Студената вълна в Европа не е нещо изключително

Световната метеорологична организация обаче отбелязва продължителността й
Обновена: 7 фев 2012 17:54 | 7 фев 2012 16:54, Елка Василева
2
Студената вълна в Европа не е нещо изключително
Снимка: Reuters

Студът, който понастоящем върлува в Европа и причини смъртта на около 360 души, се отличава с продължителността си и късната си поява, оповестиха от Световната метеорологична организация, предаде Франс прес.

"Студената вълна е предизвикана от блокиране на атмосферните смущения, довело до нахлуване на маса от студен въздух от Сибир, която пречи на по-високите температури, морските течения и ветрове да се отправят от Атлантическия океан към Европа, заяви ученият Омар Бадур от организацията. Студът би трябвало да намалее следващата седмица."

Блокирането на атмосферните смущения не е нещо необичайно за зимите в северното полукълбо, уточниха от организацията.

Още по темата

В Източна Европа (Украйна, Полша, северната част на Русия) температурите паднаха до минус 37 градуса Целзий, а в Северна Германия - до минус 20 градуса Целзий.

"Все пак въпросните ниски температури не подобриха рекорди, поясниха от организацията. Този период на студ се отличава с продължителността си и късната си поява, но не е нещо изключително."

Тези зимни условия може да са повлияни също от "отрицателна" арктическа осцилация - разликата между атмосферното налягане в полярните райони и районите със средна географска ширина, в които живее по-голямата част от населението на Европа, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: студена вълнаЕвропа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
3
 
! Отговори
Хм преди 12 години
до 1"умник"!! Хиляди пъти трябва да ви се обяснява: глобалното затопляне не означава локално такова!! И в статията пише: "блокиране на атмосферните смущения, довело до нахлуване на маса от студен въздух от Сибир" - една от причините за подобни явления е глобалното затопляне, което топи арктическите ледове, студената вода от които спира топлото течение Гълфстрийм, топлещо Европа.То ако и посред юли месец ако си завреш *** в хладилника, пак може да кажеш, че идва студ..Аман от умници...