Американци, членове на "Ал Кайда", могат да бъдат убивани законно

Това заяви министърът на правосъдието на САЩ Ерик Холдър
Обновена: 6 мар 2012 08:59 | 6 мар 2012 08:49, Елка Василева
30
Американци, членове на "Ал Кайда", могат да бъдат убивани законно
Ерик Холдър. Снимка: Reuters

Американският министър на правосъдието Ерик Холдър заяви, че правителството може законно да използва смъртоносна сила срещу американски граждани в чужбина, които участват в терористични заговори срещу САЩ, предаде ДПА.

В реч във факултета по право при Северозападния университет в Чикаго той поясни, че ако "залавянето е неприложимо", правителството може да пристъпи към физическо ликвидиране на американски граждани, които "са решили да извършат от чужбина актове на насилие срещу тяхната собствена страна."

Това действие изисква правителството да определи чрез "подробно и внимателно разглеждане" дали заподозреният представлява "непосредствена заплаха" за нападение срещу САЩ, уточни Холдър.

Министърът не обсъди удара на американски безпилотен самолет през септември в Йемен, при който бе убит радикалният ислямистки проповедник Ануар ал Авлаки - роден в САЩ йеменец с двойно гражданство, за когото се смяташе, че е духовен водач на „Ал Кайда“ на Арабския полуостров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: Ал КайдаЕрик Холдър
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
3
 
29
 
! Отговори
Намирисва на фашизъм преди 12 години
Едно време Хитлер "защити" германските интереси извън територията на Германия. Ясно е, че Гвантанамо е проблем. По-лесно е някой неудобен да бъде измъчван 2-3 часа, а след това убит. Това се нарича демокрация в действие.
1
3
 
29
 
! Отговори
Аааа преди 12 години
Това е узаконяване на убийство по държавна поръчка. Каквато и да е причината ,има твърде много вратички за убийство по погрешка или на абсолютно невинни хора. Също може да стане и разчистване на сметки от високопоставени хора с такива дето им пречат... Надали списъците на Ал Кайда са разлепени навсякъде и се знае кой точно членува и кой не...