Русия заплаши НАТО с ракети заради ПРО

Медведев все пак подчерта, че Москва е готова на диалог със САЩ
Обновена: 23 ное 2011 20:31 | 23 ное 2011 20:31, Елка Василева
401
Русия заплаши НАТО с ракети заради ПРО
Снимка: Reuters

Президентът на Русия Дмитрий Медведев заплаши днес, че в анклава Калининград ще бъдат разположени ракетни комплекси "Искандер", ако САЩ упорстват в плановете си за изграждане на противоракетна система Европа, предаде Франс прес.

"Ние няма да се съгласим с програма, която след кратък период от време - от 5 до 8 години - може да отслаби нашия потенциал за сдържане; с изграждането на европейския компонент на американската противоракетна система започна осъществяването на такава програма", заявил Медведев в телевизионно обръщение.

На руските въоръжени сили ще бъде дадена заповед да предприемат мерки, "с които да се гарантира унищожаването, ако е необходимо, на средствата за получаване на информация и за управление на системата за противоракетна отбрана", обяви руският президент.

По поръчение на Медведев Министерството на отбраната на Русия "незабавно ще въведе в максимална готовност радиолокационната станция в Калининград за предупреждение в случай на ракетно нападение", предаде ИТАР-ТАСС.

"В рамките на създаването на система за въздушно-космическа отбрана на Русия
ще бъдат засилени мерките за укриване на обектите на стратегическите ядрени сили", подчерта Медведев в телевизионното си обръщение.

Освен това, продължи той, "стратегическите балистични ракети, които постъпват на въоръжение в ракетните войски със стратегическо предназначение и във военноморския флот, ще бъдат снабдени с комплекси за противодействие на средствата за противоракетна отбрана /ПРО/ и с нови бойни блокове с висока ефективност".

"Ако всички други мерки се окажат недостатъчни, Руската федерация ще разположи в западните и южните си райони модерни нападателни системи, които ще гарантират унищожаването на разположените в Европа американски противоракетни комплекси",
заяви Медведев в обръщение, излъчено по руската телевизия.

"Една от тези мерки е разполагането на батарея ракети "Искандер" в района на Калининград", подчерта той.

Балистичните ракетите "Искандер" са с обсег до 280 километра (до 500 километра за някои версии).

Според АФП Румъния, Турция, Полша и Испания вече официално са обявили, че ще участват в изграждането на противоракетната система в Европа.

Русия ще излезе от Договора за стратегическите нападателни оръжия и ще се откаже от по-нататъшни стъпки в областта на разоръжаването, ако Съединените щати продължат да изграждат противоракетен щит в Европа, предупреди днес Дмитрий Медведев, цитиран от ИТАР-ТАСС.

В същото време руският президент обяви, че страната му е готова на диалог със Съединените щати по въпроса за противоракетната отбрана, но само при създаване на ясна правна основа за такова сътрудничество.

"Русия и САЩ все още имат време да постигнат разбирателство по проблемите на ПРО и да се споразумеят, като, разбира се, бъдат отчетени интересите на Русия", подчерта Медведев.

В отговор на изявлението на Медведев НАТО коментира, че заплахите за разполагане на ракети в непосредствена близост до страни от НАТО не допринасят за взаимното разбирателство и не са полезни.

Това предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на говорителя на организацията Оана Лунджеску.

НАТО приветства факта, че Медведев отново подчерта, че Русия не затваря вратата за продължаване на диалога със САЩ и Алианса за противоракетната отбрана и е готова на практическо сътрудничество в тази сфера, отбеляза в същото време Лунджеску.


(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


401
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
328
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Dobre che biaha germancite da napadnat evropa predi rusia che togava shteshe naistina da si ealo maikata. I dobre che beshe zimata che rusnacite da ne progovoriat nemski :D dea dolnata alkoholizirana ***
327
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ei bolni rusofili :) stiga ste jiveeli v minaloto :)
326
4
 
13
 
! Отговори
!!!!! преди 12 години
Кат Русия няма вторатъй могъща на света;тя е нашата подпора,тя е нашта висота! Руска сила, руска воля,руска кръв и руский потще избавят от неволянаший падналий народ. Бог поддържа крепка мишцаи ръка спасителна;той е вложил ней в десницасабя отмъстителна. Нам Русия е надежда,руский цар е наший спас -никой друг не ни поглежда,не помисля зарад нас. Немци, френци, англичанинаши са враждебници,дружни с нашите тирани,с нашите изедници. Спекуланти са омразни -интерес им покажи,че да виж дела проказнии *** в тях лъжи. Род и вяра е идеяза Русия най-света;нейний подвиг е за нея -благородна й целта. Със Русия днес съгласнида застанем брат до брати да станем сопричастнив този неин подвиг свят. Долу всички спекуланти,да сломи се техний рог;да смирят ся интриганти,да живее руский бог!
325
2
 
18
 
! Отговори
Тинко преди 12 години
Е, кажете ми сега: тези демократични идиотиСАЩ=Цион какво целят? Война с Русия, разбира се. Ще кажа още нещо. Навремето Адолф Хитлер поискал от Цар Борис четири български дивизии за превземането на Москва. Царят отказал. Може от страх, може поради други съображения, но отказал. Дали и Бойко ще откаже, когато Барак Обама му поиска български войски за войната срещу Русия? Само *** могат да плюят по Русия.Тя е велика братска държава,докато я има Русия ще ни има и нас, ако изчезне и ние сме аут.Извод: гответе се за военна мобилизация. Дай Боже да ни подмине, ама едва ли. При тези извратени и обезумели управници, едва ли.
324
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всяка държава, която се чувства заплашена има право да реагира, както намира за правилно. Непрекъснато повтарят как по вина на руснаците по време на т. н. "карибска криза" е щяло да избухне Трета световна война. Защото СССР разполагат ракети в Куба, т.е. близо до границите на САЩ. А сега те постоянно правят същото. А цената на разрешаването на Карибската криза е била САЩ да махнат по-рано поставените техни ракети в Турция, насочени към СССР. Винаги са били лицемерни *** !!!
323
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На следващите избори, руснаците ще си изберат отново *** и е станат за смях на всички по света. :)))
322
3
 
20
 
! Отговори
Патилан преди 12 години
Противно на пренебрежителното схващане, споделяно от мнозина на Запад, Русия е Велика сила и се гордее с факта, че останалите играчи на световната сцена трябва да се съобразяват с нея. От гледна точка на това, което китайците наричат всеобхватна национална мощ, а именно съчетанието от икономическа, военна и дипломатически сила, Русия днес заема едно от челните места в света. Русия не просто е по-богата. Тя разполага с нещо, от което други отчаяно се нуждаят. За енергийните си доставки Европа зависи повече от Русия, отколкото от Близкия изток. На практика руснаците вярват, че те карат влака, а европейците, изглежда са съгласни с това. Европейските правителства се боят, че Москва може да манипулира енергийните доставки, а руските лидери знаят, че това им позволява да заставят Европа, да се съгласи мълчаливо с поведение, което не би толерирала в миналото, когато Русия бе слаба. Русия сега може да разиграва европейските страни една срещу друга, разделяйки и следователно отслабвайки един Европейски съюз, който не е така сплотен и силен дори по търговските и икономическите въпроси, колкото защитниците му биха желали. Русия се изправя много силно и гордо, на световната арена! Днес почти две трети от хората, смятат Русия за Велика Държава. Преди десет години го мислеха само 14%. Този показател се заздрави за десетилетието на Путин. Русия е голяма, въоръжена и мощна държава, която всички уважават и от която всички се страхуват! Русия е най-великата и такава ще си и остане! Велика в армия, политика и дипломация! А Сащ могат, само да завиждат!!! Едгар Кейси: '...От Русия идва надеждата на света...'!!!
321
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
329Ей затова ви презирам руснаците. Вие сте роби.Свободата е осъзната необходимост, но е и за вас. Вие си плачете за Сталин и за камшика. роби нещастни, никога няма да изскочите от клетката си, дори врата й да е широко отворена.
320
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
329То пък в Русия сякаш нещо се е променило от '89. Продават нефт, газ .. квото изкопаят и оръжие :))) Варвари с ядрен прашка.
319
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И по- добре, че няма демокрация!! Видяхме я какво представлява за 20 години!! ЕДНА ПРОИЗВОДСТВЕНА ФИРМА НЕ ОСТАНА, всичко се срина!!! Сега ще купуваме Сименс и Бош, до съдиране!!!
318
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Демокрацията в Русия е като живота на Марс. Всички говорят за него, но никой не го е виждал.
317
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
326:))) Забавен си колкото тухла четворка.
316
0
 
12
 
! Отговори
ХАХАХАХА!! преди 12 години
Европейски ценности и женски пари още никой не е виждал!
315
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
322:)))) Малко си сгрешил. Т'ва, че презирам руснаците, не означава, че съм фен на американците. България е европейска държава с европейско бъдеще и европейски ценостти.
314
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
321:))) Мижитурката на батя, айде бягай да си блъснеш една злобарка пред портрета на *** и да се успокоиш! Здравето преди всичко.
313
2
 
8
 
! Отговори
Аз съм Българин преди 12 години
Всички американски *** да хващат самолета и ДА СЕ МАХАТ!!!!!!!!!!!!!!!
312
1
 
3
 
! Отговори
Аз съм Бълтарин преди 12 години
МНЕНИЕТО НА *** НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА!!!
311
1
 
8
 
! Отговори
Ястреб преди 12 години
До 316 - Разбрано! Съдейки по сутрешното ти настроение - цяла нощ си правил секс с крокодили! ;-) Усмихни се, има един чудесен ден пред теб!
310
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
318Ти не си българин. Ти си обикновен русофилистичен *** или просто родоотстъпник.
309
2
 
6
 
! Отговори
Аз съм Българин преди 12 години
И ЖЕЛАЯ ДА ИМА ПОВЕЧЕ РУСНАЦИ В БЪЛГАРИЯ!!!