Съкровище за $3 млрд. откриха на дъното на Атлантика

Британският кораб с платина е бил потопен през II световна война
2 фев 2012 11:36, Елка Василева
54
Съкровище за $3 млрд. откриха на дъното на Атлантика
Снимка: архив, Reuters

Търсачи на американски съкровища съобщиха, че са открили останките на британски кораб, натоварен с платинени слитъци от СССР, чиято стойност се оценява на три милиарда долара.

Корабът, превозващ скъпоценния метал, е бил потопен по време на Втората световна войн от германска подводница, съобщи днес в електронното си издание американският в. "Бостън глоуб", цитиран от Франс прес.

Платината е била предназначена за разплащане на съветското правителство с американските власти за доставки на оръжие по държавна програма, съгласно която САЩ са изпращали на съюзниците боеприпаси, военна техника, продоволствие и стратегически суровини.

Компанията Sub Sea Research, чиято централа се намира в щата Мейн (североизточната част на САЩ), е открила кораба "Ес Ес Порт Никълсън" на дъното на океана на 50 километра от Провинстаун (Масачузетс), уточнява вестникът.

Още по темата

"Порт Никълсън" се насочвал от Халифакс, в Канада, към Ню Йорк, когато бил потопен от торпедо през 1942 година. Четирима души загинали при потъването му, но 87 успели да се спасят.

Sub Sea Research е открила местонахождението на съкровището през август 2008 година с помощта на подводен робот.

Според търсачите на съкровища на борда на потъналия кораб е имало най-малко 30 сандъка с кюлчета платина, чиято цена се повишава силно от началото на века.

"Има голяма вероятност на кораба да се намират и близо 10 тона злато и може би няколко промишлени диаманта", посочва пред американското издание високопоставен служител на Sub Sea Research, пише БТА.
 

 

 

 

 

.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
СЪЩО ТАКА И ПЛАТИНАТА Е МАКЕДОНСКА :)))
45
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
подводницата е от охридското езеро - най-големия океан на планетата
44
0
 
10
 
! Отговори
Кирил преди 12 години
Обаче! Забравих да кажа (понеже и това всъщност се подразбира), че и корабът сзщо е бил македонски. От това по-ясно нема.
43
0
 
10
 
! Отговори
Кирил преди 12 години
Добрее, поприказвахте си, попсувахте се.. нема лошо.Но нека сега да ви открия, за какво става дума:подводницата е била македонска.Това си е много ясно.
42
0
 
0
 
! Отговори
ъх преди 12 години
42, не те знам кога си живял и какво помниш, че се е говорило за ВСВ или не, но библиотеката вкъщи ясно говори за тоталната ти лъжа " Доктрината на БКП и КПСС беше че СССР сам и изцяло е победил Германия". ***. Аз пък ей така от въздуха ще ти кажа, че преди 89 доктрината на САЩ беше, че те сами са победили немците.
41
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ами сега се разбира, че Русия за всичко е плащала, никаква безвъзмездна помощ не й е оказана от страна на съюзниците по време на войната.----------------------- Никой никога не е твърдял, че помощта е безвъзмездна
40
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не знам доколко са ти верни писаниците за ленд-лиза но друго не ми е ясно?Що досега никой комуноид не те е напсувал?Сигурно снощната новина че Хилъри Клинтън ще идва в България не е понесла на другарите е половината са получили микро инфаркт най-малко.Другата причина,според мене,е че са спрели тока на Позитано.И сигурно е това,щом го няма Патилан и тем подобни ***.
39
5
 
17
 
! Отговори
до №39-3 преди 12 години
До 1989г. за Ленд-Лиза не се говореше изобщо.Доктрината на БКП и КПСС беше че СССР сам и изцяло е победил Германия.Не се говореше за Стратегическите Бомбандировки на САЩ и Англия,които сринаха производстената и научна мощ на Хитлер.Лошото е друго-всеки руснак признава помоща на Щатите и Англия,само нашенските комунисти не я признават.Ми да го духат тогава,
38
0
 
4
 
! Отговори
до 39-2-ра част. преди 12 години
Та след ВСВ едва през 1972г. СССР и САЩ сключват договор за изплащането на 722 млн.$.До 7.1973г. СССР изплаща 48 млн.$ след които спирад всякакви плащания.През 1990г. има нов договор според който Русия до 2030г. трябва да плати 674 млн.$.Великобритания е платила общо 4.33млрд.$,последната вноска е била през 2006г.А французите са най-тарикати от всички-връщат дълга си към САЩ със засилено излъчване на холивудска продукция.
37
0
 
2
 
! Отговори
до 39 преди 12 години
Вземи прочети за Lend-Lease.Потази програма през ВСВ Великобритания е получила от САЩ 382 млрд.$(по курс от 2008г.),СССР 137.6-млрд.,Франция-39млрд.,Китай-19.5млрд.Това са руски данни,които никой не оспорва.Само един пример-СССР е получил 375883 камиона.Ненапразно има само около 600 Катюши,които са на шаси ЗиС-6.Договорите по Ленд- Лиза м/у САЩ и другите от Коалицията е бил на САЩ да бъдат заплатени САМО оцелелите от войната техники.
36
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ами сега се разбира, че Русия за всичко е плащала, никаква безвъзмездна помощ не й е оказана от страна на съюзниците по време на войната. Това важи и днес за авторите на войните НАТО -всички войни се водят пари. А не ала бала човешки права. Крокодилски сълзи за бунтовниците от Сирия, те трепят всичко що мърда, наште "загрижени за населението"
35
3
 
35
 
! Отговори
.. преди 12 години
все пак руснаците са плащали за всичко.те са изнесли основната тежест на войната.
34
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Само не разбрах откъде следва, че са продавали демокрацията? Плащали са на по-слабия диктатор да им помогне да утрепят по-силния. С разчет после да останат насаме с по-слабия и да се оправят с него - както и стана. Ако бяха подкрепили Хитлер сещаш ли се какво щяха да направят германците, слагайки ръка върху ресурсите на Русия и 50 млн. съветски роби?
33
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
'Търсачи на американски съкровища съобщиха, че са открили останките на британски кораб, натоварен с платинени слитъци от СССР, чиято стойност се оценява на три милиарда долара.' И това ако не е тъпо изречение здраве му кажи.Дори за сайт като днес бг.
32
0
 
7
 
! Отговори
Карл Маркс преди 12 години
Както в супера ти продават домати и сирене, а не "демокрация" независимо от политическите възгледи на магазинерката.--Явно си дорасъл само до бакалски сметки. Там акъл не се продава, напразно си се редил на опашката. Затова много неща, които се пишат, ще ти изглеждат странни. Не се безпокой, има кой да осмисли света.
31
3
 
2
 
! Отговори
до 10 преди 12 години
Виж, пич, личи си, че си млад и зелен. Той е бил ударен край бреговете на Англия, но със сетни сили се е добрал до американски брегове, където е потънал, близо да заветната цел.
30
7
 
7
 
! Отговори
До 31 преди 12 години
"демокрацията са я продавали срещу зтато и платина"Слещу злато и платина са продавали оръжия машини и материали.Както в супера ти продават домати и сирене, а не "демокрация" независимо от политическите възгледи на магазинерката.Демокрацията е система на управление на държава. Как смяташ че се купува и продава не ми е ясно.А щом някой иска да си купи нещо със своите си пари (злато и платина) теб какво те бърка. Квото име е трябвало на хората са си го купили.
29
0
 
5
 
! Отговори
До 29ти преди 12 години
"И тъй като е в международни води" го получава който си го вземе :-)Защо да го дават на страна "Х". По твоята логгика ако на Марс са намерили съкровище трябва да го дадът на ескимосите.А иначе браво на екипа на Sub Sea Research. Много деца мечтаят да търсят съкровища из океантите като порастнат :) а те са осъществили мечтата си.
28
6
 
20
 
! Отговори
демократ от Марс преди 12 години
Ква стана сега тя?! Америкофилите досега лъгаха, че от Америка и Англия са текли реки от оръжия, боеприпаси и храни безвъзмездна помощ от братята демократи американци и англичани, а то че оказа, че демокрацията са я продавали срещу зтато и платина. Да им пикая на демокрацията!
27
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво!!!Да са живи и здрави хората и да са щастливи!Добре че не са българи! Тук щяха да бъдат обявени за престъпници, трафиканти, щяха да ги вкарат в районното и да ги спукат от бой, докато не ги направят доброволни дарители, които никога не са си и помисляли, да се облагодетелстват! После със сигурност съкровището щеше да изчезне безследно, по познатия начин!