Трагедия в Полша! Влакова катастрофа с жертви и ранени

Засега загинали са 14 души и около 60 души са пострадали
Обновена: 4 мар 2012 08:40 | 4 мар 2012 08:35,
34
Трагедия в Полша!  Влакова катастрофа с жертви и ранени
Мястото на трагедията в Полша. Снимка: Reuters

Най-малко 14 души са загинали и около 60 души са ранени при най-тежката влакова катастрофа от 1990 г. насам в Полша, обобщава Франс прес, като се позовава на полските власти.

Близо 40 от ранените са в сериозно състояние и са приети в болници. Общо 350 души са пътували с двата злополучни влака в момента на катастрофата, станала в събота вечерта в 20,00 часа по Гринуич /21,00 часа местно време/ в района на град Шчекочини, в Южна Полша.

Сблъсъкът е бил между влака от Варшава за Краков, който е имал 4 вагона, и влака между Пшемишъл и Варшава, който е имал 6 вагона. Двата влака са се озовали един срещу друг на един и същи коловоз, съобщи полската компания за железопътен транспорт.

Води се разследване за причините за трагедията. Според някои информации в момента на катастрофата на успоредния коловоз са се извършвали ремонтни дейности.

Кадри, излъчени по полски телевизии, показват двата локомотива и по три вагона от композициите врязани един в друг.Спасители, пожарникари, полицаи работят на мястото. Стотици души се опитват да извадят заклещени в отломките на вагоните хора.

"Работим при много тежки условия. Трябва да режем конструкцията", казва един от пожарникарите. Един от вагоните е разцепен на две и все още не е претърсен.

На мястото на трагедията има множество линейки и хеликоптери, които извозват ранените. Оцелели разказват, че са чули оглушителен шум и после са били изхвърлени от седалките."Във вагоните и навън имаше части от тела", казва един от оцелелите.

На мястото на трагедията пристигнаха премиерът Доналд Туск, министърът на вътрешните работи Яцек Чихоцки и министърът на транспорта Славомир Новак.

"Това е най-голямата катастрофа в Полша от доста години насам", подчерта премиерът Доналд Туск.Той изрази опасения, че броят на жертвите може да се увеличи на 15 и не изключи варианта за човешка грешка, причинила катастрофата.

Засега все още се идентифицират труповете. Не се знае каква е съдбата на двамата машинисти, предаде Ройтерс.За последно подобна трагедия се разигра в Полша през 1990 г. Тогава при железопътна катастрофа загинаха 16 души. Сблъскаха се два влака във варшавско предградие.

През 1980 г. при друга железопътна катастрофа в Полша загинаха 67 души, а 62 бяха ранени. Тогава близо до Торун, в северната част на страната, пътнически влак се блъсна в товарен влак.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
13
 
! Отговори
Жо до № 9 преди 12 години
ТИ ПРИПОМНЯШ за катастрофата на Първомайските празници през 1969г. Тогава хората масово пътуваха с влак. Теснолинейката от Оряхово към Червен бряг е претъпкана, защото в последния ден от празниците, хората искат да хванат с бързия влак за София. Вагоните са пълни, хора висят по стъпалата. Теснолинейката трябва да бърза, защото е закъсняла за "среща" с бързия влак. Малко преди да стигне, на един мост се преобръща вагон и десетки са премазани, а някои тела дори разрязани на две половини! Ужас!
5
0
 
15
 
! Отговори
Жо преди 12 години
КАТАСТРОФАТА Е СТАНАЛА, като са пуснали двата влака един срещу друг- единия влак се е движил по т.н. "неправилен път". Това е жепейски термин и се използва, когато при две ЖП линии едната се ремонтира и влаковете се пропускат само по другата /както, когато на шосето се ремонтира едното платно и колите се редуват да минат по другото двупосочно/. Тогава сигнализацията е най-много застрашена от грешки.
4
23
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Герб са виновни как така са разрешили да пътуват тия влакове един срещу друг,така щяха да говорят комунистите ако се беше случило у нас.Естествено тук виновния е диспечера ръководител движение,но да видим поляците кого ще обвинят,а ужким железния транспорт беше най сигурния...
3
1
 
20
 
! Отговори
Нели преди 12 години
"Засега загинали са 14 души...40 са в сериозно състояние..." Първолак ли е писал това??? Или човек с купена диплома? Извън простотията - жестока трагедия! За всички.
2
0
 
9
 
! Отговори
Жо до № 3 преди 12 години
През 1980 г. при друга железопътна катастрофа в Полша загинаха 67 души, а 62 бяха ранени. Тогава близо до Торун, в северната част на страната, пътнически влак се блъсна в товарен влак.
1
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Лошо.......