Хиляди германци стачкуват за по-високи заплати

Искат 6,5% скок на възнагражденията
Обновена: 5 мар 2012 16:14 | 5 мар 2012 16:14,
40
Хиляди германци стачкуват за по-високи заплати
Стачкуващите настояват заплатите на около 2 млн. служители да бъдат вдигнати. Снимка: Reuters

Хиляди германски служители от държавния сектор в три западни провинции днес излязоха на стачка, след като исканията за увеличение на заплатите с 6,5 процента бяха блокирани в преговорите миналата седмица, предаде Ройтерс.

Автобусите и влаковете спряха във Франкфурт, провинция Хесе, нарушавайки трафика във финансовата столица на Германия. В провинция Саарланд стотици детски градини и банки бяха затворени, като болниците и частните клиники също бяха засегнати.

В провинция Райнланд-Пфалц над 2000 работещи в сектора на обществените услуги излязоха на стачка, като броят им може да достигне 5000 през деня, съобщи синдикатът Фер.ди. Ограничаването на заплатите години наред помогна на най-голямата икономика в Европа да изпревари конкурентите си.

След рекордните равнища на безработица, достигнала максимум през 2005 година, реформите на трудовия пазар засилиха конкурентоспособността и доведоха до най-високата заетост в германската история, припомня Ройтерс.

Стачкуващите настояват заплатите на около два милиона служители да бъдат вдигнати с 6,5 процента или поне с 200 евро на месец, посочи Фер.ди.

В преговорите миналата седмица работодателите отхвърлиха исканията като нереалистични, но не направиха алтернативна оферта. Предвижда се обсъжданията да бъдат възобновени на 12 март.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още по темата: стачказаплатигерманци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
Баба ви преди 12 години
Вие не излизайте да протестирате,стойте си на компа и си чешайте топките .Много е лесно да си плямпаме тук и да критикуваме,всичко знаем и можем,ама да има кой да ни го направи!!А те ни го правят отзад без вазелин,ама на нас българите така ни харесва.Не е луд,който яде баницата нали?Плямпайте си.Кой ли ви сефери плямпаниците-кервана си върви,а вие кяфкайте скрити в храсталаците..
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
за съжаление ние сме най-големите овци в ЕСсега стоически търпим поредния тъпънар който ни управлява, че някои даже му се и кефятвсеки народ си заслужава царя!
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
на баба ти меркел ще й духнат под опашката, ей много е лошо да си мандатен
24
0
 
16
 
! Отговори
sieg преди 12 години
: ))) ние сме богати и 200 евро вдигане на заплата не ни бърка и не стачкуваме
23
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До - 22 - Да а и много,много налети пари. - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - И кой им наля тези много пари? Да не би да са от България? Ако у нас се налеят примерно един трилион евро, какво ли ще се случи?
22
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Значи и немците са го закъсали тц тц тц!??!
21
4
 
8
 
! Отговори
к. станев - ст.з. преди 12 години
не им трябва да стачкуват а да работят за по малко пари а остатъка да се дава на тарикатите гърци да пият по цели нощи в таверните
20
2
 
7
 
! Отговори
1 преди 12 години
TUKA TREBVA DA STA4KUVAME AMA NE PRED PARLAMENTA A PRED FIRMITE.BA4KASH ZA BAI GANIO PARI NEMA YJAS YJSA KRIZA POSLE GO GLEDAV NA BANSKO 4ERPI ***.OSIGORIAVAT NI NA MINIMALNATA I POSLE NEMA PARI ZA PENSI.
19
0
 
14
 
! Отговори
до 20 преди 12 години
Ние нищо не можем да кажем понеже сме на дъното на бедността и мизерията. Дори и денонощно да се стачкува тук никой няма и 1ст. да получи повишение.
18
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А на нас кой ни е виновен като псуваме вкъщи и по форумите а не излизаме на улицата?За това и си правят каквото си искат управляващите.
17
1
 
7
 
! Отговори
До 21 преди 12 години
"След това, труд и дисциплина и леко по-леко тръгват нагоре."Да а и много,много налети пари.
16
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Германия през 1944 година е била равна със земята земята. След това, труд и дисциплина и леко по-леко тръгват нагоре. Сега нямат спиране, но са много единни и когато излизат на протест са в хиляди и от различни браншове.
15
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хаха най-богатите в Европа стачкуват за повече пари, ами ние какво да кажем?
14
0
 
4
 
! Отговори
1 преди 12 години
S TIA BANKOVI SISTEMI KVO STANA IALI PILI V ZAVEDENIE I NAKRAIA SE OKAZVA 4E NEMAT PARI DA SI PLATAT.A NIE I BEZ DA SME PORA4VALI NI ISKAT SMETKA XAXAXAXA
13
0
 
2
 
! Отговори
до 15 преди 12 години
По всичко личи, че човека сега учи български и явно тук си тренира писмото :) няма лошо
12
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Чак пък в Русия ... леко се извърли тука. Там такива пари земат, че ще ти фръкне шапката, на места даже немците не земат толкос колкото тях...
11
0
 
10
 
! Отговори
славянин преди 12 години
Тия ако живеят с български заплати ще оцелеят само една седмица! Ето какво значи да си свикнал на живееш нашироко - когато те стегнат малко изпадаш в нервна криза! А българинът е ''вълча порода'' - на всичко издържа! Да му мислят ''мамините синчета и дъщерички'', че идват много тежки времена за целия свят!
10
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Стачкуващите настояват заплатите на около два милиона служители да бъдат вдигнати с 6,5 процента или поне с 200 евро на месец, посочи_________________________________От написаното става ясно че 6,5 % > 200 евро :))) но айде да не е по=голямо да вземем да го подравним т.е. 6,5%= 200 евро .......... преизчисляваме и получаваме 3075 евро средна заплата :)))Евала им права
9
1
 
19
 
! Отговори
Офча мисъл преди 12 години
Хиляди българи не са доволни от ниски пенсии, заплати и монопол на горива , енергия, отопление и хранителни стоки , но пак не стачкуват за по-високи
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А какво да кажат любителите на тиквата