Тръгва газът по "Северен поток" от Русия до Западна Европа

Синьото гориво потича по първата линия на дългия 1224 км тръбопровод
Обновена: 7 ное 2011 10:12 | 7 ное 2011 10:12, Елка Василева
17
Тръгва газът по "Северен поток" от Русия до Западна Европа
Снимка: Архив Reuters

Газопроводът "Северен поток" за преки доставки на руски газ до Германия и Западна Европа по дъното на Балтийско море ще бъде пуснат в експлоатация утре, предаде ДПА.

Руският президент Дмитрий Медведев и германският канцлер Ангела Меркел заедно с други видни представители на европейската политика утре символично ще "завъртят кранчето" на първата линия на газопровода с дължина 1224 км, който струва 7,4 милиарда евро.

За церемонията в германския град Лубмин се очакват и френският премиер Франсоа Фийон, холандският му колега Марк Руте и еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер.

Сред гостите ще бъде и председателят на акционерната комисия на консорциума „Норд стрийм“ (Nord Stream) и бивш канцлер на Германия Герхард Шрьодер. През 2005 г. Шрьодер заедно с Владимир Путин, който тогава бе президент на Русия, започна газопроводния проект, силно критикуван в Полша и балтийските страни.

По първата от двете линии на газопровода от утре трябва да започне доставката на до 27,5 млрд. куб. метра газ годишно. С пускането в експлоатация и на втората линия през есента на 2012 г. общият капацитет на "Северен поток" ще достигне 55 млрд. куб. метра годишно, отбелязва БТА.

Доставчик на "синьото гориво" е руският енергиен гигант Газпром, който е и мажоритарен собственик на „Норд стрийм“ с дял от 51 процента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Не разбрал преди 12 години
Не разбрах, защо Меркел и Медведев са "затворили кранчето", наместо да го отворят? А иначе всичко си е намясто, въпреки скимтенето на някои...
14
0
 
2
 
! Отговори
до 9 преди 12 години
Хиляди българи взимат ипотечни заеми за период от 30 години. Ето това е изключително рисковно. Те няма да си затварят държавите след 16 години.
13
1
 
1
 
! Отговори
Мюра преди 12 години
Балтийските страни и Полша станаха независими от Русия. Вече нищо не зависи от тях. Дали и ние ще направим тоя номер ?
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
СЕГА ТРЯБВА ДА ИЗВИКАТ БОЙКО ДА СРЕЖЕ ЛЕНТАТА ЧЕ МНОГО МУ ПРИЛЯГА ТАЯ РАБОТА
11
2
 
4
 
! Отговори
фреш преди 12 години
в руския нет имаше статия за северния поток,че се се договорили без посредници и зад гърба на меркел и саркози, и сега го издухаха украйна с своя транзит и нобуко отпадна, не съм му фен на путина,но като го преизберат, ще си променят и политиката и влиянието,в района, а ние с кой ще бъдем, на къде ще завъртим Г***за тогава.......
10
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Така се прави икономика на балона - хиляди колометри тръби които след време няма да се използват.
9
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Над 1 млрд.евра на година за първите 16 години са нужни за обслужване на кредита и поддръжка на Северен Поток. Като икономист за мен това начинание е изключително рисковано.
8
2
 
10
 
! Отговори
Дедо Джон преди 12 години
До 5Хехе, те "антикомунетата" не е ясно срещу какво точно са, щото повечето са на нивото на футболните агитки, а там много мозък нема, ама лошото е, че от тая порода има колко искаш и у "десното пространство", дето получават оргазми само когато Уорлик ги похвали на маса.Затова ще си изтърбушиме земята с незнаен ефект, та да изкараме шистов газ, че е по-лесно...! И ако има, ще ни е евтин колкото тока от хамериканския ТЕЦ до Гълъбово...Айде честита изборна победа! :)
7
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
По хубаво от това няма - да избегнеш няколко страни през които да минаваш и да си плащаш транзитни такси. Ето затова и Южен поток ще е от полза за България - директен внос, а не през Украйна ... Румъния .... И цената ще се намали по този начин. Германците си знаят интересите и действат, а ние ще умрем ама ще се инатим до последно.
6
0
 
12
 
! Отговори
до 1 преди 12 години
Ми познай що са бесни? Щото лапнаха хурката с транзита. Ни руснаците, ни германците искат още едно го^вно като Украйна по трасето, а поляците са бетер... :) И сега айде, оро! Нека скомълчат, псето си лае, а мъдрите камили си пълнат гърбиците с благинки!
5
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ми теееее хората си праят бизнееееес ииииии никъф комунизъм не ги мори в глъвите.....за разлика от нас, новоизлюпените свръхантикомунистиииии дет стоят в мизерия понеже комунизма чака зад вратата и аха да ги изпердаши по тъпите кратунииии
4
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ние па мразиме Южен поток и го спрехме, та да пукнат руснаците от глад! По-добре без газ, отколкото руски газ!
3
2
 
22
 
! Отговори
Боцко преди 12 години
Хахахаха...! На германците нещо не им трепери брадичката от руския газов монополист...! Даже се радват! Я какъв праник, какви гости са поканили за тържеството! От догодина есента с 50 млрд. кубика газ могат да си правят квот си искат, не само ток. Могат да си затворят атомните централи и да си свиркат, а на нас тате каза, че ще ни цръцне малко газчица по Набълбуко... ама друг път... хаааахахахах! Да живее Америка, НАТО, ЕС, СДС, Джеймс Уорлик и ГЕРБ! ххихихихи...
2
1
 
9
 
! Отговори
$ преди 12 години
Ами защо германците не ни послушаха и да предпочетат доставки от "Набуко" Когато стане де. И ужас- пуснали го по дъното на Балтийско море.
1
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"започна газопроводния проект, силно критикуван в Полша и балтийските страни."Е че как, ха ха ха ха...