Путин печели изборите още на първия тур според социолози

Предвиждат 58,6 от гласовете за него още на 4 март
20 фев 2012 17:27, Елка Василева
62
Путин печели изборите още на първия тур според социолози
Снимка: архив, Reuters

Владимир Путин ще бъде избран за президент още на първия тур на изборите на 4 март в Русия, тъй като на него ще спечели повече от половината от гласовете, обяви руската държавна социологическа агенция, цитирана от Ройтерс.

Според резултатите от анкета на Общоруския център за изучаване на общественото мнение (ВЦИОМ) настоящият премиер Путин ще вземе 58,6 на сто от гласовете на първия тур. Далеч след него ще се класира лидерът на комунистите Генадий Зюганов с 14,8 процента, следван от либералдемократа Владимир Жириновски с 9,4, независимия Михаил Прохоров с 8,7 и Сергей Миронов от "Справедлива Русия" със 7,7 на сто.

Анкетата е проведена този месец сред 1600 избиратели в цялата страна, обяви директорът на ВЦИОМ Валери Фьодоров. На предишни избори този социологически център е успявал да предрече доста точно техния изход, посочва Ройтерс.

Спадът на популярността на Путин в Москва и Санкт Петербург (показателите му там според настоящата анкета са съответно 43,7 и 46,7 на сто) породи предположения, че той може да не съумее този път да победи на първия тур. По-рано този месец самият Путин призна, че е възможно да се стигне до балотаж, но предупреди, че това ще подкопае политическата стабилност на Русия, припомня агенцията.

През 2000 г. Владимир Путин спечели президентските избори с 53 на сто от гласовете, а четири години по-късно се сдоби с втори мандат, вземайки 71 процента. Неговото протеже Дмитрий Медведев влезе в Кремъл през 2008 г., спечелвайки изборите със 70 процента, отбелязва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
25
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
да да ама НЕ.