Лидерът на либийската опозиция разпусна кабинета

Мярката е отговор на убийството на военния шеф на бунтовниците
9 авг 2011 08:00,
29
Лидерът на либийската опозиция разпусна кабинета
Снимка: Reuters

Лидерът на либийските бунтовници Мустафа Абдел Джалил освободи целия си изпълнителен комитет, който действаше като правителство. Мярката е в отговор на убийството на военния ръководител на опозиционните сили Абдел Фатах Юнис миналия месец, съобщи ВВС.

Според говорител на Мустафа Абдел Джалил е имало „недостатъци” в начина, по който някои членове на Преходния национален съвет са се отнесли със случая.

Според някои бунтовници разчистването на комитета е било необходимо заради „военната и медийната некомпетентност”, последвали смъртта на генерал Юнис.

Сега изпълняващият ролята премиер в опозиционното правителство Махмуд Джибрил трябва да състави нов кабинет.

Генерал Юнис мина на страната на опозицията през февруари, след като беше служил в либийското ръководство от преврата през 1969 г., с който Муамар Кадафи взима властта.

Изгореното му тяло, заедно с двама негови сътрудници, беше открито в покрайнините на Бенгази на 28 юли, след като беше повикан да докладва за хода на конфликта срещу либийската власт.

Някои от поддръжниците му обвиняват за неговата смърт ислямистките съюзници на преходния съвет, други – силите на Кадафи.

Убийството му доведе до сериозно напрежение сред лидерите на бунтовниците и до притеснение в страната и чужбина, че дори да свалят Кадафи, те не са готови да управляват страната.

Преходният съвет е признат от 30 държави за легитимен орган на властта в страната.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
18
 
35
 
! Отговори
браво преди 12 години
Кадафи - дръж здраво - поне 80% от българите сме с теб и ти желаем успех - не допускай Либия да става ВТОРА УНИЩОЖЕНА КАТО БИВША БЪЛГАРИЯ ДЪРЖАВА. Твоя народ са по големи патриоти от българите - продажно племе е българското - военни,милиция,ДС,интелектуалния елит - всичко е против българския народ- ГЕНОЦИДА ПРОДЪЛЖАВА!!!!!
8
2
 
21
 
! Отговори
Яко до морска мишка преди 12 години
Не знаеш ли, че след поредната "много важна" операция, по заповед на Аню Солджъра "Дръзки" бе преименуван на "ДръЖки"...
7
8
 
35
 
! Отговори
хаха преди 12 години
ЛЕКА ПОЛЕКА ИСТИНАТА И ПРАВДАТА ЩЕ ВЪЗТЪРЖЕСТВУВА.ТЕЗИ МАРИОНЕТКИ НА ЗАПАДА,КОИТО БЯХА ПРИЗНАТИ И ОТ НАС СЕГА ВЕЧЕ ГИ НЯМА.А СЕГА КАКВО СТАНА.НАЛИ БЯХА ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ЦЕЛИЯ ЛИБИЙСКИ НАРОД.КЪДЕ СА СЕГА.ТРАГИЦИ,КОМИЦИ,ТЕРОРИСТ.ИСТИНАТА Е ЧЕ КАДАФИ ПЕЧЕЛИ ЗАЩОТО НАРОДА Е С НЕГО.
6
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Най-важна е гладната точка ... за едни - парче хляб, за други - милиарди.
5
0
 
16
 
! Отговори
НФБ преди 12 години
едните са нагли че отвличали и взимали откуп от богатите в други времена щяха да са хайдути бирещи се срещу чорбаджиите изедници или гладни шумкари борещи се срещу фашизма...всичко зависи от времето и гледната точка..
4
2
 
20
 
! Отговори
морска мишка преди 12 години
да пратим ''Дръзки''
3
3
 
31
 
! Отговори
Яко преди 12 години
Мустафа Абдел Джалил е близък приятел на българския лидер *** Нато Хвалил...
2
2
 
22
 
! Отговори
? преди 12 години
Едните са бунтовници, другите - превратаджии. Едните - герои. Другите престъпници. Всичко зависи от гледната точко. И от тези, които пишат за историята. Интереса клати феса.
1
3
 
36
 
! Отговори
Бай Хой преди 12 години
Изгодните на НАТО и САЩ - "кабинет".Неизгодните - "режим".