Бивш премиер на Либия поиска статут на политически бежанец

Багдади ал Махмуди в момента се намира в затвор в Тунис
Обновена: 11 ное 2011 18:21 | 11 ное 2011 18:01, Елка Василева
0
Бивш премиер на Либия поиска статут на политически бежанец
Снимка: Архив Reuters

Бившият премиер на Либия Багдади ал Махмуди поиска днес Върховният комисариат на ООН за бежанците да му предостави статут на политически бежанец, обяви в Тунис един от адвокатите му.

Ако му бъде предоставен статут на бежанец, той няма да може да бъде екстрадиран в Либия, както настояват новите либийски власти, заяви Тауфик Уанас, цитиран от Франс прес.

Той уточни, че молбата официално е предадена на Върховния комисариат от защитата на бившия либийски премиер.

Същевременно тунизийското правосъдие отложи за 26 ноември разглеждането на втора молба за екстрадицията на Ал Махмуди в Либия. Молбата е получена в Тунис от либийските власти на 27 октомври.

Туниският Апелативен съд даде зелена светлина за първата молба на Триполи за екстрадирането на Ал Махмуди в Либия. Тя беше връчена от Триполи на Тунис през септември, малко след като бившият премиер беше задържан от тунизийските власти на 21 септември близо до границата с Алжир. Оттогава той се намира в затвора в Морнагия близо до столицата Тунис. Адвокатите на Ал Махмуди настояваха той да бъде пуснат на свобода, но това искане беше отхвърлено от Апелативния съд по-рано тази седмица, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари