Непознатите лица, написали историята на 2011 г.

С постъпките си тези хора оставиха дълбоки и незаличими следи
Обновена: 30 дек 2011 10:20 | 30 дек 2011 10:00, Елка Василева
24
Непознатите лица, написали историята на 2011 г.
Майката и сестрата на Мохамед Буазизи държат плакат със снимката му. Снимка: Reuters

През изминалите 12 месеца няколко напълно непознати досега хора написаха историята на планетата, пише "Фигаро".

Тунизиецът Мохамед Буазизи вече не е между живите. В края на 2010 г. той се самозапали в знак на протест срещу разрушаването от властите на град Сиди Бузид на неговата сергия за плодове и зеленчуци, от която той издържаше бедното си семейство. През януари Мохамед почина от раните си и така и не успя да разбере, че отчаяният му акт подпали Арабската пролет, свали режимите в Тунис, Египет и Либия, разклати властта в Йемен и Сирия и накара властите на други арабски страни да се замислят за реформи. Мохамед Буазизи получи посмъртно наградата на Европейския парламент за свобода на мисълта "Андрей Сахаров" и беше обявен от британският в. "Таймс" за човек на годината.

През пролетта светът заговори за петдесетте от Фукушима - група японски ликвидатори на последиците от аварията в атомната централа „Фукушима-1“, пострадала тежко от катастрофалното земетресение и цунамито на 11 март. Тези 50  мъже, чиито имена поотделно все още остават неизвестни, облечени със защитни екипи, направиха всичко по силите им, за да спрат стопяването на ядрото на реакторите на централата. Тази мисия напомни на целия свят за ликвидаторите от Чернобил, изложени преди 25 години на смъртоносни нива на радиационно облъчване. Много издания нарекоха 50-те японски ликвидатори "50-те камикадзета на Фукушима".

На 14 май светът се запозна с Нафисату Диало, цветнокожа имигрантка в Ню Йорк, която обяви, че е станала жертва на сексуално посегателство от страна на директора на МВФ Доминик Строс-Кан. Впоследствие дамата се оказа противоречива личност и обвиненията й бяха подложени на съмнение. Заговори се,че тя е била част от заговор за опетняване на името на Строс-Кан в навечерието на президентските избори във Франция, които той имаше шанса да спечели, ако кандидатурата му беше издигната от социалистите. Верни или неверни, изявленията на Диало успяха да разбият кариерата на Строс-Кан начело на МВФ и във френската политика.

През юли 32-годишният Андерш Брайвик, който имаше вид на съвършения млад мъж, организира бомбено нападение в центъра на Осло, при което загинаха 8 души, след което лично разстреля още 69 души, главно младежи, събрали се на партиен младежки лагер на острова с формата на сърце Ютьоя. По време на процеса срещу него Брайвик пледира невинен и не изпита никакво угризение за стореното. Атентатите той обясни като част от стратегия за промяна на света, изложена надълго и нашироко в голям манифест, който преди нападенията беше разпратил до множество получатели, сред които и политически фигури. Неотдавна съдебни психиатри обявиха Брайвик за невменяем.

В Египет 20-годишната блогърка Аля Магда ел Махади с риск за живота си качи в сайта си голи снимки, за да отправи призив за по-голяма равнопоставеност, по-малко расизъм, повече свобода на словото и край на насилието срещу жените. Този призив беше предизвикателство към ислямистите, очертаващи се като големите победители на изборите в Египет.

В областта на силните усещания през 2011 г. историята написаха американският тийнейджър Джордан Ромеро и британската ученичка Амелия Хемпълтън-Адамс. 15-годишният Джордан успя да покори седемте най-високи върха на седемте континента, докато Амелия стана най-младия човек достигнал до Южния полюс.

Ромеро покори Еверест в Азия, Аконкагуа в Южна Америка, Денали в Северна Америка, Килиманджаро в Африка, Елбрус в Европа, Косцюшко в Австралия и накрая връх Винсънт в Антарктика. Последният връх той изкачи този декември, докато Еверест успя да покори още през май 2010 г.

Амелия пък стигна до Южния полюс в началото на декември, броени дни преди 100-годишнината от неговото първо покоряване.)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
Данчо преди 12 години
По тази логика и мюсулманските торпили са герои на каузата си срещу любимите ви окупатори!А нашите "чапкъни" Левски,Ботев,Ангел Кънчев накви са?Тъпо на времето пишеха,разузнавачи и шпиони!Всичко е демагогия и шарлатанство!Стадото върви след магарето!
19
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
в начало на ХХ век се появи електричеството , В началото на ХХI век се наложи интернета , дано сега сме по умни и не продължиме в същия дух както в ХХ век
18
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Каквото и да стане в арбския свят той няма да бъде същия , а и света вече не е същия , интернет го промени до неузнаваемост и се съмнявам ,че някой днес може да предскаже какво ще се случи от тук на сетне .
17
0
 
2
 
! Отговори
do 15 преди 12 години
A ti zashto milish, che znaesh koe e dobro i koe e losho?! Vsichki nie imam mnenie za durjavi za koito ne znaem nishto. Na horata v onezi durjavi im e stranno zashto nie pozvolyavame alkohola i razvrata da razvalyat semeistvata ni. Vseki da si gleda v sobstvenata chiniya. Onezi s burkite ne ni se mesyat. Zashto nie da im se mesime. Demokracia i svoboda - ha ha . Kakva svoboda ot 1 Janyari policiata shte se sledi v kakvi saitove hodish , kakvo chetesh, kakvo yadesh ... koe mu e svobodnoto na tova
16
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Замазване на очите на хората. Някакъв тунизиец се запалил и променил историята. Глупости. САЩ пишат историята колкото и тъжно да звучи.
15
3
 
18
 
! Отговори
Читател преди 12 години
И какво ще стане след т.н. Арабска пролет? "Братята" ще наложат шериата, ще нахлузят бурките на жените и ще върнат страните си столетия назад. В Египет - никакъв алкохол и отделни плажове за жени и мъже. Смях. Така че, мислете като пишете кое е градивно и кое - ретроградно.
14
3
 
12
 
! Отговори
do 8 преди 12 години
Znaesh li koe e po-losho ot tova da ne si prochel nito edna kniga?!- da si prochel samo edna kniga.
13
2
 
5
 
! Отговори
bez преди 12 години
a za okupirai wallstreet?
12
2
 
10
 
! Отговори
Азъ преди 12 години
до 1Преди 3 години бях в Прага.Страхотен град, но незнайно защо когато стигнахме до Вацлавский наместни единственото, което ми се въртеше из ума бе-къде точно Ян Палах се е самозапалил.За мен това е ИСТОРИЯТА, а не замъци,паметници или руини.
11
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Първият наистина ще намери място в учебниците по история след време, но за останалите се съмнявам
10
0
 
6
 
! Отговори
нова история преди 12 години
такава нова история трябва да се чете...
9
5
 
5
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 12 години
Kой определя какво е добро и зло?Ти ли?Ха-ха-ха!
8
7
 
25
 
! Отговори
do 4 преди 12 години
уважаеми, ... много сте смешни вие поклонниците на теорията за големия заговор ... Казвате си - "има голям еврейски заговор" и се успокоявате ...Е, Младежа на снимката не се е успокоил и не си е казал има еврейски заговор - той пожертва себе си И НАПРАВИ СВЕТА ПО_РАЗЛИчЕН. ... а вие ... ще си седите в кочинките, ще ди подпръцквате ... и ще се успокоявате с великия заговор
7
10
 
12
 
! Отговори
света 2011 преди 12 години
Ако ги няма американци, евреи кои ли ще "налива" пари по света да се бори с бунтовници,комунисти и противници на световният ред които е в момента.Това е самата истина-свръх богати хора (прикрити) наливат пари в правителства за "добро" и зло.За да може послушни нации като Сащ , Израел или Германия да просперират.А страни като Либия,Ирак,С.Корея да погиват и да стават по-зле.Новият световен ред е това- да харчиш пари за интересите на една група хора...
6
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 5Няма как разтривача на ушите на правешкият диктатор да го наречеш "вожд на българската демокрация",другарю!Срутва се старателно градената ГОЛЯМА ИЗМАМА!
5
9
 
10
 
! Отговори
анти героите преди 12 години
Забравили са също "героичната битка" на вожда на българската демокрация Борисов.Довел България в кризата до "СТАБИЛНОСТ" спрямо др. народи на европа.Също така Обама , участвал в разпалването на не една воина по света в името на 'ГОЛЕМИЯТ МИР' на планетата.
4
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Забравиха някои по-известни... Като Саркози, който се уплаши, че Либия може да изтегли авоарите си от френските банки и за това спретна една "морално оправдана" война... Или Барак Обама, който повиши американския дълг за да може спокойно да плаща за малкия круиз на 5-ти флот в Омрузкия пролив...
3
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"...Трамваен ватман успява да хвърли върху него палтото си и да загаси огъня, но е вече твърде късно.Откаран в болница, студентът агонизира в продължение на три дни. Изгарянията са засегнали 85 процента от тялото му, като в преобладаващата си част са от трета степен.Ян Палах умира на 19 януари и е погребан в Прага на 25 същия месец..."Поклон!
2
7
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Няма коментари под тази статия ... напразно. Това е лика на човека, заради които се случи цялата арабска пролет, заради които падна Кадафи, Мубарак и доста други ...Това е човека заради които ще падне и Путин.четете повече, чалга и ракия по-малко.
1
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дано се сетите да споменете и паметта на Ян Палах-чешкият национален герой,самозапалил се в знак на протест срещу съветската окупация на Чехословакия."На 16 януари Ян написва прощалното си писмо, като изпраща единия от четирите му екземпляра до Съюза на писателите. Около четири часа следобед на същия ден той застава пред Националния музей на Вацлавския площад в центъра на Прага, залива се с бензин и се самозапалва. Това е неговият самопожертвувателен протест срещу окупацията на Чехословакия."