Човекът, спасил Чърчил, Сталин и Рузвелт

Иван Агаянц предотвратява фашистка операция срещу тримата лидери
Обновена: 26 авг 2011 18:04 | 26 авг 2011 18:03, Елка Василева
76
Човекът, спасил Чърчил, Сталин и Рузвелт
Сталин, Рузвелт и Чърчил на верандата на съветското посолство по време на Техеранската конференция. Снимка: Wikipedia

В Русия отбелязват 100-годишнината от рождението на съветския разузнавач Иван Агаянц. През 1941-45 г. като главен резидент на съветското разузнаване в Иран Агаянц научава за готвено покушение срещу тримата лидери на Великобритания, САЩ и СССР – Уинстън Чърчил, Теодор Рузвелт и Йосиф Сталин по време на Техеранската конференция през 1943 г.

Благодарение усилията на разузнавача германските резиденти са били навреме обезвредени, пише „Российская газета“.

За тайните на разузнавателната дейност пред вестника разказва героят на Съветския съюз, полковникът от Службата за външно разузнаване Геворк Вартанян, който се запознава с Агаянц в началото на Великата Отечествена война.

Ситуацията в Иран в началото на 40-те години е тревожна, разказва полковникът от външното разузнаване.

През юни 1941 г. Берлин иска от Техеран да влезе във войната. Иран има излаз на Персийския залив, а освен това през цялата  територия на страната преминава железопътна линия, така че тя е можело да се превърне в стратегически път за Райха за доставка на въоръжение, медикаменти и други важни товари в СССР.

Ръководството на НКВД /Народния комисариат на вътрешните работи/ на СССР поставя пред иранските резиденти задачата за създаване на агентурна мрежа за противодействие на чуждите разузнавания.

Агаянц, който в началото на войната е на 30 години, предлага на ръководството да преустрои цялата дейност на резидентурата в Иран. Благодарение работата на Агаянц се появяват нови източници на информация от военното министерство, армейското разузнаване, останалите спецслужби, сред съветниците на иранския шах.

През август 1943 г. Агаянц предотвратява реализацията на разработената от германците операция „Франц“. Берлин искал да инсценира стихийни въстания на иранските племена по продължение на железопътния маршрут за доставка на американски и британски товари в СССР. Плановете на фашистките спецслужби са провалени – племенните старейшини, отговарящи за тези райони и получили подаръци от хитлеристите за „съдействието“ им, изведнъж изчезнали.

През 1943 г. по време на работата на Техеранската конференция хитлеристките спецслужби планирали да ликвидират лидерите на „голямата тройка“ - Чърчил, Рузвелт и Сталин.

Операцията е под кодовото име „Дълъг скок“. Тя е разработена от началника на секретна служба оберщурмбанфюрер Ото Скорцени, на когото е възложено и провеждането й.

Авангардът от шестима германски диверсанти е прехвърлен в района на град Кум, на 70 км от Техеран, където те скачат с парашути.

Съветските резиденти, ръководени от Агаянц, успяват да се сдобият с информация за десанта и да открият местонахождението на групата. И шестимата германци са арестувани.
 
Когато хитлеристките спецслужби научават за провала на авангарда, в Берлин решават да се откажат от изпращането в Техеран на основните изпълнители на операцията.

След войната Иван Агаянц работи в резидентурата в Париж. През 1967 г. става заместник-началник на Първо главно управление на КГБ. Умира през 1968 г. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
IN MEMORIAM !!!
49
4
 
9
 
! Отговори
Аз преди 12 години
Като се замисля какви злини на човечеството причини Сталин... Чърчил пък е бил винаги враг на България... Жалко че атентатът не е успял.
48
1
 
8
 
! Отговори
ТЕХЕРАН 1943-А ГОДИН преди 12 години
Нещата се връзват. Преди 30 години по кината и телевизията показаха нашумелия в целия свят филм ТЕХЕРАН 1943-А ГОДИНА. Целият филм беше за тоя осуетен атентат.
47
11
 
1
 
! Отговори
КУРЧАТОВ преди 12 години
АРМЕНСКИ ЛЪЖИ ОТ НАЧАЛО ДО КРАЙ. АРМЕНЦИТЕ СА ИЗВЕСТНИ ЛОКУМДЖИИ, МЕНТАРАДЖИИ И СЕМКАДЖИИ. ТОЯ АГАЯНЦ ДОКАТО Е ПРОДАВАЛ СЕМКИ И БОМБОНКИ СИ Е СЪЧИНИЛ ИСТОРИЙКАТА, ПОСЛЕ ДРУГИЯ АРМЕН-ДУДУ ВАРТАНЯН ДОКАТО Е ПОДСТРИГВАЛ КЛИЕНТИТЕ Я Е ДОИЗКУСУРИЛ. ВИЦОВЕ ЗА КИРКОР И ГАРАБЕД! ... СКОРЦЕНИ-МОРЦЕНИ, ЧЪРЧИЛ-МЪРЧИЛ, СТАЛИН-МАЛИН... АРМЕНСКИ НОМЕРА.
46
3
 
5
 
! Отговори
Азъ преди 12 години
до 51Тип приказки за арийците са били само в главите на нацистите.Иранците не са приемали наглото и тъпо поведение на нацистките агенти.Съветските агенти от своя страна са подходили професионално-проучили са обичаите на иранците и съответно са се подготвили-преговорите са се водили по близкоизточните традиции-жестове на уважение,лични подаръци,пари...Прочети малко за тази операция и не бъркай нещата.За изнасилванията-на война ВСИЧКИ го правят!
45
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да се чудиш как тия руснаци са съумели да "обърнат" войната. Работих дълги години в Губкин, Белгородска област. Бях се сприятелел с един ветеран - Григорий, целият в медали, бил се е срещу германците, а след това срещу японците. На чашка много сме говорили за войната. НИЩО ДОБРО не казва както за германците, така и за своите. Вземали са ги непълнолетни, кратко обучение, докато навършат 18 години и на фронта. Пушечно месо. Още в първата битка, в която е участвал, от техният полк са останали десетина войничета. Германците напредвали, но те новобранчетата, вместо да отстъпват си стоели в окопите. Останали сами. Руснаците помислили, че там вече са германци и започнали да стрелят с оръдия по тях. Техните ги избили. Всякакъв коментар е излишен.А после срещу японците е трябвало да прекосят пеш някаква пустиня - забравих вече от географията коя :))). 40 кг. на гърба и една манерка вода. Предупредили ги, че който пие много вода ще умре, само по 1 глътка. Но много не издържали. Просто вдигали манерката и я изпивали. След 10 - 15 минути тия се хващали за корема и падали от болка. Умирали. Вървели бързо и изненадали японците. Но пак не ги пуснали вкъщи - подготвяли ги за война с Турция. На руснаците все им се иска Босфорът. Но тая война не се осъществила.
44
7
 
6
 
! Отговори
до 5 преди 12 години
Написал си:"Интереса е историята на иранските авантюри на германците.Общо взето са се държали като 'арийци' с местните и естествено са им били шута."Това не е вярно. Първо, иранците са по-чисти арийци от германците и са били уважавани за това. И второ, германците са се отнасяли добре към народите в страните свои съюзници и към неутралните. Знам от стари хора - нашите са се възмущавали от германските войници, защото ..... били облечени с къси панталони и къси ръкави. Демек неморално. И това е всичко. На когато идват съветските "освободители" майка ми са я скрили на тавана. Изнасилвали са.
43
15
 
3
 
! Отговори
Японски фронт преди 12 години
Нещото спасило Чърчил и особено Сталин се казва КЪСМЕТ! САЩ са реалните единствени победители от ВСВ(300 000 жертви) СССР 26 милиона.Какъв победител можеш да се наречеш след като си загубил 26 милиона!!! Половината избити от Сталин! Но евала на късмета му на този грузински ***. Точно САЩ му спасяват *** на ссср,като обявяват война на Япония и по този начин внасят нужното спокойствие в руския далечен изток.След това Сталин хвърля цялата червена армия на срещу нацистите!
42
3
 
5
 
! Отговори
ves666 преди 12 години
ako tia trite goveda biaha zagybili sveta shte she da izglejda po dryg nachin bez evrei *** negri tyrci i arabi .da ne govorim za kitaici i ostanalite maimuni.
41
2
 
6
 
! Отговори
до 44 преди 12 години
Ти си *** и *** скапано-България си е България-лижи задниците на когото искаш-това си е твой проблем!!!
40
8
 
15
 
! Отговори
Restitutor Orbis преди 12 години
Жалко, че американските и руските евреи (комунистическата върхушка - 50% евреи) се спогодиха и спечелиха войната на гърба на "поробените" руснаци. Сега щяхме да живеем в истински и по-добър свят
39
19
 
7
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 12 години
ЗАЩО В ТОЗИ САЙТ СЕ ПИШЕ НА РУСКИ ЦЯЛ ПОСТ? ИСКАТЕ ДИПЛОМАТИЧЕСКИ СКАНДАЛ? ТОЧНО ЩЕ ГО ПОЛУЧИТЕ И ПОКРАЙ ГАФА С ИМЕТО НА АМЕРИКАНСКИЯ ПРЕЗИДЕНТ В СТАТИЯТА ОТ "РОССИЙСКАЯ ГАЗЕТА" ТУК. ОТ ЧАС И ПОЛОВИНА ВИ СНИМАМ ЕКРАНА С ПОСТИНГИТЕ И ПОВЕДЕНИЕТО НА *** Е КАТО НА ДЛАН. Собственотта на сайта е без значение,ТУК Е ТЕРИТОРИЯ И ЮРИСДИКЦИЯ на европейската и натовска държава БЪЛГАРИЯ.
38
3
 
2
 
! Отговори
Незнайко преди 12 години
Много резиденти много чудо... всичкото вийник резиденти били :)
37
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ей на тая среща са разкроили света, сякяш е някаква баница. По-точно са му еб.ли майката. Тия ще бъдат в съветският блок, тия в американският. Австрия - към Запада, но с наполовина държавен сектор, Югославия към Съюза, но наполовина комунистическа наполовина капиталистическа. България, ясно, се е паднала в съветската зона /Чърчил не ни е харасвал/. Последствията за Източна Европа са катастрофални.Жалко, че германците не са успели.
36
1
 
21
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Авторът на статията е невежа. На Техеранската конференция присъства не Теодор Рузвелт / президент ха САЩ от началото на 20 век/, а Франклин Делано Рузвелт.
35
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да бяха пукнали всичките!
34
18
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
защо няма снимка на тоз *** спасил Сталин?
33
1
 
7
 
! Отговори
до 32 от 42 преди 12 години
не са само ***,мен, но и те упорито ще държат грешната статия, докато американският посланник не им реагира. току-що звъннах в посолството.
32
3
 
14
 
! Отговори
до 35 от 43 преди 12 години
искаш да кажеш,че си чел дневика на берия, а не на сталин. не става дума за някакви секрети.всеки възрастен германец,който още си е с ума, ще ти разкаже какво са знаели през войната за българия и защо сме били съюзници. тези факти са крити у нас, после,след 1944г. но ти си отговори някак защо 1939г.е била върха в икономиката на българия.не го пише в читанките,крият го също. а то е просто: германия е била нашия пазар за абсолютно всичко и си е плащала.
31
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Голяма грешка. Трябваше да остави да ги ликвидират.