Който видял, видял – коридата в Каталония е забранена

Противници и привърженици на боя с бикове не отстъпват
Обновена: 8 окт 2011 22:54 | 26 сеп 2011 11:00, Елка Василева
45

Снимка: Reuters

 

 

Фенове и противници на битките с бикове наблюдаваха вчера в Барселона последната корида, организирана на градската арена "Монументал", след като Каталония забрани тези традиционни испански спектакли, съобщи Асошиейтед прес.

Всичките 20 хиляди места на историческата арена за борба с бикове бяха продадени седмици преди събитието, на което топ матадорът на Испания Хосе Томас и още двама негови колеги убиха осем бика. На черно билетите за фиестата вървяха по 1600 евро - три пъти над цената за най-скъпите места на първия ред.

Още по темата

Законът, забраняващ коридите в Каталония, беше приет от автономния парламент през юли миналата година след петиция на защитници на животните. Той влиза в сила през януари 2012 г., но вчерашната корида в Барселона бе последна, тъй като с нея приключи и сезонът на борбите с бикове. Каталония е вторият испански регион, наложил забраната, след Канарските острови през 1991 г., посочва БТА.

Пред арената в Барселона снощи се бе събрала група противници на коридите, които коментираха, че това е само малка победа и че ще продължат кампанията си, докато забраната бъде въведена в цяла Испания.

Федерацията на бикоборците на свой ред събира подписи под петиция за отмяна на забраната, настоявайки, че борбите с бикове са част от културното наследство на Испания и че тяхната забрана е посегателство върху свободата. Те напомнят, че това е вековна традиция, вдъхновила творци като Гоя, Пикасо и Хемингуей.
 
Опозиционната Народна партия, която се очаква да спечели парламентарните избори през ноември, оспорва закона в Конституционния съд.

Популярността на коридите в Каталония спадна рязко след края на диктатурата на Франко през 1978 г. и последвалия подем на каталонския национализъм, отричащ всичко испанско. "Монументал" остана единствената функционираща арена в Барселона, където преди това имаше три арени.

Модерните времена и икономическата криза се отразиха еднакво зле на тези традиционни празненства. В статия, озаглавена "Фиестата свършва", водещият вестник "Паис" разказва за промените във вкусовете и отражението на икономическите трудности, които доведоха до намаляване с 34 на сто в броя на организираните фиести, свързани с бикове. Така например през миналата година е имало 1724 такива празненства при 2622 през 2007 г.

През януари водещите телевизионни канали в Испания спряха да излъчват на живо борбите с бикове, за да предпазят децата от наблюдаване на насилие, посочва АП.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
6
 
6
 
! Отговори
pissed off преди 12 години
защитниците на животните не ядяли месо-по тъпо нещо не съм чувал
20
21
 
4
 
! Отговори
Клара преди 12 години
Това са истинкси мъже, не като българския ***. Най-много да иде да се бие с някое ***.
19
21
 
7
 
! Отговори
до номер 1 преди 12 години
Здравей господин мега ***. Тричането трае 10 секунди, кученцето излиза и си е окей. Дори не го боли. Може да му се завива малко свят, не знам. Тричането се прави веднъж в годината и не се прави за забавление! Не виждам абсолютно нищо варварско в тричането, но все пак всички ние знаем-защитниците на животните не сте напълно добре с главата. Та вие не ядете месо бе откачалки!
18
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Az sam 4uwal samo za KatalUniq
17
4
 
25
 
! Отговори
Тореадор преди 12 години
Затова пък във цивилизованата родина на Броджит Бардо коридата е обявена за национално култирно богатство и като такова убиването на бикове не може да бъде забранено. Сега повечето испански тореадори ще се прехвърлят във Франция. Съшо така в цивилизована Франция нацоинално културно богатство е и тлъстия гъши черен дроб. Гъските се обездвижват в метален кафез и под налягани им се инжектира с маркуч през гърлото висококалорична храна в големи количесва докато им се надуе стомаха. След месец два черния дроб атрофира и хваща цироза размера му се уголемява 10 пъти и стига до 900 грама. Тогават гъската разбира се умира. Голямото изкуство е да се уцели точно момента преди гъската да умре и тогава да се заколи и да и се извади черния дроб. Търсета в ютюб foie gras има ужасяващи филми. Така е в цивилозованита страна на Бриджит Бардо.
16
9
 
16
 
! Отговори
Unufri преди 12 години
Сега вече на каталунците ще им остане да се забавляват с едно невероятно зрелище - гейпарадите. За които със сигурност ще се застъпят природозащитниците, но вече предрешени като защитници на правата на малцинствата. Честит ви New World Order! А, и да не забравите минусите. Едно, две, три....почни!
15
6
 
26
 
! Отговори
pissed off преди 12 години
Най ме кефи тореадорите като се нанижат на рогата и биковете започнат да ги размятат като носна кърпа-това вече си е интересно.....но да гледаш как някав *** ръчка биковете със сабя си е жалка картинка.
14
7
 
19
 
! Отговори
Ядрен взрив преди 12 години
Не само убийството на биковете, а и другата простотия с гоненето на хора по улиците с бикове трябва да се забрани от властите!!!!
13
3
 
7
 
! Отговори
аналИзатор преди 12 години
Сам се усра турист, вече всички са против твоето мнение!
12
3
 
12
 
! Отговори
Димитър преди 12 години
А на нас ни забраниха да си колим прасетата.
11
5
 
32
 
! Отговори
jasemi преди 12 години
Варварско забавление!
10
30
 
9
 
! Отговори
турист преди 12 години
Добре, бе, експерти... Вие сте най-образованите и най-грамотните, със сигурност... Само дето в цяла Испания коридата е национален символ с векове! За Каталония не ми говорете - те там правят всичко, само и само да се правят, че не са испанци.
9
9
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
докато се стигне до матадора с червеното платно бикът е мушкан, ръган, пробождан поне десет пъти от останалата ***. Първо излизат едни на коне и го ръгат с копия, после му забиват е тия шарените и всъщност накрая матадорът се изправя пред полумъртво животно, останало на края на силите си. Против коридата!
8
3
 
5
 
! Отговори
До 5 преди 12 години
Ти си необразован *** и това не е само мое мнение, а и на тези гласували с минус на коментара ти. Дори няма да се хабя да ти обяснявам защо.
7
1
 
17
 
! Отговори
INJ преди 12 години
И как може да допуснете 2 грешки в една дума? Казва се и се пише Каталуня, не Каталония. Аман от неграмотни журналисти
6
5
 
14
 
! Отговори
До 5 преди 12 години
Не е само до природозащитието, а е и до децата да НЕ се учат на насилие, ако си родител не би искал да видиш твоето дете да си играе със саби и ножове и да подражава на ''бикоборците''!
5
38
 
8
 
! Отговори
турист преди 12 години
Бил съм на корида в Мадрид, яко е... Това им е традиция, стига сте се правили на големи природозащитници!
4
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ура!Най-сетне да забранят това садистично избиване на горките животни за забавление на хората.
3
5
 
41
 
! Отговори
boomslang преди 12 години
Жалка история. Освен това доколкото съм чувал биковете не само се държат на тъмно, но и биват упоявани. Значи излизаш срещу максимално отслабено животно, използваш оръжие да го убиеш и се забавляваш, докато го гледаш как безпомощно се лута напред назад в болка и ужас. Това ако не е избиване на комплекси и садизъм, не знам какво друго е. ДА СЕ ЗАБРАНЯТ НА МИГА!!! НАВСЯКЪДЕ
2
3
 
49
 
! Отговори
Discovery преди 12 години
Ама не нека се бият, ама да се бият голи ръце да ги видим дупетата... дали ще са толкова смели. Да не говорим, че преди бъка да се пусне на арената се държи дълго време на пълна тъмница за да е напълно неориентиран... нарочно ги отслабват, за да не стане беля... Подобни прояви са напълно безмислени... дано да ги забранят навсякъде!!!