Настъпва ли краят на ерата Берлускони

Или обещаната оставка е част от стратегия за завръщане във властта
9 ное 2011 09:52, Елка Василева
2
Настъпва ли краят на ерата Берлускони
Снимка: Архив Reuters

Обещаната от Силвио Берлускони оставка е водеща тема за италианските и френските вестници. Той ще я подаде след приемането на закона за оздравяване на италианската икономика с мерките, които премиерът обеща на Брюксел през октомври.

Вестниците задават въпроса дали свършва ерата на Берлускони или решението на премиера да не подаде незабавно оставка е част от стратегия за спечелване на предсрочни избори през зимата и за залъгване на опозицията да приеме исканите от Брюксел мерки.

Настъпи краят на една епопея, отбелязва френският "Фигаро".

Берлускони най-накрая се убеди, че няма да може да управлява до 2013 г., когато изтича мандатът му. В последните дни на власт се очаква той да окаже натиск върху опозицията да гласува за плана за оздравяване на италианския бюджет, съдържащ мерките, поискани от Брюксел. Опозицията ще го направи на драго сърце, защото вече чу обещанието на премиера, че след това гласуване той ще се оттегли.

В друга статия вестникът припомня, че италианският премиер е поредната жертва на дълговата криза в еврозоната. Другите бяха ирландският премиер Брайън Кауън, португалският му колега Жозе Сократиш, словашката премиерка Ивета Радичова, гръцкият премиер Георгиос Папандреу. А следващата жертва ще бъде испанският премиер Хосе Сапатеро, който обяви, че няма да се бори за нов мандат на идните парламентарни избори.

"Свърши се, Силвио, край на вкопчването във властта", пише в. "Монд". Берлускони призна, че е изненадан и натъжен, но си дава сметка, че не може да продължи да е премиер. Според него обаче изходът за Италия е само един - предсрочни избори.

Кавалерът се примири, отбелязва в. "Либерасион" и припомня мерките, обещани от Берлускони на Брюксел за оздравяване на икономиката. Тези мерки са включени в проект за изменение на закона за финансирането на италианската държава за 2012 г. и сред тях са либерализация на някои професии, опростяване на административните процедури, продажбата на държавни активи с цел намаляване на дълга.

"Кориере дела сера" препечатва карикатури, появили се в последните дни в чужди издания и посветени на дългото упорство на Берлускони да не подаде оставка. На една от тях премиерът будува през нощта и за да заспи, брои не овце, а депутати, които биха му осигурили абсолютно мнозинство в парламента. На друга, след като тандемът Меркози /Ангела Меркел и Никола Саркози/ стана заложник на дълговата криза и трябваше да развързва кесията си, за да спасява закъсалите членки на еврозоната, сега заложник се оказа и тандемът Папаскони, съставен от Папандреу и Берлускони, принудени да се оттеглят почти по едно и също време.

В. "Стампа" отбелязва, че отлагайки незабавната оставка, Берлускони иска да печели време. Той има поне 20 дни до приемането на закона за оздравяване на икономиката. През тези 20 дни той може да прокара в парламента труден за смилане от опозицията текст, който тя може да подкрепи, само за да се увери, че Берлускони ще се оттегли. После, докато президентът води консултации за излизане от кризата, Берлускони може да убеди Италия, че няма място за ново правителство, а трябва незабавно да се отиде на избори.

Берлускони се предаде, но не бива да се забравя, че той има една мечта - да се кандидатира отново на изборите, предупреждава в. "Република". Законът за финансова стабилност би трябвало по график да се гласува в Сената на 18 ноември, а след това и в долната камара. Вотът може да се проточи обаче дори през първата седмица на декември.

Берлускони може да протака нещата, за да направи по-сложен прехода към ново правителство на широкото съгласие. Целта е да се провали тази идея и да се отиде на избори още през февруари.

Медиите по света побързаха да се зарадват, че ерата на Берлускони свършва, но той просто иска да печели време с отлагането на незабавната си оставка, отбелязва в. „Унита", изразяващ позициите на левицата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И наш Боко така ще гледа януари месец(2012).
1
2
 
5
 
! Отговори
констатация преди 12 години
Един политик - не,един е.ач по-малко на световната политическа сцена.