Японец остави $130 000 във WC – за пострадалите от труса

В пакета с парите е имало и лист с призив за събиране на дарения
30 сеп 2011 07:21, Елка Василева
30
Японец остави $130 000 във WC – за пострадалите от труса
Снимка: Архив Reuters

В тоалетната на кметството на японския град Сакадо, префектура Сайтама неизвестен човек е оставил 10 милиона йени (над 130 000 долара) с молба парите да бъдат предадени на жителите на район Тохоку, които пострадаха от земетресението и вълните цунами през март, съобщиха от градската администрация.

Служители на кметството открили в тоалетната пакета с парите преди седмица, но за случая беше съобщено едва днес.

До парите била оставена бележка: "Аз съм самотен човек. Моля да предадете тези пари на жителите на Тохоку".

Част от парите са били опаковани от банка, така че вероятно наскоро са били изтеглени от сметка, предаде РИА Новости.

В пакета е имало и лист с призив за събиране на дарения за пострадалите от стихийното бедствие.

От кметството казаха, че ще изчакат известно време, ако дарителят все пак размисли. След това парите ще бъдат предадени на Червения кръст.

Земетресението с магнитуд 9 по Рихтер стана на 11 март в североизточния район на Япония Тохоку. Последва серия от цунами. Височината на вълните на места достигна 30-40 метра. Над 19 000 са загиналите и безследно изчезналите.

По оценка на властите щетите, причинени от стихията на японската икономика, транспорта инфраструктурата без тези в АЕЦ „Фукушима-1“, са за 16,9 трилиона йени (около 215 милиарда долара).
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: Японияземетресение
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
3
 
! Отговори
бай Ганьо преди 12 години
Еееех, що не ги намерих аз, че да видите сега каква виличка щях да си спретна с тях :(
28
0
 
9
 
! Отговори
Ime преди 12 години
До останалите- не може да прецените дали е изтрещял или не. Човека може би има своите причини да остави там парите и след като не ги знаетe, какви сте вие, *** смотани, че да го съдите дали бил нормален или не? А и е прав 26- по този начин наистина ще се напомни на другите, че все още има хора в нужда.И кой разправяше там, че японец пари в брой не държи- абе мамицата му вие тези статии четете ли ги изобщо или спирате само до шиба***о заглавие?Пише нещо за опаковане, банки, ала бала...Пфу
27
0
 
6
 
! Отговори
Ime преди 12 години
20 Говорейки за Якудза и даренията им, не мога да не отбележа, че явно си нямаш и идея какво са направили те. Още в първите часове след земетресенията към пострадалите райони са потеглили над 50 тира от всички краища на страната, натоварени с необходими за жертвите вещи- храни, одеяла, палатки, етц.. После следва и още. Не ги сравнявай с нашенските пуяци.
26
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво за постъпката! Смятам че човека не е луд или побъркан а е искал да постигне точно това: Целия свят да говори за даренията! Напоследък всички забравиха че в Япония все още имат нужда от помощ. Ето анонимния дарител просто припомни! Ако беше внесъл парите просто по банкова сметка дали въобще някой щеше да го отрази?! Отговорът е НЕ! Още веднъж едно голямо браво!
25
0
 
9
 
! Отговори
ИЦО преди 12 години
браво на човека !!
24
0
 
25
 
! Отговори
pich преди 12 години
и да тичат срещу нас, никога няма да ги стигнем, ние бягаме на обратно ...
23
0
 
15
 
! Отговори
Иван преди 12 години
За това Японците са не човеци ! З
22
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тони, ако ги беше пуснал в някоя урна никой нямаше да шуми, но точно заради това че е оставил парите в тоалетната, дори и ние в България разбрахме за случая и го обсъждаме!
21
2
 
53
 
! Отговори
Тони преди 12 години
Човека е оставил парите в тоалетната, точно защото вярва в честноста на другите (очевидно е бил прав). Прави го и защото не иска да се шуми колко благородно е постъпил. Това е истинско дарение, а не да дариш 1000 лива и да те дават по всички телевизии като национален герой.
20
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
18, в Япония във всяка обществена сграда имаше урна за събиране на дарения за пострадалите от земетресението. Ако искаше да остане анонимен е достатъчно да ползва тази урна!Няма друго обяснение да оставиш пари в тоалетна, че или си изтрещял или някой си прави експеримент за честността на държавните служители!Дарението на Якудзата си е чист ПР ход, който не мога да го приема сериозно! Потърси в интернет поименно и ще видиш, че няма в България богата мутра, която да не е дарила на някого пари!
19
2
 
21
 
! Отговори
Arigato преди 12 години
Това са хората, това е страната. Или по-скоро не е страна а друг свят по-различен от Европа и Америка. Шанса им е бил, че не са имали никога ***. Иначе щяха да са, като нас. Аригато гозаймаща!
18
1
 
7
 
! Отговори
до 14 преди 12 години
ок, вариантите са два: изтрещял е или е направил дарение без да има каквито и да е психически отклонения. приемаме, че е изтрещял - добре, хората ще изчакат и после ще ги дарят на червения кръст. ако пък е направил дарение, може би е искал да остане анонимен и е преценил, че японските държавни служители няма да злоупотребят с парите, както се и оказва. що се отнася до якудза, вероятно си спомняш, че те правиха дарения за пострадалите от цунамито райони. тук мафията да е дарила нещо?
17
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
15, щеше да бъде истински добър човек ако беше отишъл до Червения кръст или друга организация и доброволно без задна помисъл беше дарил парите, но в случая е някакъв психар който вероятно не е напълно адекватен!Доста странно е и, че е дарил кеш! В Япония никой не държи толкова пари в кеш, а камо ли да оставя дарения в кеш в тоалетна!Да се възхищаваш на един луд, макар и той да е японец е доста странно!
16
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
13, чуждопоклоничество е да се възхищаваш от дадена нация независимо от фактите!Аз също се въхищавам на служителите в кметството, които не са откраднали парите, а търсят кой ги е оставил, но да се възхищаваш на някакъв психар, който оставя съзнателно пари в тоалетна е доста странна логика!
15
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво,да е жив и здрав ЧОВЕКА!!!Ето това е истински ДОБЪР човек!
14
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
10, изтрещял е не защото е направил дарение, а защото е оставил парите в тоалетна! Дори и в Япония не е нормално да оставиш парите в тоалетна ако искаш да ги дариш!Да не говорим, че в Япония също има престъпност! Чувал ли си за Якузите? Това е една от най-жестоките мафиотски структури в света, които изнудват, корумпират, убиват и крадат!
13
1
 
7
 
! Отговори
do 9 преди 12 години
Ти чуждопоклоничество знаеш ли въобще какво е?
12
10
 
3
 
! Отговори
Иван преди 12 години
Оствянето на толкова парив тоалетна наистина е сигнал за сериозни психически отклонения при човека. Добре би било психиатър да го разпита преди да решат какво да правят с парите.В България също имаше един подобен случай където възрастен човек дари всичките си спестявания на един дом за сираци, като твърдеше, че е самотен. В последствие се оказа, че човекът има деца, но се е скарал с тях и затова е дарил парите. След като се сдобрява отново с децата искаше да развали договора за дарение...
11
0
 
68
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Оставят дарение с призив за събиране на още дарения!Сумата НЕ изчезва!Властите обявяват, че ще изчакат...ако случайно дарителя размисли!!!Искам такива новини всеки ден, сутрешното кафе е много по сладко така.Браво на хората.
10
2
 
25
 
! Отговори
чудя се преди 12 години
що винаги ще се намери някой, който да търси под вола теле. вероятно бил превъртял казват някои колеги тук. да, ама у бг-то като изтрещи някой не си оставя парите за дарение за пострадалите, а се блъска у автобус наприме. те т'ва е разликата, ако става дума за побъркване