Чили и Бразилия спасяват българин с инфаркт в Антарктида

Шефът на базата ни на ледения континент е в болница в Чили
15 ное 2011 08:10,
22
Чили и Бразилия спасяват българин с инфаркт в Антарктида
Снимка: Булфото

Военни кораби, самолет и хеликоптер на Бразилия и Чили са участвали в съвместна операция по спасяването на шефа на българската база в Антарктида инж. Йордан Йорданов, който получил инфаркт в петък. Това съобщи министерството на външните работи.

Вестник "24 часа" се свърза с Йорданов, който е в болницата "Магелан" в Пунта Аренас, след като два дни бил хоспитализиран в чилийска военна база.

Сега съм значително по-добре, казва антарктикът. Според лекарите трябва да минат между 6 и 8 дни и след това да се реши дали той ще отпътува за България.

Йорданов е получил инфаркт часове преди да пристигне на остров Ливингстън на 11 ноември.

Инцидентът се случил на бразилския военен кораб "Адмирал Максимилиано", преди да свалят с военни хеликоптери екипажа на острова.

Болката станала нетърпима и след направената кардиограма капитанът категорично разпоредил корабът да се върне на остров Кинг Джордж, където стабилизирали българина в чилийската база преди да го транспортират до болница.

До Пунта Аренас е летял на 13-и вечерта цели 5,30 часа с малък чилийски двумоторен самолет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
. преди 12 години
Mejdu drugoto mojem da pratim edna seriozna porciq *** v Antarktida na ekspediciq.
20
0
 
3
 
! Отговори
. преди 12 години
Bravo che sa go spasili , izlizat po-dobri ot nqkoi nashi evropeiski bratq , a i ne znam zashto Bai Ganio si misli che v Brasilia ili latinoamerikanskite durjavi jiveqt mizerstvashti *** , horata tam sa dosta obrazovani i stranite im sa bogati na surovini i sa dosta po-ustroeni ot nashata vupreki mnogobroinite si problemi. Izvinqvam se che pisha na latinica, no ne mi se restartira kompa za da zadovolq krivorazbraniq patriotizum na nqkoi individi , obitavashti saita.
19
0
 
9
 
! Отговори
ПЧ преди 12 години
До всички "хейтъри", драскачи и по специално до "майорски" - вие никога няма да разберете, какво е това да имаш смелостта и дързостта да защитаваш българска кауза. Няма как и да разберете, колко лишения и жертви правят тези смели хора, за да може разни подлизурковци да се гордеят с присъствието на България на географската карта на белия континент. И преди да седнете да пишете, се информирайте и знайте, че без хора като Данчо Йорданов и проф. Пимпирев, всичко това щеше да бъде невъзможно.
18
0
 
3
 
! Отговори
Ime преди 12 години
И да, Анонимен 8, инфаркт понякога се получава внезапно, без каквото и да е предизвестие и медицината не винаги е в състояние да го предвиди навреме.
17
0
 
4
 
! Отговори
Ime преди 12 години
Не 15, не е прав 14.Силно ме съмнява да има много младежи желаещи да се наемат с подобна експедиция. Защо ли?Защото на никой не му пука за науката.Защото никой няма да им плати нормално за месеците прекарани там.Защото вече и без млади учени оставаме, след като не са *** да седят гладни у нас...Защото...защото...зашото...Ако знаеш колко защота са...Помни ли някой от вас обявата за Роженската обсерватория със смешната заплата и супервисоките изисквания за кандидатите...
16
3
 
2
 
! Отговори
пингвин преди 12 години
Уфффф - от 20 години едни и същи муцуни ходят до Антарктида....... Пимпирев и сие...... Е няма ли млади учени - питам аз ? Не отричам опита и познанието на старите, но е крайно време да започнат да отстъпват и на младите учени..... И как ги избират участниците в експедициите ?!?!? Дянков нацяло да закрие БАН - 90% там са изкуфели вече, а младите и амбициозни хора бягат навън.....
15
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** (*** ) spasiavat balgarin-tova ne moje da bide !
14
0
 
3
 
! Отговори
Andreshko преди 12 години
Do 14 da prav si, ne znam dali e bil v pensionna vyzrast .. no za neshtastie i mnogo mladi hora poluchavat infarkt ... tova e strashno !!!
13
13
 
3
 
! Отговори
майорски преди 12 години
млади момчета/момичета няма ли .....ами пращаме пенсионери в Антарктида.....ама не нали някой си професор трябва да си развее *** и да пише посли статии....за да се ходи там всеки от тях трябва да мине физически тест .....тоя доцент се съмнявам да го е минал ......трябва ли някой да умре за да се сетим ......все "българската Катуница " ли си търсим ......нека ни е за урок...но там не е като разходка из до Витоша и обратно...
12
0
 
4
 
! Отговори
... преди 12 години
Изглежда бразилските власти не са предубедени към българите...
11
4
 
1
 
! Отговори
ЗА 11 преди 12 години
Е щом ти така си си помислил, докато си гледал телевизия, значи наистина трябва нещо да се направи хахахахаахаа например да бъдеш въдворен в психиатричен диспансер, където да ти помогнат.
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
инж.Йорданов може да има неоспорими достойнства в областта на науката,но заминаването му на такава мисия в Антарктика беше необмислено и безотговорно.Още преди да заминат имаше едно интервю с него по една телевизия и като видях този човек в напреднала възраст си помислих точно това,което вече се случи.Някой трябва да поеме отговорност защо е изпратил човек със недобро здраве на такава експедиция и съответно да поеме и съответните разходи!
9
4
 
9
 
! Отговори
ТЕТКА МАРА преди 12 години
КАК НЕ Е разбрал Бойко за случката !Щеше да отиде със "Спартана" - правителствения самолет, лично да го прибере, и после цял месец новината щеше да е основната в праймтайма на всичките патриотични и Бойколюбиви български телевизии.Пътем щеше да мине и през Бразилия, да се похвали на леля Дилма -- да види тя какви юначни българи - като него - е раждала, ражда и днеска, бащината й Родина.
8
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Доктор Стоичков ви поздравява АЛМА ВИ МАТЕР
7
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе добре са го спасили човечеца, ама той като е трагнал за Антарктида физическа подготовка и медицински прегледи не е ли имал? Инфаркт не се получава ей така от нищото. Абе хубава работа, ама българска.
6
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Eeeee Антарктijа... земьо македонска!
5
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Неграмотници, неграмотници. Данчо е радиста на групата. Пимпирев е началника на експедицията. Ама кой да провери. Нали по лесно е да препишем нещо от някъде и да тичаме бързо бързо в чалготеката да не изпуснем пиячката. То все тая кво ще пишем. По важното е кво ще пием.А и да запитам колко са 5,30 часа? Това нещо като 5 часа и 18 минути и 27 секунди ли са ?
4
2
 
30
 
! Отговори
хит преди 12 години
Ние учини си имаме.Ето да изпратят'' хонорис майна ''Стоичков.....Бързо оправяне му желая на човека...
3
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дано се оправи човекът напълно.. Ако можеше хората да работят само в името на науката и за доброто на човечеството и хуманността да е над човешките пороци, светът би станал съвършен.Може би някога, в бъдещи времена, когато човечеството извърви своя път към духовното преобразяване.
2
17
 
20
 
! Отговори
ГЕРБераст преди 12 години
Лично нашия велик ръководител, великия Бойко Борисов е наредил тази спасителна операция.Гарантирано от ГЕРБ !