Русия: Да се разследва смъртта на либийски цивилни, убити от НАТО

Над 50 били жертвите на въздушните удари на Алианса
Обновена: 20 дек 2011 11:00 | 20 дек 2011 11:00, Елка Василева
44
Русия: Да се разследва смъртта на либийски цивилни, убити от НАТО
Снимка: Архив Reuters

Руският постоянен представител в ООН Виталий Чуркин поиска НАТО да извърши подробно разследване на смъртта на цивилните, убити при въздушните удари на Алианса в рамките на военните му операции в Либия, които доведоха до свалянето от власт и смъртта на бившия лидер Муамар Кадафи, предаде Ройтерс.

Посланик Виталий Чуркин направи това изявление, коментирайки информацията в медиите през последните дни за цивилни жертви в резултат на въздушната кампания на НАТО.

Ройтерс съобщи в петък, че според правозащитни групи над 50 цивилни са убити при въздушните удари, а "Ню Йорк таймс" писа в неделя, че загиналите са между 40 и 70.

Чуркин каза пред репортери, че НАТО засега не е представил на Съвета за сигурност на ООН подробности за жертвите сред цивилното население. "За съжаление НАТО зае чисто пропагандна позиция, като заяви, че цивилни жертви в Либия няма, а това е напълно невероятно, първо, и второ - не е вярно", каза той.

Чуркин заяви, че ще повдигне въпроса пред 15-членния Съвет за сигурност на ООН в четвъртък. Той изрази надежда НАТО да преразгледа становището си и да извърши разследване и добави, че ООН може да помогне за това.

Руският представител отправи критики към генералния секретар на ООН Бан Ки Мун за изказването му миналата седмица, че НАТО напълно се е съобразила с мандата си, даден й от Съвета за сигурност, да защитава цивилното население в Либия. "Очакваме Секретариатът да внимава повече, когато представя оценки по важни въпроси, с които се занимава Съветът за сигурност", каза руският представител.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
5
 
18
 
! Отговори
Патилан преди 12 години
ТОЧНО ТАКА, БРАВО РУСИЯ. С ВАС СМЕ!!!Трябва да се създаде нов неопетнен международен съд и на този съд, на подсъдимата скамейка да бъде поставено, USA - глобалният терорист, НАТО и всички, които подкрепят тази незаконна война в Либия, за престъпленията срещу либийския народ! Няма САЩ-няма проблем! Няма да има кризи, инвазии в чужди държави, няма да има кой да се прави на световна мутра! Представете си колко спокоен би бил света без САЩ !
12
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Rusia pyk za kakvi se misliat ? Mina vi vashto vreme ne mojete da uplashite nikoi
11
4
 
2
 
! Отговори
M преди 12 години
Чичо като цяло си прав но има някой изключения като случая с летището в Прищина. Колкото до случая с Грузия там руснаците показаха абсолютно безхаберие по отношение на ръководенето на военните действия. Ама това е друга тема.
10
3
 
31
 
! Отговори
Чичо преди 12 години
3-ти, Чечня си е територия на Руската федерация, а според официалния доклад на ООН, доклада на Европейската комисия и още куп разследвания, които се направиха, Грузия е извършила въоръжена агресия и в следствие на това е предизвикала ответни действия на Русия, демек - грузинците са яли заслужен лабуд!От изтеглянето си от Афганистан, демек преди 20 г., Русия не е вадила свой войник извън границата си, освен под флага на ООН. Я да видим каква е статистиката с НАТО и американците... само войни!
9
0
 
1
 
! Отговори
нико преди 12 години
do nomer 3 za celta ima sajtowe da molq poseti kavkazcenteri ili net
8
5
 
8
 
! Отговори
bg преди 12 години
Rusia i Kitai trebva da nasur4avat i podkrepjat Havaite da se otdelat ot USA.
7
13
 
7
 
! Отговори
77777 преди 12 години
до 3А дали някой ще раследва убийства на чеченски и грузински терористи в Русия?
6
0
 
8
 
! Отговори
gnomistan преди 12 години
Ne be, tova e friendly fire....
5
4
 
7
 
! Отговори
bg преди 12 години
do 3-ako se razsledvat subitijata v 4e4nja i Gruzia,Rusia 4e trebva da izvurshi masovi bombardirovki s/u Izrael,Turcia,Anglia,USA,Sauditska Arabia,Norvegia,Katar,Dania,Holandia.
4
2
 
8
 
! Отговори
bg преди 12 години
Ban Ki Maimun e ***.
3
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А дали някой е разследвал убийствата на руската армия в Чечня и Грузия
2
4
 
15
 
! Отговори
$ преди 12 години
Аз като, че ли познах, когато писах за бомбардировките на НАТО срещу войските на Кадафи, че после натовците ще бомбардират и неговите врагове.
1
8
 
26
 
! Отговори
Килъра преди 12 години
Руснаците пипат много меко според мен и с приказки нищо няма да стаен, трябва им някой голям водач, надявам се Путин като стане отново президент да стегне положението и така и за нас българите ще е по-добре!