Нападение от мащаба на 11 септември вече е невъзможно

Опасността обаче не е отпаднала, смята европейски експерт
5 сеп 2011 22:13, Елка Василева
45
Нападение от мащаба на 11 септември вече е невъзможно
Снимка: Reuters

Нападение от мащаба на атаките от 11 септември 2001 г. вече не е възможно, макар опасността да не е отпаднала, заяви днес на пресконференция в Брюксел Жил дьо Керхов, координатор на ЕС за противодействието на тероризма.

Той открои европейския подход в борбата с терористичните заплахи, насочен към изправяне на обвиняемите пред правосъдието.

По неговите думи този подход се различава съществено от практиката на САЩ, които предприеха преследване на заподозрените и арестуването им в базата Гуантанамо.

По думите на експерта 10 години след терористичните атаки в Америка службите събират много повече данни, включително за банкови преводи, дейност в интернет, полицейски и съдебни досиета.

Сега въпросът е в обмена на тези данни между различните служби, които в началото бяха много ревниви в споделянето на наличната информация, отбеляза той.

По негово мнение от ключово значение е обособяването на обща европейска система за единни граждански номера.

Керхов определи като много ефективен инструмент за противодействие на тероризма системата на Европейската заповед за арест. Той изрази твърдо убеждение, че всички тези практики не накърняват личната свобода на гражданите.

По неговите думи свързаните с “Ал Кайда” структури, както и групировката Аш-Шабаб, представляват заплаха не само за Саудитска Арабия, Йемен, Судан, но и в по-широк мащаб. Има сходни организации в Ирак, които действат на местно ниво, а също и в Кавказ, както и в Африка, включително Либия, отбеляза той.

Ако не можем да предотвратим атака, трябва поне да намалим щетите със защита на комуникациите и инфраструктурата, посочи Керхов. Той отбеляза няколко основни посоки, в които службите работят, за да ограничат заплахата от нападения. Сред тях са

осигуряването на правосъдие за заподозрените в терористична дейност, инвестиции в предотвратяването на нападения, спазването на човешките права, събирането и обменът на данни, проследяването на банковите движения, повишаването на киберсигурността, както и на сигурността в авиацията.

Керхов уточни, че за постигане на по-голяма сигурност трябва заедно да работят военните, полицията, разузнаването и частният сектор.

(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още по темата: 11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
0
 
! Отговори
Bai Hoi преди 12 години
Ochakvam skoro da ima "mrusna bomba" v nqkoq natovksa stolica nomera s samoletite zasega she go ostaqt na zaden plan !
43
1
 
2
 
! Отговори
Светко преди 12 години
Атаките от 11 септември не можели да се повторят --------------------------------------------------------------------------Не сте решили, не сте ги повторили!Сценарият, е разработен от вас и ви е известен, остава да изберете подходящ обект и да го приложите!Няма ли някой строителен инженер или архитект, та да обясни на всички кухи *** че няма такава възможност да се ударят отгоре самолетите, и да паднат целите сгради освен ако няма умишлено поставени бомби в основите на сградите и са гръмнати в точния момент! Атентатът на 11 септември си е направен от самите американци! Близо 10 000 евреи не са отишли на работа този ден... по-ясно контролирано събаряне на 2 сгради и то толкова високи... без последствия за околните сгради не съм виждал! Разбрахме също така за първите в историята на авиацията изпарили се два самолета - този ударил пентагона и този в пенсилвания! Да се чудим, защо за 10 години ФБР не взе да пусне малко по-качествена картина от тези атентати! След първия удар в едната от кулите, как пък, нито една телевизия не хвана още отдалече втория идващ самолет? Как не се пусна малко картина от камерите на околните безниностанции, около пентагона например, за да се види, че това ударило се в тази сграда е всичко друго но не и самолет! Само че единствените официални кадри излъчени са от някаква *** камера която не показва нищо! Само взрив. Иначе любимия ми факт от официалната версия за 9/11 е как 7 от 8/те черни кутии не били намерени защото били разтопени, а последната кутия била силно повредена и не можели да се четат данни (всеки самолет има по 2 и са направени от най-издръжливата сплав), а паспортите на похитителните (от хартия) са намерени в руините. Колко кух трябва да си че да не събереш 2 и 2...?!Да, естествено........почнаха да подготвят "Стадото" вече за заколението!Какво значи боят се от нови атентати?
42
1
 
1
 
! Отговори
Патилан преди 12 години
В определен момент САЩ ще обявят фалит. По принцип Америка трябваше да обяви фалит на втори август -сега вече просто разпространява агонията си и в други континенти и държави които са стабилни. Сега САЩ може да поддържа монопола си върху емисията на долара като световна валута, само с военна сила. Затова, ТЕЗИ, които държат властта там - доларовият емисионен център - ще трябва да прибягват до резки агресивни мерки, може би и до разпалване на ядрен конфликт. Ще наблюдаваме милитаризиране на ситуацията в света - разпалване на регионални конфликти - заради "борбата с тероризма в полза на човечеството и демокрацията" и др. подобни глупости. Разбира се, дълговете на правителството на САЩ са надминали всякакви разумни предели и сривът на долара е въпрос на време. Печатането на долари върви с колосални темпове. По правилата на монетарната либерална икономика, той вече не би трябвало да съществува. Инфлацията в САЩ се е натрупала толкова, че може да изгърми всеки момент Свръхвисокото равнище на дълга е най-големият проблем за американската икономика, като рано или късно, манипулациите с курса на долара, ще завършат с чудовищна катастрофа. Именно в такъв момент, за да се прикрие сривът на долара, може да станат нови събития", подобни на атаката на Световния търговски център в Ню Йорк. Те ще станат повод за отказ от "стария долар", в когото държат капиталите си всички "световни терористи и прочие злодеи" и за въвеждане на новата валута, например "амеро". Не е трудно да се предвиди, че в такава ситуация САЩ няма да признават чуждестранната доларова наличност под предлога, че е от наркотрафик, тероризъм или че е фалшива. Достатъчна е само малка паника и ще започне масивно освобождаване от държавните облигации на САЩ. Изхождайки от тези съображения американската финансова върхушка се нуждае от нулиране на дълговете. Доста аналитици твърдят, че в съвременния свят е възможно всичко. Причина за замразяване на външния дълг на САЩ може да стане терористична атака с *** ядрена бомба в американски град, разпространение на пандемията от "свински грип",птичи грип или нещо подобно. Все нещо ще измислят!!! САЩ са една фалирала държава!!! Който има глава да мисли, а който не..... да си я носи за красота!!!
41
1
 
0
 
! Отговори
John Doe преди 12 години
Всички, които се интересуват могат да намерят отговор на въпросите си. Има официален доклад от учени от водещите институти и университети в САЩ, където с достатъчно научни доводи е обяснено всичко. Докладът е приет от всички 40 страни със загинали гражани, като не всички от тях припадат от любов към САЩ. Те със сигурност имат повече и по-достоверна информация от тази подмятаща се из интернет и по-добри специалисти да я преценят, от средният български специалист по всичко.
40
1
 
0
 
! Отговори
John Doe преди 12 години
До 28. Ще ти бъда благодарен ако посочиш поне няколко от тези "десетки цивилни организации с хиляди членове, професионалисти в областта на физика, авиация, строителство, металургия и т.н., които искат ново НЕЗАВИСИМО разследване на случая"
39
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
абе невъзможно било, за вас другари глобалисти всичко е възможно, вие цели граждански войни инсценирате и легално водите нелегални войни, камо ли някакъв мижав терористичен акт да ви се опре...
38
1
 
1
 
! Отговори
хамерикЪ преди 12 години
до 38, ужасен правопис
37
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Има само 2 неизяснени въпроса : 1 - Що падна оная по-малката сграда No7 мисла че беше понеже неа нит нещо я удря нито пали или подобни неща....2 - Как така са се е изпарило злато за неколко милиарда долара изпод една от сградите от високата температура /намерили били само за неколко милиона/Не знаех досеа че може да се изпарява но щом казват специалистите.......Когато чуете задоволителен отговор на тия въпроси може да приемете официалната версия..... *** нема да чуете.
36
3
 
5
 
! Отговори
до 36 преди 12 години
извади си ръката от контакта бе *** смръдлив
35
8
 
5
 
! Отговори
Ястреб7 преди 12 години
До 35 - На 12 Септермври 2001 г. - един един ден след тъй наречения "терористичен акт", паспортът на Сатам ал Суками, един от тъй наречените "похитители" беше намерен на няколко блока разстояние от СТЦ. Паспортът изглежда чисто нов и непокътнат. Предполага се, че е произведен от екзотичен материал от планетата Кзонг, понеже може да издържи температури от близо 1800 градуса Целзиус и да не се повреди от удар в стомана и бетон със скорост от близо 750 к/ч.
34
5
 
5
 
! Отговори
до 32 преди 12 години
ти кух ли си?къде паспортите на терористите са намерени сред останките?къде го прочете това...същите тези терористи са минали през контрола на летището преди да се качат на самолета...от там американските власти знаят данните им...никой не е твърдял че службите в САЩ са идентифицирали терористите по паспортите които са намерени сред останките на кулите...тва ти си адско тъпо парче...не Американците...а тия проценти които ги цитираш са пълни глупости...никой човек който мисли с главата си не е твърдял това...тези проценти при анкетите се получават мн лесно...питат хиляда човека...примерно в New York...сами ли сме си виновни за атентатите...и те отг да...после вече им е лесно на медиите да го извъртат както си искат...за къв *** ще им е нужно на Американците да си свалят кулите?ако искат война...по толкова начини могат да нахлуят толкова мн причини могат да си намерят...и без да си нападат собствената страна...ей ще направят пак някакви бунтове както стана в Либия...и под предтекст че защитават мирно население ще си влезнат...91г. като влезнаха в Ирак не си гърмяха сгради преди тва...във Виетнам,Югослвия,Панама и още няколко си намираха причини...така че *** ги тези конспирации...може да са глупави Американците ама не са чак толкова поне тези които ги управляват не са...
33
1
 
0
 
! Отговори
nekazvam преди 12 години
te ako si izkat shte si napraviat novo :) nemojen da gi sprem , i kakvo izobshto ni pishat za tia smotaniaci nashite vesnici , che nie problemi niamame li si bre hora
32
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Те даже вече и 60% от тъпите американци не вярват, че е имало атентати, а че всичко е било организирано от техни хора. Иначе любимия ми факт от официалната версия за 9/11 е как 7 от 8/те черни кутии не били намерени защото били разтопени, а последната кутия била силно повредена и не можели да се четат данни (всеки самолет има по 2 и са направени от най-издръжливата сплав), а паспортите на похитителните (от хартия) са намерени в руините. Колко кух трябва да си че да не събереш 2 и 2 :)
31
2
 
4
 
! Отговори
до john doe преди 12 години
Незнайни ми братко, защо приказваш глупости? Колко пари са направили тези от книги и филми????Да речем няколко стотин хиляди долара. Колко парици направиха отговорните на тези престъпления? Няколко стотин милиарда. Има толкова много улики, че и сляп и глух в тъмна мъглива нощ да си ще прогледнеш.
30
3
 
2
 
! Отговори
Емо преди 12 години
Който все още вярва, че терористи стоят зад този акт да гледа например филма Loose Change 2nd editio, или просто да се сети какво последва след това! Загинаха поне още 200 000 цивилни и войници, фирми и лица усвоиха над 2000 млрд долара в следдствие на войните в Ирак и Афганистан.
29
2
 
3
 
! Отговори
$ преди 12 години
Ами с техните мерки за сигурност по летищата, където едва ли не ги събличат голи и боси, трудно ще се промъкне терорист. Въпросът е кой е по- изобретателен- добрите или лошите.
28
6
 
14
 
! Отговори
Ястреб преди 12 години
До 25 - Ще ти бъда благодарен, ако можеш да ми посочиш някакви източници, където се показва несъстоятелността на тези теории. Всеки един отделен аспект на официалната историята с 9/11 се разпада още при докосване. Защо в САЩ има десетки цивилни организации с хиляди членове, професионалисти в областта на физика, авиация, строителство, металургия и т.н., които искат ново НЕЗАВИСИМО разследване на случая?
27
3
 
10
 
! Отговори
до 25 преди 12 години
Човек, то в официалното становище на американските власти липсват всякакви "разумни доводи" и "логическо мислене" на първо време, а за "измисления свят" - уцели десетката относно мясото в което се намираш в момента.
26
6
 
14
 
! Отговори
DO 23 преди 12 години
АМА ВИЕ НЕ РАЗБРАХТЕЛИ ,4Е КАКВОТО СЪТВОРИ АМЕРИКА НА СОБСТВЕНА ЗЕМЯ СЛЕД ОВА ГО ПРЕХВЪРЛЯ НА ЕВРОПА, ТА ДА СТРАДАМЕ И НИЕ ЗАЕДНО С ТЯХ.ПРИМЕР "КРИЗАТА" СЪЗДАДОХА Я ТЕ САМИТЕ И Я ПРЕХВЪРЛИХА НА ЕВРОПА И СВЕТА,ЗА ДА ОПРАДАЯТ ФЯАЛИТА СИ.ВОИНИТЕ СЪЗДАДОХА ГИ ТЕ САМИТЕ И НИ ГИ ПРЕХВЪРЛЯТ НА НАС -ЕВРОПА.ЗАДЪРЖАНИТЕ МИРНИ -НЕВИННИ ОТ АРАБСКИЯ СВЯТ В АМЕРИКАНСКИТЕ ЗАТВОРИ,ХАИДЕ ДА ГИ ПРЕХВЪРЛИМЕ И НА ЕВРОПА,И КАКВО ЛИ НЕ ОЩЕ.
25
23
 
7
 
! Отговори
John Doe преди 12 години
Теориите, че това е вътрешна работа на САЩ показаха несъстоятелността си много отдавна. След като една купчина професионални автори на конспиративни сценарии направиха доста пари от статии, книги и филми, те самите се отдръпнаха, но както се вижда все още има die hard привърженици на заговорите. При тях разумните доводи и логическото мислене не работят, така че нека ги оставим да си живеят в измисленият свят.