Европейските страни омекотиха исканата резолюция за Сирия

Черновата не съдържа текст за незабавно налагане на санкции
28 сеп 2011 12:51,
9
Европейските страни омекотиха исканата резолюция за Сирия
Снимка: Reuters
Европейските държави, които искаха нова резолюция на Съвета за сигурност за Сирия, се отказаха от настояването за незабавни санкции срещу правителството на Башар Асад. Сега черновата, предложена от Великобритания, Франция, Германия, Португалия и подкрепена от САЩ, предвижда санкции само ако репресиите срещу протестиращите не бъдат прекратени. 
 
Омекотената версия цели да спечели подкрепата на Китай и Русия, които се противопоставят на санкции. Планира се документът да бъде гласуван в края на седмицата, съобщи ВВС. 
 
Според черновата се “изисква незабавно прекратяване на всякакво насилие”, става ясно от копия, с които разполагат информационните агенции. 
 
В черновата пише още, че Съветът за сигурност „изразява своята решителност, в случай че Сирия не се съобрази с тази резолюция, да приложи целенасочени действия, включително санкции“. 
 
Миналия месец САЩ, Великобритания, Франция, Германия и Португалия искаха резолюция, налагаща санкции срещу Башар Асад, членове на семейството му и негови приближени. Китай и Русия обаче заплашиха, че ще наложат вето на всякакви санкции срещу Сирия. Други държави, които се противопоставят на санкции, са блокът от ключови развиващи се държави – Индия, Южна Африка и Бразилия. 
 
Някои държави се притесняват, че външна намеса в Сирия може да предизвика по-голяма криза, коментира ВВС. Позицията им се затвърждава от действията на НАТО в Либия, за които много страни смятат, че излизат извън мандата, даден от ООН за защита на цивилното население. 
 
Междувременно сирийската армия продължава с потушаването на протестите, започнали преди шест месеца. Вчера войските влязоха в град Растан след двудневна обсада. По данни на ООН от началото на протестите в Сирия са убити 2700 души. 
 
Позицията на сирийското правителство е, че се бори с „въоръжени банди“, подкрепяни от чужбина.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
4
 
! Отговори
Ха Ха преди 12 години
В Сирия няма петрол
8
2
 
5
 
! Отговори
Европчанин преди 12 години
Основната причина според мен е базата на руските ВМС, не да Боже да падне нещо НАТО-вско върху нея ще стане нещо много кърваво и мазано
7
1
 
6
 
! Отговори
до 6 преди 12 години
Не бе пич, просто НАТОвците го закъсаха с кинтите за керосин за бомберите си :):):)
6
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво - в Либия убиха 4 човека, които запалиха правителствени сгради и полицейски участъци и нато веднага скочи, в Сирия избиха маса народ и никой нищо не прави... интересно защо? Може би защото Сирия нема петрол?
5
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А трябваше!Там всеки ден главорезите на Ассад избиват деца!Позор!
4
4
 
2
 
! Отговори
2ГУ ДС ВКР ПОЛИТБЮРО преди 12 години
Киро Японеца Айде като Мишо бирата - Наталия Гуркова ще го посети в килията
3
4
 
3
 
! Отговори
6ГУ ДС ВКР ПОЛИТБЮРО преди 12 години
Киро Японеца Айде като Мишо бирата - Наталия Гуркова ще го посети в килията
2
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Народите страдат, а великите сили се събират по световни форуми уж да решват съдбата им, и как все така се случва - решават си собствените проблеми на гърба на бедните и бедстващи държави, включително и нашата по един или друг начин.
1
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На Турция и подрязаха крилата, че нещо се беше много засилила.