Американски командоси освободиха по суша заложници в Сомалия

Екипът е бил същият, който ликвидира Осама Бен Ладен
Обновена: 25 яну 2012 20:11 | 25 яну 2012 20:11, Елка Василева
45
Американски командоси освободиха по суша заложници в Сомалия
Снимка: архив, Reuters

Американски командоси са освободили в Сомалия двама заложници - американка и датчанин, похитени от пирати през октомври, предаде Франс прес.

Те са били освободени от елитни военни от американските специални сили SEAL (Sea, air and land - Море, въздух и суша; seal означава тюлен). За първи път "тюлени" предприемат намеса по суша в Сомалия, уточни пред АФП източник от Източна Африка.

Екипът е бил същият, който ликвидира Осама бен Ладен, предаде Асошиейтед прес, като се позова на официален представител във Вашингтон.

Според източника, пожелал анонимност, командосите са се спуснали с парашути под прикритието на нощта в лагер на сомалийски пирати, където са били държани заложниците. Същият екип изпълни мисията през май м. г. в Пакистан, при която бе убит лидерът на „Ал Кайда“.

Операцията е извършена в изолиран крайбрежен район в Централна Сомалия, който е свърталище на пирати. В престрелката са били убити най-малко осем бандити, добавя АФП.

Американският президент Барак Обама потвърди освобождаването на двамата пленници. Той лично е разрешил операцията.

"Съединените щати няма да се примирят с отвличане на наши граждани и няма да пестят никакви усилия, за да гарантират сигурността им и да изправят пред съда извършителите", заявява президентът в декларация, публикувана от Белия дом. "С тази акция отправяме послание към целия свят, че Съединените щати ще реагират твърдо на всяка заплаха срещу нашия народ", се казва в декларацията.

Датчанинът Поул Тистед, на 60 години, и американката Джесика Бюкенън, на 30 г., които работели за датска група за обезвреждане на мини, били отвлечени на 25 октомври в Галкайо, в самопровъзгласилата се за полуавтономна област Галмудуг в Централна Сомалия, посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
6
 
! Отговори
FFF преди 12 години
Днес сутринта е катастрофирал ирански изтребител F-14. По първоначални данни двамата летци са загинали. Самолетът се е разбил три минути след излитането си в 04.40 часа от летището до град Bushehr. В близост до града е разположена иранска атомна електроцентрала.За сега няма информация какви са причините за катастрофата.
41
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
БРАВО!!Тюлен група 6 отново в действие!!До русофила с номера 25 и 26!Таварищ,никой от Щатите не отрича че талибаните са свалили хеликоптера на тюлените!Не ме е ясно що се напъваш!
40
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Aman ot razbirkovci :) tova da ne vi e call of duty :) keleshi
39
5
 
7
 
! Отговори
anonimen преди 12 години
а бе много специалисти тука , подавайте си сивитата в нато ще бъдете по полезни , а иначе евала хората си държат на гражданите и най-вече го могат и той на-добре от всички.
38
7
 
3
 
! Отговори
Гоце преди 12 години
хеликоптера им не се рззби,а си беше свален от талибаните,нансяйки най-голямата единична загуба-общо 31 войника на корпуса на тюлените.Както и да е,американците казаха,че това са били други войници,а не тези ликвидирали Бин Ладен,просто двата отряда са от една и съща част.
37
8
 
9
 
! Отговори
evo72 преди 12 години
лошото е че екипът който "ликвидира" тъй наречения Осама -оказа се че въобще не е той ..... та тоз екип загина савсем случайно, хеликоптера им се разби ......съвсем случайно
36
1
 
19
 
! Отговори
Абу Арз преди 12 години
Така се работи ! Те и руснаците така "удавиха" без да искат едни пирати :D
35
3
 
7
 
! Отговори
do 35 преди 12 години
А ти случайно да си се научил да четеш. В статията много ясно пише: "екипът, който е ликвидирал Осама". Не отрядът. Толкова си ***, че направо ме плашиш с простотията си. И с мераците да промивате мозъците ни. За да се повярваш на тази глупост трябва да си или американец, или евреин. А да я разпространяваш, трябва да си на работа при тях.
34
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ние пък откриваме отсечки от магистрали! А децата ни се бесят,убиват ги,отвличат ги и прочие.. да не сме луди да мислим за тях. А американците за една американка цял специален отряд вдигнали.
33
9
 
6
 
! Отговори
до 25 преди 12 години
Е, и? От това което си постнал, става ясно, че от 30 човек на елитния отряд елиминирал Осама БИн Ладен са загинали 22. Тоест 8 са останали живи. След това веднага се запълва отряда с нови бройки и ето ти, пак е възстановен. Това че не са същите хора е без никакво значение. Ех, че сте *** бе, направо ме плашите с простотията си понякога.
32
1
 
8
 
! Отговори
ненужен тип преди 12 години
А мен ако ме хванат сомалииските тьпири ,нашата дьржава ще има огромен повод да се радва....*** и те па да не са луди мен да хванат баш ?
31
2
 
20
 
! Отговори
Бинко Сланинко преди 12 години
Този датчанин е извадил кьсмет, че другия отвлечен е бил хамериканец, иначе щеше да изгние там. Мен, ако ме тези ме набарат, нали се сещате какво ще стане...Нищо... Президентьт ще изпрати 10 разгащени мухморлуци с един паздранкан хеликоптер да ме спасяват ли? И мен ме дразнят САЩ понякога, но ми се иска, ако това ми се случи, да може и моето правителство да се интересува, да дойдат, да начупят канчетата на тези и дан си ме вземат обратно...
30
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До *** пеленачета 4,5 и 7. Като не работите по корабите и не ходите в тази зона, поне не се излагайте с глупости. Нямате си на предстрава за какъв страх става на въпрос като минаваш през зоната на пиратските атаки.
29
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
С тия гнусни пирати само така трябва, защото иначе няма да има оттърване от тях. Ще им се плащат откупите и ще стават все по-силни и по-добре въоръжени. Щом Сомалия неможе да се справи с тях, ще трябва някой друг да се заеме.
28
5
 
7
 
! Отговори
гледате преди 12 години
" въскръсналите мъртви ,въскръснали по заповед на Обама "
27
10
 
13
 
! Отговори
haha преди 12 години
Браво 25, това се казва заковаване! В последно време американците здраво са изтъпяли и карат съвсем селската. Илюминатите, еврейската шайка, която иска да се пласира като владетели на света, създаде едно голямо овче стадо. Американци. Трябваше с ГМО, хормони, ваксини, лекарства, отровите коли и всякаква некачествена храна, плюс промиването на мозъците им с "новини" да ги направят тъповати и покорни. Да стават лесни за управление и моделиране. Успяха, но глупостта вече се обръща срещу тях.
26
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
хамериканските задниколизачи сън не ги хваща , как сте маимунки ...изтървате ли сапунчето )
25
20
 
15
 
! Отговори
панихида преди 12 години
Сащ са сила която много скоро ще бъде премазана от Китай ,скоро ще палим свещ са Сащ
24
22
 
25
 
! Отговори
до 23 преди 12 години
САЩ са сила и могат да правят каквото си поискат Ти или който и да било друг дрищеш русофилски клоун най-малко може да разсъждава какво и защо САЩ са направили и на кого!!!
23
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Афганистан: Загинаха командоси, унищожили Осама бин ЛаденВ Афганистан 31 американци и седем афганистански военни загинаха в хеликоптер, улучен от ракета на талибанитеАмерикански войници се качват в хеликоптер CH-47 Chinook в Афганистан (снимка от 2004 г.)31 американци от Специалните сили и седем афганистански военни загинаха при падане на хеликоптер тази нощ в централната провинция Уардак, съобщи президентската канцелария в Кабул. Хеликоптерът е бил свален от талибаните, каза по-късно говорител на местните власти.Часове по-късно се разбра, че в хеликоптера са били командоси от подразделението на специалните части на ВМС на САЩ, които унищожиха през май в Пакистан главатаря на терористичната мрежа "Ал Кайда" Осама бин Ладен.Това съобщи Асошиейтед прес, позовавайки се на неназован информиран източник.В хеликоптера са пътували 22 членове на специалните части на ВМС, трима от ВВС, кинолог с куче, преводач, който не е бил военен, и екипажът, за който все още няма точни данни от колко души е бил. На борда е имало и седем членове на афганистанските специални части.ОЩЕ ПО ТЕМАТАТалибани атакуваха хотел в Кабул, има жертви5|567529.06.2011Стотици талибани избягаха от затвор в Кандахар5|1142625.04.2011Това е най-големият брой жертви при инцидент с военни от международната коалиция в Афганистан от началото на чуждестранната намеса в конфликта в края на 2001 г. "Президентът на Ислямска република Афганистан Хамид Карзай изпрати съболезнования след катастрофата на хеликоптер на НАТО и смъртта на 31 членове на американските специални сили", се казва в комюникето на президентството, без да се уточняват причините за инцидента."Американският хеликоптер, който се разби тази нощ, беше свален от талибаните, той беше улучен от ракета, изстреляна от талибаните при излитането му", заяви Шахидулах Шахид, говорител на местните власти в Уардак.Източник на НАТО заяви, че машината е Chinook, военно-транспортен хеликоптер, способен да превозва до 44 военни освен тримата членове на екипажа.