Шшшт! Бенедикт XVI призова за... тишина

Да си дадем повече време за размисъл, съветва ни папата
24 яну 2012 16:35, Елка Василева
34
Шшшт! Бенедикт XVI призова за... тишина
Снимка: Reuters

Папа Бенедикт XVI призова всички да запазят тишина, предаде Асошиейтед прес.

В годишното си послание, разпространено днес, Бенедикт възхвали тишината. Той каза, че тя прави от хората по-добри слушатели и подобрява общуването помежду им, тъй като им дава повече време да помислят върху това, което чуват и казват.

"В свят, наводнен от Twitter и 24-часови новини, скъпоценното време да се размишлява прави думите още по-стойностни", каза той.

"Радостта, тревожността и страданието могат да бъдат споделяни в тишина. Всъщност тя им дава особено силен израз", отбеляза папата в писменото си послание.

Тази година той насочи вниманието си върху нуждата да се дистанцираме от потока от свръхинформация на социалните медии и да си дадем повече време за размисъл. Бенедикт призова да се търси баланс между тишината, думите, образите и звуците.

"Като запазваме мълчание, ние позволяваме на другия човек да говори, да се изразява и не оставаме вкопчени само в нашите собствени думи и идеи, без да ги подложим на нужното изпитание", каза папата.

Той отбеляза, че понякога най-истинското общуване става в пълна тишина "между хора, които се обичат - жестовете, изражението и езикът на тялото са знаци, чрез които те се разкриват един на друг".

Тишината позволява също да се прецени по-добре какво си заслужава да бъде чуто, каза Бенедикт. И, разбира се, тя прави възможна молитвата, съзерцанието и безмълвното общуване с Бог, добави папата.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още по темата: тишинапапа Бенедикт XVI
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защо не сложите тази му снимка, а?
26
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Прав е папата! Църквата- и римо-католическа,и източно-православна като институция няма да я коментирам
25
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Запазете тишина и се вслушайте в миналото на римо-католическата църква, чуйте как пукат цепениците под краката на "вещици" и учени, как дрънкат рапири по чужди брегове. А ако не ви стига, запазете тишина пред уредите за мъчение. Въпрос: що за фигурант е папата?
24
2
 
1
 
! Отговори
обичам тишината:) преди 12 години
Ще бъде прекрасно, ако светът стане едно по-тихо място... без викане и кряскане, без тъпо форсиране на двигатели и гъзарско въртене на гуми, без инфантилно гърмене на пиратки... ослушайте се, повечето хора около нас не говорят, а викат... чудя се защо?
23
4
 
1
 
! Отговори
муспи преди 12 години
Нещастници, след като се хванахте на чифутската пропаганда че папата евреин е бил нацист, си заслужавате възтановяването на вилаетите. Той е бил член на Дойче юнге, както при комунизма комсомола, задължително за всички, иначе няма да запишат горния клас - това не е партията. А еврейският му произход е установен, обрязването и бойните задачи на синедриона по разлагане на християнството.
22
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
abe 22 i 23 ot komentarite vi razbrah samo 4e ne6to vi mu4i
21
4
 
3
 
! Отговори
+++ преди 12 години
Посланието е прекрасно. Защо обаче снимката на папата толкова контрастира на текста?
20
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Папа - нацист, изнасилвач, оцапан отвсякъде ДУХовник, който само духа.
19
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Призовава за тишина .... за да не се чуят воплите на насилените от католиците ДЕЦА.
18
6
 
3
 
! Отговори
jfof, преди 12 години
Той ще се разкая ли, че е бил хитлерюгенд? Ако не, защо нашите от Синода трябва да се разкайват, че са писали доклади за ДС, свързани с посещения в чужбина!
17
7
 
5
 
! Отговори
Наци преди 12 години
Папа нацист, няма по-голямо двуличие. И ще ни казва да замълчим? Може би ще чуем детски стонове идващи от Ватикана.
16
7
 
10
 
! Отговори
Младеж преди 12 години
Мамка ти!!Колко ви мразим,всички гадни разсточители облечени в плащ от злато.Вие сте най-голямата мафия в света ,***,мразя РЕЛИГИЯТА!!Уважавам хора с ценности,чувство за морал,възпитание,търпение,разум...истински хора,с истински чувства,а не гумени кукли.ВЯРАТА Е В НАС САМИТЕ!
15
3
 
2
 
! Отговори
мълчаливеца преди 12 години
ШШШТ, ТИХО!
14
5
 
15
 
! Отговори
мда преди 12 години
прав е папата. да помълчим и да се вслушаме в съвестите си. исихазъм
13
5
 
9
 
! Отговори
nachalnika преди 12 години
papata e na zaplata pri rokfeler
12
7
 
4
 
! Отговори
komunista преди 12 години
ei dart p****as m***a ti da E*a ti za kakav se mislish ve eeeeee kato malak si bil mrasen fashistttttt
11
4
 
1
 
! Отговори
до 1 преди 12 години
да не оакаш пейзажа?!
10
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гледах видеото на Аарон приятел на Рокфелер,които не се е продал на богатите и преди да почине казва истината на света.За да наложат новия световен ред трябвало да намерят повод да влезнат в арабските държави като се започне от най слабата но с нефт Ирак.Организират да ударят кулите за да плашат хората с измислени терористи.Та планът е да започнат от Ирак,после,Афганистан и Либия.До тук е вярно,после да използват Израел като провокира Иран,Обама се дърпа за да наплашат евреите с иранската бомба и да ги изселят в Аризона,за да може израел да се превърне в хамерикански бази и оттам да завладеят Азия включително и Русия.Не мога да разбера защо руснаците мълчат а не вземат мерки предварително,може би защото сме 7 милиарда,което е прекалено много и оставят хамериканците да си яцапат ръцете.Папата работи за Рокфелер,собственик на Ватикана
9
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
змийска ***
8
7
 
16
 
! Отговори
99999999999999 преди 12 години
Тишина защото Рокфелер е собственик на Ватикана и ватиканските банки и се опитват от 2002 да наложат "Нов световен ред",т.е. да използват евреите коuто обичат парите да провокират арабския свят та Ватикана да владее и контролира света