"Таймс" определи тунизиеца Буазизи за човек на 2011

Уличният продавач се самозапали и предизвика бунтовете в арабския свят
28 дек 2011 16:40, Елка Василева
21
"Таймс" определи тунизиеца Буазизи за човек на 2011
Снимка: Reuters

Британският в. "Таймс" определи за човек на годината тунизиеца Мохамед Буазизи, който се самозапали и предизвика бунтовете, свалили диктатори в арабския свят и разтърсили останалите авторитарни режими в региона.

26-годишният Буазизи се самозапали през декември миналата година, след като местни служители конфискуваха нелицензирания му щанд за зеленчуци. Това негово действие на отчаяние трогна милиони араби, които живееха с малки възможности за работа и без надежда за промяна на авторитарните режими.

"Таймс днес определи Мохамед Буазизи, уличния продавач, който вдъхнови Арабската пролет, за човек на годината", пише вестникът на първа страница.

"Буазизи не беше революционер и въпреки това единичният му протест послужи като катализатор на вълната от бунтове, които преобразиха Близкия изток", отбелязва вестникът.

Смъртта на Буазизи през януари предизвика протести в Тунис и накара авторитарния президент Зин ал Абидин Бен Али да избяга от страната. Скоро след това милиони излязоха по улиците на Египет, Либия, Сирия и други места, за да протестират срещу репресиите, корупцията, бедността и безработицата, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: ТаймсМохамед Буазизи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Таймс много добре знаем за кого работи колкото до промивката на мозъци айде нема нужда вижте в уолтстрийт джърнъл на сайта чия собственост са и таймс и контролния пакетакции и на газпром и на лук ойл все на АМГ груп собственост на ротшилд и искаш да пищат срещу шефа си по добре да се запали един надъхан *** отколкото н целия народ чергата много интересно също тзймс хвалят и медийния револю ционер че гевара *** никой не пипше че е първи братовчед на Ариел шарон
19
2
 
2
 
! Отговори
Аз преди 12 години
Zeitgeist и подобни,не перат мозъци.Те хората си показват нещата такива каквито са ;) Дали човек иска да го разбере и приеме...това е друг въпрос :)
18
3
 
1
 
! Отговори
prostichko преди 12 години
Eeeee abe tuk mnogo hora gledat Zeitgeist i slichni na nego filmi. Are nem taka....mislete malko s glavite, ne davaite tam 2-3 choveka koita iskaraha milioni ot tezi filmi da vi perat mozatsite :)))) smeshni ste :)))) neft neft.....ako sme NATO i EU togava sme s tyah i tyahnata politika.....:))))
17
1
 
4
 
! Отговори
до 14 преди 12 години
Забрави ли ,че в Бахрейн също имаше бунтове, но бяха смазани с армия. Просто са американски мекерета. Тези, които не пожелаха доброволно да си дадат петрола, ги запролетиха.
16
2
 
1
 
! Отговори
Петьо-Евреи преди 12 години
Манал човек на годината смях
15
4
 
5
 
! Отговори
JJ преди 12 години
Късмет, че България няма петрол, иначе и нас щяха да ни "спасяват" от тиранията :)
14
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пропуснах Сирия, която също не е монархия.
13
2
 
8
 
! Отговори
до 10 преди 12 години
Отговора е много *** : и Бахрейн и Саудитска Арабия са монархии и си имат своите законни владетели. Нито Тунис, нито Египет, нито Либия са монархии.
12
5
 
1
 
! Отговори
до 10 преди 12 години
заради петродоларите там - не се ли сети..?иначе коспиративната ти теория е смешна - като повечето такива
11
2
 
8
 
! Отговори
Азъ преди 12 години
И чехите си имат един Ян Хус....А ние си имаме...Крали Марко:-( и пиромани-аматьори с афинитет към МПС-та!
10
1
 
7
 
! Отговори
ха-ха-ха-ха преди 12 години
И в България оня ден се самозапали някакъв серсемин, ама освен да му се подиграваме по форумите нищо друго не постигна :)))
9
6
 
7
 
! Отговори
от 9 преди 12 години
Защо примерно не вземе случайно да се случи в Бахрейн или Саудитска арабия...нима там не са диктатори?
8
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много смешно. Вече официално т.н. революции си имат мъченик. Мир на праха на младежа, но се изпуска нещо много важно. Няма как тези революции да възникнат спонтанно, съгласувани в една социална мрежа, в страни където е най-удобно за Щатите да се направи такова нещо. Това ако някой си мисли, че без една сериозна подготовка и огромни суми пари може да се случи, явно не е много в час. Защо се случи точно в Либия, Египет и Сирия? Защо се направи опит да се случи в Иран и Китай и сега в Русия?
7
3
 
4
 
! Отговори
до 5 преди 12 години
Не ти е лесно момче, късмет в живота ти желая, ще ти трябва!
6
2
 
2
 
! Отговори
До 4 преди 12 години
Явно не можеш да четеш между редовете...който разбрал-разбрал, аз нямам желание да обяснявам написаното на всекиго по отделно.
5
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И сирийците протестират,и сирийците.Тях къде ги забрави?На таварищ Асад му пари под нозете.
4
12
 
9
 
! Отговори
Hristov1984 преди 12 години
Като оставим настрана мотивите, как може да се обяви за човек на годината някой, който се е самозапалил? Какво трябва да е посланието на Таймс с тази награда - самоубийте се зрелищно за да промените света? Човека едва ли е отстоявал интересите си по този начин за да се гаврят с паметта му в последствие.
3
9
 
28
 
! Отговори
До 3ти преди 12 години
Защото за овче поведение медал не дават. Награждават героични постъпки, саможертва и т.н.Както знаеш много хора са страдали по турско робство (като говориш за "геноцид") но признаваме Левски, Ботев, Бенковски а не многострадалните мишки.Каквото сте си надробили на изборите такова ще сърбате ... виждате гърци французи и други протестират и си търсят правата. Затова са по-добре от нас.Мишки сте до един...
2
19
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А защо не определят за мъж на годината някой български пенсионер, който въпреки геноцида наложен от собственото му правителство все още се бори за живота си?
1
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
OMG !!! WTF ?! И все такива..