Горбачов: Без реформи Русия я чакат сътресения

"Могъщите лични и корпоративни интереси искат запазване на статуквото"
Обновена: 21 сеп 2011 23:14 | 21 сеп 2011 23:14, Елка Василева
84
Горбачов: Без реформи Русия я чакат сътресения
Снимка: Reuters

Ако не успее да извърши политически реформи и да намали зависимостта си от износа на енергия, Русия я чака нестабилност и бъдещето й ще е под въпрос, заявява бившият съветски лидер Михаил Горбачов в статия в днешния брой на в. "Московский комсомолец", цитирана от Ройтерс.

Колкото повече разговарям, чета и наблюдавам случващото се и обществените настроения, толкова по-силно чувствам растящото безпокойство на хората. Признанието за деградация на държавата и деморализация на обществото се превръща в общоприета диагноза, казва Горбачов в статията.

Все по-очевидно е, че установената в Русия система в отношенията между властта и обществото не гарантира нито личната сигурност и достоен живот на гражданите, нито искрено уважение към Русия по света.

Към половината от руснаците смятат, че Русия върви в неправилна посока. Осъзнаването на безизходността на положението се долавя и сред политическата класа, отбелязва Горбачов.

Трудно можеш да се отървеш от усещането, че на руските власти не им достига политическа воля и готовност да търсят реален изход. Властта се ограничава с козметични мерки, а по-често – с имитация на реформи и гръмки изявления. Явно могъщите лични и корпоративни интереси искат запазване на статуквото, казва
Горбачов.

Дори мнозина от онези, които признават необходимостта от промени, разчитат на реформи "отгоре", очаквайки ги от Кремъл.

Нима и досега не разчитаме на "царя-реформатор", а не на собствените си сили? Нима и досега не смятаме народа за добитък, пита той.

Нежеланието да се предприемат реформи и стремежът да се ограничим с частични промени често се обяснява не със страх да не загубим властта, а със стремежа да се избегне нов разпад на Русия. Именно липсата на промени обаче заплашва да предизвика нестабилност и да постави под въпрос бъдещето на страната,
изтъква 80-годишният бивш президент.

Властите дори не крият стремежа си да се предпазят от честна конкуренция и да гарантират самосъхранението си.

Перестройката беше прекъсната. През 90-те години властта се оказа в ръцете на хора, които под прикритието на демократични лозунги осъществяваха антидемократичен избор, а новото пълновластие бе допълнено от олигархичен капитализъм с криминален оттенък.

Властта се затвори в бункер и се обгради с непробиваем щит от всякакви уловки, "административен ресурс" и лицемерно законодателство, което прави смяната на властта невъзможна.

Русия се връща в Брежневата епоха, забравяйки, че тя вече приключи.

Смяната на властта, запазвайки предишната система и старите правила на играта, ще доведе единствено до това, че на мястото на едни хора ще дойдат други, а керванът ще продължи да върви към пропастта, допълва бащата на перестройката, предаде БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още по темата: Михаил ГорбачовРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Absolutno prav e chovekat . Pri Bregnev upravliavaha okolo 20 choveka ,vav polit buro , a sega samo edin . Rusia sliza kam danoto.
22
5
 
16
 
! Отговори
уйо преди 12 години
аре бе *** американско още ли не си пукнал
21
5
 
26
 
! Отговори
живковист преди 12 години
Това изчадие адово съсипа СИВ и Варшавския договор и ни набута в *** на Европа.Всички от Сив паднаха без бой в ръцете на световния империализъм.Сега след още 50 год. ще се върнем от там откъдето започнахме-ще се върнем в "първи клас"
20
6
 
33
 
! Отговори
Анти-САЩ. преди 12 години
По-разрушигелно сътресение от "перестройката" на Горбачов дори и атомна бомба центъра на Москва нямаше да предизвика. Да каже колко милиона $ му дадоха САЩ за историческото предателство. Демократ ли? Не - обикновен платен ***!
19
19
 
11
 
! Отговори
жаго преди 12 години
та в СССР не можеше да отидеш от един град в друг даже и за 1 час по никакъв повод, трябваше паспорт и все едно се пътува зад граница . Нямаше възможност да се поомесят татари , руси и т.н. Не повече от 100 000 души от цялата страна са имали такава списка . партийни работници и артисти за цвят . Липсата на свобода води до простотия, бедност и война , след като комунизма се изчерпа в лъжите си .
18
20
 
6
 
! Отговори
жаго преди 12 години
горби не е виновен . Империите, основани на тирания, лагери , се сриват за месец . СССР по нищо не се различаваше от Персия или Египет, освен това че по улиците се движеха тук - там автомобили , а не шейни с камъни . САЩ за един век обединиха страшна *** - ***, латино , всякакви раси и вери, и ги направиха нация . Русия много по лесно можеше да го направи , на робите не се обединяват, а се озлобяват и започна война. Така че съжаления .....това посяха, същото пожънаха.
17
4
 
32
 
! Отговори
Глупав Българин преди 12 години
Горбачов, наричан в мечтите на обикновените хора Горби, чиито кукли у нас се купуваха като топъл хляб, излъга надеждите на милиони обикновенни хора по света. Това което той направи, не можа да го направи и Хитлер!!! ЗАЩО, питам аз ( и не само аз ) като направи такива "добрини" за перестройката на соц.лагера, днес живее в САЩ, а не в Родината си или в страните, за чието "добруване" работеше неуморно - по Ленински?
16
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Трудно е да се намери в историята на XX век човек, който да е нанесъл по-големи поражения на СССР/Русия и на Източна Европа от Михаил Горбачов. Трудно е да се намери по-калпав интригант и дребен провокатор, недоучен юрист и също толкова учен агроном, несъстоял се комбайнер, суетен пуяк и страхлив предател, политически игнорант и организационен импотент, празноглав дърдорко и глуповат ентусиаст, херострат и садист, наслаждаващ се от причиненото от него на стотици милиони хора в неговата страна и на още толкова - извън нея, които са единодушни, че този човек е достоен само за презрение.
15
2
 
7
 
! Отговори
Stilyn преди 12 години
Tozi shte gori vav ADA mnogo hora shte tejat na savestamu sas negovata perestroika .Vav chujbina sam i sas mnogo hora ot bivshite savetski republiki sam razgovaryl povecheto mladi vsichki go obvinyvat tozi predatel i biha go raspanali na krast ,predi spahme sas otklucheni vrati a sega sas blindirani,na vseki namiraha rabota,a sega vsichkite sakrashtavat ,imashe red i disciplina a sega palna anarhiy krajbi,narkotici,ubistva za 0.30 stotinki egasi demokraciyta Balgariy e kato razgraden dvor UJAS.
14
9
 
1
 
! Отговори
!!! !3/TI преди 12 години
4UDI SE 4UDI SE!SAMO SE MOLI DA NE PRADNAT W RUSIYA 4E MILIONITE "NA6I"CIGANISTI ,TAKOVA NASIRANE 6TE NAPRAVYAT,4E DO 4ERNO MORE NA KARTATA wMESTO ZADUNAIKATA 6TE IMA LAINYANO MORE...PAK TI PAK SI SE 4UDI...
13
17
 
8
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Леле много комунисти имало бе тцтц, а аз се чудя що сме на тоя ХАЛ.
12
5
 
1
 
! Отговори
!!! преди 12 години
DOBRE,TOI E PREDATEL EDIN,OTDAVNA WE4E NE E W LIUBIMATA WI RUSIYA.KOE KARA WSI4KI OSTANALI NEPREDATELI W RUSIYA,A ZA6TO NE I W ZADUNAIKATA,DA DERAT KOJI I DA TRUPAT MILIARDI NA NA6 (NE NA WA6-RAZBIRA SE!)GRAB.NEGO WE4E GO NYAMA...NYAKADE TAM NE W ANGLIYA,A W BADEN BADEN DA RE4EM.TOI NE PRE4I S NI6TO,ZA6TO NA6TE CIGANISTI NE WARNAT OGRABENOTO I...TRALA LALA..."ZA BLAGOTO NA 4OVEKA..."AAA,TOI PAK WZE,4E UMRYA"4OVEKA"...AIDE CIGANISTI,KRADETE SI "WRA6TANE NAZAD NYAMA"E KAZAL GO6O TARABATA-5/TIKONGR
11
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 7-ми: даже не и за едно куфарче пари. Просто направи дарение.... Мусор!
10
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Погледнете го добре. Така изглежда предателя - жалък, мизерен и захвърлен от всички :-( Но този не е просто предател. Той е нещо по-лошо - морален убиец на стотици милиони човешки същества...и затова беше осъден от историята на самота. Сега всеки ден изтърпява присъдата си и се моли животът за него да свърши по-бързо! Гнусно!
9
11
 
1
 
! Отговори
!!! 6ESTAK преди 12 години
...ZA DA NE IZBROYAVAM WSI4KO "IDEEINO"...W OB6TI LINII BOKLUCI,KATO 4ERVENITE...MOTOKARI,KOITO GI KOPUVAHA ZARADI METALA,KOMPIUTRI,YAPONCITE SI PADAT PO ANTIKI,AVTOBUS "4AVDAR" PO LICENZ NA "SETRA",IZNASYAHA GI W CYAL SVYAT OT DUNAV 4AK DO KAPITAN ANDREEVO,WIDA SPORT,KUPIH S GOLEMI WRAZKI-PALEN ***!WSE NE MOGA DA SE SETYA...MOJE BI PROPUSKAM PROMITI MOZACI...E PRIZNAVAM TAM TI NAISTINA SI WARHA!...100 000 000$...
8
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Този *** рябваше да го разстрелят на Червения площад за държавна измяна, ама руснаците нали са и те балъци като нас...Сега Горбачов си харчи милионите и му е през шнура за Русия и "перестройката"!
7
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хаха, Гоби, стига бе човек :Д. Много ме кефи стилът му. *** едно голямо *** на родината си, продаде я да едно куфарче с пари, избяга в Англия и смамо *** и плюе от там... ***.. Тоя ако го видят на улицата някаде в Русия ще го убият на момента.
6
2
 
20
 
! Отговори
до 5 преди 12 години
Научи се да пишеш грамотно и тогава пиши, несретник! Идея си нямаш какво се произвеждаше преди 20 години, но иначе мнение имаш...***!
5
15
 
2
 
! Отговори
!!!TRETI,TRETII... преди 12 години
BALGARIYA WNASYA KOMPIUTRI OT YAPONIYA,OT TUK DIREKTNO W MOSKVA-ZA NA6A SMETKA RAZBIRA SE.WSI4KO NI DAVAHA"BEZVAZMEZDNO"I NAKRAYA SE OKAZA,4E NE NIE NA TYAH,A TE NA NAS,DALJAT 100 MILIONA(PRIZNATI)DOLARA!?...ZA6TO TAKA BE CIGANIST!?...E TI SI IMA6 SVOYA TAPO4ERVEN OTGOVOR,ZA6TO LI TE PITAM...
4
6
 
27
 
! Отговори
Данчо преди 12 години
Каква наглост!Потопи 1/6 от планетата,300 милиона зароби и затънал в *** си отваря устата!Изплацикаха го тържественно за предателството!