Заловиха Кадафи*

Бившият либийски лидер е ранен
Обновена: 20 окт 2011 15:41 | 20 окт 2011 14:37, Елка Василева
142
Заловиха Кадафи*
Снимка: Reuters

Бившият либийски лидер Муамар Кадафи е ранен и пленен в град Сирт, съобщи полеви командир от Преходния национален съвет, съобщи Ройтерс.

От американския Държавен департамент заявиха, че не могат да потвърдят информацията. „Видяхме съобщенията в медиите, но не можем да ги потвърдим“, заяви говорителят на Държавния департамент Бет Госелин пред Ройтерс.  

Представител на НАТО също заяви, че проверяват информацията, и допълни, че за това е необходимо време. „Ако е вярно, че Кадафи е заловен, това наистина ще е исторически ден за народа на Либия“, допълниха от Алианса.

От Пентагона също не можаха да потвърдят информацията, а от Белия дом не бяха открити за коментар.

Към момента има няколко версии за залавянето на Кадафи. Според една от тях е бил ранен и заловен, когато се опитвал да избяга от Сирт с конвой, атакуван от самолети на НАТО. 

По данни на представителя на Преходния национален съвет Абдел Маджид Кадафи е ранен в двата крака.

Друг източник на Ройтерс съобщава, че Кадафи се е криел в дупка в Сирт и е крещял: „Не стреляйте, не стреляйте“. 

Телевизия „Ал Арабия“, която се позовава на собствени източници, предаде, че Кадафи е починал от раните си и тялото му е откарано в Мисурата.

И според представители на командването на обединените въоръжени формирования на новите власти сваленият либийски лидер може би е убит. 

При обявяването на новината в либийската столица Триполи се чуха изстрели, а хората излязоха на улиците и скандираха: „Аллах е велик, Аллах е велик, Кадафи е заловен“. В Бенгази и други градове на страната либийците също ликуват.

„Това е голяма победа за либийския народ“, коментира либийският министър на информацията Махмуд Шамам.

Според друга информация Кадафи е бил заловен в района на Мисурата.

Информационна агенция Тавасул предаде думите на полеви командир от силите на преходното либийско правителство, според когото „заподозреният престъпник Муамар Кадафи е бил заловен от един от революционните батальони на Мисурата, водят го в Мисурата“.

Официални представители на Преходния национален съвет съобщиха, че по време на залавянето на Кадафи е убит военният командир на силите, верни на бившия либийски лидер Абу Бакр Юнус Джабер.

Ексклузивното съобщение вече предизвика и международни реакции.  Руският президент Дмитрий Медведев заяви, че либийският народ трябва да реши съдбата на Кадафи. Холандският премиер Марк Рут пък определи залавянето на Кадафи като "добра новина.

Полковник Кадафи, който управлява Либия 42 години, беше свален от власт през август, когато въоръжените сили на Преходния национален съвет превзеха столицата Триполи.
 

* Информацията е актуализирана в 15,03 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още по темата: Ударът срещу Кадафи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
3
 
7
 
! Отговори
Viva la Libya преди 12 години
Либийския народ заслужава свобода и демокрация.Искрено се надявам обаче измъчения им народ да получи една истинска достойна демокрация, а не фалшива демокрация като нашата.Успех на либийците!
54
12
 
9
 
! Отговори
Жоро-бг преди 12 години
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ !!!!!!!!!!!!!!!!!ДА СЕ ГОТВЯТ КАСТРО, КИМ И АСАД
53
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ave CNN ne mogat da potvyrdiat che vie li prepisvachi zagubeni
52
3
 
6
 
! Отговори
Българин преди 12 години
АЙДЕЕЕЕЕЕЕЕ ХАИРЛИЯ ДА Е!
51
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
aide sega porednata darjava na 6eriata...sami sazdavat fundamentalisti yudeite koito upravliavat amerika,to tova e plan
50
5
 
5
 
! Отговори
Швейк преди 12 години
Ранен е в г*за по арапски. Сега цвили като кон.
49
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ха ха ха ха Жоро-бг въри си изпий хаповете бе образ....раздава заповеди на целия свят кой да хващат и кво да го правят....
48
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Партенка.
47
2
 
7
 
! Отговори
ТТ преди 12 години
до 20много точно казано. справка - погледнете собствената ни държава. Колко от хората в България знае че сме 3-ти по добив на злато в европа ... сигурен съм че не са повече от 10% от Българите. Къде отива това злато ... както виждате не сме цъфнали и вързали нали.
46
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ей на, видехте ли, Боко затегна хватката и веднага го хванаха Кадафито...Ако не беше Боко оня още щеше да си седи в дупката и да се крие.
45
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дано действително е заловен, за да видя какво ще е оправданието на Франция и САЩ за присъствието на войските им там. В Либия има ясно очертана и полулегитимна власт в лицето на Преходния национален съвет. Сигурно ще вземе мандат за управление на страната, та няма да се налага онея поборници дълго да показват мускули в Либия. Сега ще стартира втората фаза от овладяването на Либия с проекти, фирми и комисионни отвън - гнусна работа. Тъжното е, че страната няма лесно да стъпи на крака.
44
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Криел се в дупка ех америшънии пак се ***%те.
43
13
 
10
 
! Отговори
Жоро-бг преди 12 години
2011-та се оказа хубава година! Много *** *** се натръшкаха! До края на годината искам чавес, някой от кимовците и кастро в трапа! Това вече ще е Голям Шлем!
42
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
М..да, сега и Кадафи ще усети гостоприемноста на затвора джудейда!
41
5
 
11
 
! Отговори
29 преди 12 години
Всичко е за пари естествено - в случая за петрол. Да не би някой да подозира, че на хамериканците им пука за изстрадалия либийски народ? Хубаво - махнаха един либиец, за да сложат сега 100 хамериканеца -еврей да им точат кръвчицата на хората.
40
4
 
18
 
! Отговори
Апис преди 12 години
Само гледайте за какво става на въпрос в следващите няколко месеца. БП, Тексако и всякакви френски и италиански фирми ще заграбят петрола, а либийците ще свикват да живеят с 5 долара на ден. Честито *** ***! Добре дошли у дома драги емигранти. У дома, където се връщате, защото ще свърши яденето в Либия. Но ще трябва да спрете и плюенето по домашните. Да се готвят емигрантите в Гърция.
39
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ТАКАВА Е СЪДБАТА НА ДИКТАТОРИТЕ..... ДА МУ МИСЛИ БОКО - ДНЕШНИЯ БЪЛГАРСКИ ДИКТАТОР.
38
3
 
12
 
! Отговори
Кратун преди 12 години
"От американския Държавен департамент заявиха, че не могат да потвърдят информацията" - интересно, защо питат тях за потвърждение на информацията, а не Силвио Берлускони, примерно? Явно те ръководят операцията... САЩ пак изнасят "демокрация" по света....
37
4
 
1
 
! Отговори
До 23 преди 12 години
Ам ти отде знаеш, че не са се оттеглили...за двойници чувал ли си ? Тоа дето го бесиха Саддам ли е не е ли Саддам....ше знаеш *** друг път....и тоя дето са го "фанале" Кадафито ли е не е ли Кадафито ше ти стане ясно *** на Второ пришествие....
36
2
 
16
 
! Отговори
Шивач преди 12 години
Да не се окаже, че са му хванали...шлифера...