е УЧИЛ ТАМ?????
31
2
 
12
 
! Отговори
Asgard преди 12 години
Ами ако се окаже,че е имал намерение да върши престъпление,какво правим тогава?Това е поредното доказателство,че в българия има ислямистки клетки,които подготвят атентати.
30
3
 
14
 
! Отговори
ехх преди 12 години
българинът Ясин Джуейнат пребиваващ постоянно в арабските емирства първо не е българин ! второ си е чист терорист както всички неосолени *** с бради и мустаци,къпещи се 1 път в месеца най-много :) 22 годишен незрял-терорист :) трепане !
29
4
 
16
 
! Отговори
Asgard преди 12 години
Ясин Джуейнат че тоя е жив джангал бе,какъв българин е.Дано го утрепят при опит за бягство.
28
3
 
1
 
! Отговори
Адвокат преди 12 години
"гаранция от 1000 долара и ще трябва да плати 15 000 долара разходи по делото"WOW, 15 000 долара разходи ... :)
27
6
 
18
 
! Отговори
ХХХ преди 12 години
"Според изданието българският гражданин е на 22 години и се казва Yasen Jweinat (Ясин Джуейнат). "Кое му е Българското на тоя *** , сигурно само паспорта.Още веднъж се доказва тезата че всеки мисюлманин е потенциален терорист и дивак , те просто се раждат ***.
26
2
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
това пак поредната тъпня....даже и с плюнка не е залепено,защото че не е пришито и с бели конци............къде му е българското .........че не разбрах , пък кой държи такива неща ако е терорист, камикадзе и пр.......пък информация в нета колкото щеш......................значи ако си дръпне човек книга или клип вече престъпник..........сега ми стана ясно защо тая година толкова свободни места за студенти , пък такива не стигат.........висши ченгета и разузнавачи-конспиратори са нужни...........
25
4
 
8
 
! Отговори
Мурадян преди 12 години
Арменците какво лошо ви правим 11?
24
5
 
2
 
! Отговори
do 22 преди 12 години
Yasen Jweinat (Ясин Джуейнат).Principno si prav