Аржентина срещу Англия

Кой какво иска и за какво се бори на Фолклендските острови?
19 фев 2012 12:30,
122
Аржентина срещу Англия
Мемориален комплекс в памет на жертвите от войната между Аржентина и Англия през 1982 г. за Фолклендските острови. Снимка: Reuters

Близо 3 десетилетия след войната за Фолклендските острови (намиращи се в Южния Атлантически океан, на около 483 км източно от крайбрежието на Южна Америка и на 13 000 км западно от Обединеното кралство) напрежението между Великобритания и Аржентина отново се засили. Лондон е категоричен, че островите са законна британска територия. За Буенос Айрес наричаните от аржентинците Малвински острови се полагат на южноамериканската страна.

От BBC разглеждат конкретните правни, исторически и географски претенции на  двете държави, чийто спор остава неразрешен десетилетия наред.

Един от основните въпроси е кой е стигнал пръв до островите. Според аржентинското външно министерство територията е била открита от членове на екипажа на португалския изследовател Фернандо Магелан през 1520 година, но не се е стигнало до акостиране.

Още по темата

За сметка на това британският капитан Джон Стронг слиза на островите през 1690 година и не се поколебава да ги нарече на името на своя покровител виконт Фолкленд, който скоро след това става главнокомандващ на британския флот.

Естествено спорове има и за това кой се е установил първи на островите. От Аржентина твърдят, че първото заселване е дело на Франция в Порт Луи през 1764 година, но само 3 години по-късно (след съдебно оспорване) Испания получава право върху Малвинските острови. „Винаги е имало испански губернатор, който живее там и е пряко подчинен на властите в Буенос Айрес“, считат аржентинците.

Отново според тях „нелегална“ британска експедиция пристига на Фолклендските острови през 1765 година и се установява в собствен форт година по-късно. Впоследствие испанците гонят нашествениците със сила, но е постигнато споразумение за връщане на британските сили малко по-късно.

В крайна сметка през 1774 година била сключена тайна сделка с британската корона за окончателно изнасяне от Порт Егмонт. „Испанските власти са контролирали самостоятелно целия архипелаг“, убедени са аржентински историци.

Както може да се очаква, британските историци имат малко по-различно виждане. За тях напускането на Порт Егмонт е вследствие икономически затруднения и Великобритания никога не се е отказвала от своята суверенна територия. Освен това Лондон е категоричен, че след като Испания се оттегля през 1811 година, островите остават без никакво население и каквато и да е форма на управление.

От своя страна Аржентина твърди, че има право върху Малвинските острови, тъй като ги наследява пряко от испанската корона. След като напускат територията през 1774 година, британците „пазели мълчание“ близо 50 години и надигнали глас, едва когато получилата независимост Аржентина направила постъпки за суверенитет на островите в началото на 19 век.

Великобритания контрира с принципа на самоопределяне на жителите на островите и дългогодишното администриране на територията. „Фолклендските острови са продължително, мирно и ефективно населявани и управлявани от Великобритания от 1833 година насам“, посочва Лондон.

Що се отнася до правния въпрос, според д-р Марко Миланович от Нотингамския университет Аржентина може да претендира за наследственост. Територията е била испанска и след като Аржентина получава независимост, тези острови се полагат на Буенос Айрес. Британските власти обаче са на позиция, че Испания доброволно абдикира от островите и по тази причина те вече не трябва да бъдат считани за испанско владение.

Въпросът за самоопределянето на населението като британско също е доста сложен и международното право не дава конкретно решение.

Буенос Айрес е на мнение, че така нареченото „самопределяне“ на практика е извън рамките на закона по една проста причина – „окупацията на островите от британските сили през 1833 година довела до прогонване на коренните жители и заселване с британци“. „А това е грубо потъпкване на международното право“, убедени са от аржентинската страна.

За Лондон обаче нещата са пределни прости – проведените проучвания на общественото мнение на Фолклендските острови показват, че близо 90% от хората там искат да останат под опеката на британската корона. Освен това британското правителство е категорично, че преди заселването на островите там не е имало никакво аржентинско коренно население. Територията е била пуста след напускането на испанците.

Какво казват лидерите? Аржентинският президент Кристина Фернандес де Кирхнер многократно призовава за преговори за бъдещето на островите и обвинява Лондон в арогантност заради непрекъснатите откази за разговори по темата. „През 21 век Великобритания продължава да е жестока колониална сила“, обяви Кирхнер.

Британският премиер Дейвид Камерън коментира, че Фолклендските острови ще останат британска територия, докато жителите им желаят това. „За мен колонизатор е този, който иска да отнеме правото на тези хора да бъдат британци. Право, за което те настояват и което отстояват ежедневно“, отговаря на нападките премиерът.

Спорните острови се самофинансират, разчитайки главно на рибарство, фермерство и туризъм (десетките хиляди пингвини по крайбрежието са главната атракция).

В региона обаче има и петролни залежи, които са разработвани от британците. Аржентина се оплака официално, че Великобритания нарушава разпоредбите на ООН за едностранна активност в спорни води. Въпреки това британската компания Рокхопър обяви, че има разрешение от Лондон и очаква да започне добиване на петрол през 2016 година. През 2018 година добивът трябва да достигне 120 хиляди барела дневно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
3
 
3
 
! Отговори
Аз съм 121 преди 12 години
...всички видове зърнени храни, плодове, зеленчуци и най-цененото говеждо в света (заради чистите земи и природа въобще). Риболов. Имат сериозна индустрия. Туристическа страна - ски-курортите им са супер! Полезни изкопаеми. Това е страна с бъдеще, а ти ми говориш за нашенските гастарбайтери, които се умилкват в краката на надутите англичани.На тях им дай да пържат цаца, картофки, да мият тоалетни. Е, не са тези, мнението на които ще слушам...
102
6
 
2
 
! Отговори
До 109 преди 12 години
В поста ми (No 102) се опитах да обясня нещо, но не съм успял. Момченце, тази класация си я бодни на шапката! България беше не 26 място В СВЕТА по БВП per capita, по времената на т.н. соц. Сега на кое е? Я си отговори сам защо българите, отишли в Аржентина преди 10 г. се връщат, а българите, отишли там през 30-те години на миналия век, по-точно поколението им - не? По начало ми дреме за емигрантите - техен избор, щом материалното им е толкова важно.Но Аржентина е в 4 климатични зони, произвежда
101
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За сведение,и Австралия се размина с отделяне от Британската корона но с почти 52 на 48.За сега.
100
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Преди фалита на Аржентина ,подобно на Гръцкия тя е била 6 икономическа сила в света.Факт.И сега само за сведение е не толкова зле колкото някои я изкарват,спрямо нас е много,много напред.
99
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кучетата си лаят...Един народ,който от един малък остров (на края на тогавашния свят) е изградил най-голямата империя и е наложил езика си като международен е достоен за уважение! Що не го направихме ние или някой друг?! Референдуми имаше и в Австралия и в Нова Зеландия,хората избраха да останат поданици на Британската корона. Чудно ли е и жителите на Ф.о-ви да искат същото?! Не съм англофил заради поведението им към България в исторически план,но трябва да сме обективни.
98
9
 
6
 
! Отговори
Отново чета писаното преди 12 години
Коментарийте в този форум се списва от прости и комлексирани хора.Тук там ще намериш нещо разумно написано -- повечето писания са от типа "да заклеймим лошите британски колониалисти".Абе хора, в кой свят живеете!
97
4
 
2
 
! Отговори
ss wafen преди 12 години
а трябваше да се срути цяла Грузия ,да си знае мястото.
96
5
 
3
 
! Отговори
ттт преди 12 години
До 106 и 111СДомалия, Уганда, Кения, Зимбабве, Замбия, Бангладеш. А в САЩ и Австралия са унищожили местното население до крак.
95
14
 
16
 
! Отговори
Име преди 12 години
Британците винаги са били и ще си останат рядко ***, ограничени, тесногръди и арогантни грандомани - нищо по-различно от "американските" си събратя. Стари и нови колониалисти мачкат територии и нации, носейки със себе си "демокрация" и "свобода"... чушки с дръжки!В Архентина, както я наричат местните, единствената *** и *** са българи, гърци, отчасти руснаци и местните продажни феодали.Мисля, с това изразих мнението си по темата, както и отношението към англофилите.
94
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мисля,че с желанието на местните жители да си останат британски поданици,въпросът се изчерпва ...
93
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 106напълно подкрепям, където са стъпали англичани след себе си са оставили цивилизация
92
12
 
16
 
! Отговори
Скорец преди 12 години
Kво прави Великобритания на п*чка си май*ина и кво право има да налазва Малвините?
91
12
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Аржентина е "високоразвита" страна с брутен вътрещен продукт на глава от населението на 66 място, а "слабо" развитата Великобритание е едва на 11 място. Защо българите, които отидоха в Аржентина преди десетина години, почти всички се върнаха и спомените им са лоши, а българите се чудят как да се закачат за Великобритамия?
90
8
 
4
 
! Отговори
до аааа преди 12 години
ти свят ли си ? да, разбира се .затриване на индианци ,окупация на Либия ,Ирак ,Афганистан .колониални управления това са все части от демокрационни блага и проспоритет .начукай си демокрацията по на дълбоко !окупация му е майката по англииски , как се чусваш в рая бг ,гладен ли си май да ,да ти е честита демокрацията
89
14
 
14
 
! Отговори
a преди 12 години
до 103. Ти май си доста злобен и по-далеч от любимата си Русия не виждаш. Плюеш по Великобритания, а не разбираш. че държава върху 1/6 от света и зависими страни по света (СССР) се създава с насилие и агресия. Британците са създали империя, но са оставили и нещо положително, а за руснаците не искат и да чуят по света. Изклячение правят такива всезнайковци като теб, чиито дядовци и родители са добре облажили се комунисти.
88
6
 
11
 
! Отговори
Той е преди 12 години
Русия никога не е претендирала за задморски територии,на 13000 км от нея, нали?Курилите наистина са окупирани от нея,но да не забравяме,че тя отново е отвръщала на агресията!За Грузия беше ясно,тя нямаше да нападне,ако отново не и бяха навили фитилите точно от тоя запад!Ами, като е малка, де тръгва да се дръвчи на империята,нима тия грузинци са толкоз ***, или пак американците им подляха вода?
87
7
 
13
 
! Отговори
стефан преди 12 години
как може на 13 000 км да е законна тяхна територия,това са убийци и крадци. много лицемерни *** ,и не им пука от това(да *** бедните)
86
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 99 ,много си *** и необразован ,тръгнал да ми дава някакви плоски сравнения , май чалгата ти идва в повече
85
12
 
21
 
! Отговори
Наблюдател преди 12 години
Аржентина е високоразвита страна с огромно производство но всивъзможни качествини храни и впечатляваща индустрия. Тук разни се изцепиха, че Аржентина била бедна, скапана страна. О, свещена простотия! Буенос Айрес е изключетелно красив град. Преди няклкко години Световната Банка и МВФ им спретнаха икономически колапс. Местните банкери изнесоха за Щатите около 800 млрд USD. Но гаучосите отново си стъпват на краката. В спора с UK с Аржентина са Бразилия, Уругвай, Венецуела, Чили, Перу.
84
11
 
1
 
! Отговори
bobby преди 12 години
gnii v ada grozen balkansi selanin, tezi *** pak ste yadut boi ot velika anglia