Масовият убиец от Осло не се признава за виновен

Андерш Брайвик оспори легитимността на съда
Обновена: 14 ное 2011 15:58 | 14 ное 2011 15:58, Елка Василева
15
Масовият убиец от Осло не се признава за виновен

Антимюсюлманският екстремист Андерш Брайвик, който изби 77 души в Норвегия, призна днес, че е извършил убийствата, но отказа да се признае за виновен при първото си публично явяване в съда, предаде Ройтерс.

Заседанието на процеса срещу Андерш Бериг Брайвик се състоя в съдебна зала, разположена на две пресечки от мястото, където на 22 юли той взриви бомба и след това застреля на остров 69 млади привърженици на Норвежката работническа партия.

Обвиняемият заяви, че този съд няма правомощията да го съди. "Аз съм военен командир в Норвежкото съпротивително движение и Ордена на норвежките рицари тамплиери. Относно компетенциите на този съд, аз ги отхвърлям, защото вие сте получили мандат от организации, които подкрепят омразна идеология, и защото подкрепят мултикултурността", каза Брайвик.

Освен това той подчерта: "Признавам деянията, но не съм виновен".

Съдът удължи мярката на Брайвик задържане под стража за още 12 седмици.

В залата на съда имаше група демонстранти, които бяха издигнали транспарант с надпис: "На фашисти да не се дава трибуна да говорят".

Днешното заседание бе първа възможност за журналисти, оцелели и роднини на жертви да чуят публични изявления на 32-годишния Брайвик. В залата бяха допуснати около 120 души, а още стотици хора се тълпяха в други помещения, където имаше видеовръзка с процеса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тук в България всеки ден бавно ни убиват, а някой да се е признал за виновен?
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В никакъв случай не оправдавам такива показни екзекуции на хора, и животни. От друга страна, погледнато от гледната точка на тоя човек, провъзгласил се рицар на тамплиерите е вършел добро дело, защитавайки дома си. Рицарите да не би да са ги срещали с цветя и рози?Няма да го осъдят.Всичко е парлама да затегнат контролът в Норвегия и по границата с Шенген. Викингите са били и ще си останат готини и горди люде.
13
3
 
2
 
! Отговори
Ели студентка преди 12 години
Мислите твърде повърхностно - не бил гърмял ***....Човекът просто е искал да изрази неодобрението си,относно дупедавствата на днешните юръп правителства и го е направил,какво толко!Той е просто един велик човек,който заслужава паметник приживе!
12
1
 
5
 
! Отговори
МЕНСА преди 12 години
АБЕ ТИ ОТ КЪДЕ ЧЕТЕШ БЕ. ПИЧА Е УБИЛ МЮСЮЛМАНИ . ИРАКСКИ СТУДЕНТ , МОМИЧЕ ОТ ИРАН И Т.Н . ДА УБИЛ Е И НОРВЕЖЦИ ПРИВЪРЖЕНИЦИ НА МУЛТИЕТНИЧЕСКИЯ МОДЕЛ, НО АРАБЯ СЪЩО Е ПРЕЧУКАЛ. И ЗА МЕН ТОЙ Е ПИЧ. СЛЕД КАТО ИМА АЛ КАЙДА И МЮСЮСЛМАНСКИ БРАТЯ, НОРМАЛНО ДА ИМА И ХРИСТИЯНСКИ ОРГАНИЗИЦИИ КОИТО ДА ИМ СЕ ПРОТИВОПОСТАВЯТ. ЕВРОПА Е ЗА ЕВРОПЕЙЦИТЕ.АРАБЯ И НЕГРИЛКИ С ПО 10 ДЕЦА НЯМАТ РАБОТА ТУКА.
11
0
 
0
 
! Отговори
gesha преди 12 години
NQMA KAKVO DA GO MISLIM MAXIMUMA KOITO MOJE DA POLUCHI KATO PRISUDA E 21 GODINI TOVA E MAXA NA NORVEJKOTO PRAVOSUDIE SEGA E NA 31 SHTE IZLEZE NA 52 I MOJE DAJE DA POVTORI I SHTE IMA VREME DA IZLEJI OSHTE EDNIM MAX TAKA CHE NEGO MISLETE NEGO MISLETE POVECHE ZA BG ZASHTOTO NARODA ISPROSTQVA A OPRAVLQVASHTITE ZABOGATQVAT CELIQ SVQT NI SE SMEE HORA OPOMNETE SE MALKO DAITE DA GI MAHAME VSICHKI IMA VSE OSHTE MNOGO MLADI I OBRAZOVANI HORA KOITO MOGAT DA SE OPRAVQT SUS ZAKONITE A OSTANALITE DA GI PAZIM
10
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Той е анти-ислямист който убива защото не е доволен от ислямизацията, само дето не убива ислямисти а свои сънародници-християни. С 2 думи - *** *** с промит мозък
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Алоо журналистите, кой ви каза да напишете, че е "антимюсюлманският екстремист", като не е убил нито един мюсюлманин. Поне да бяхте прочели малко по въпроса а не само copy-paste.
8
2
 
2
 
! Отговори
Edin bulgarin преди 12 години
nomer 6 biva li da si tolkova neinformiran kaji mi 4estno!!!
7
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
6 - не е гърмял *** - гърмял е свои сънародници - християни
6
9
 
12
 
! Отговори
gogo преди 12 години
Алоооо журналята ,масов убиец ?Какво че е гръмнал няколко резака ,а ..........добре де норвежци от *** произход .Защото до преди 10 год. Норвегия не знаеше какво е кражби ,изнасилвания и побоища нали ............. да ва *** мръсните толерантни демократи .
5
4
 
8
 
! Отговори
Публиката преди 12 години
Демонстранти, транспаранти, правата на човека, ***, мултикултурни либерасти...Много яко.
4
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Болен мозък пък иначе сигурно викаш ... да не го пиша че шъ мъ баннат .. за едни сапуни и едни комини нали ? Зависи то коя страна на барикадата си. Де си се родил. Къв си се родил... Уж няма значение пък постоянно има....
3
5
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Болен мозък.
2
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"В залата на съда имаше група демонстранти, които бяха издигнали транспарант с надпис: "На фашисти да не се дава трибуна да говорят". "Да го бяха пуснали за половин час с автоматично оръжие пред залата демонстрантите нямаше да бъдат толкова смели!
1
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тъкмо го бяхме забравили!