Чужди нашественици застрашават екосистемата в Антарктида

Семена и растения, донесени случайно от хората, заплашват деликатния баланс
Обновена: 7 мар 2012 08:03 | 7 мар 2012 08:02, Елка Василева
6
Чужди нашественици застрашават екосистемата в Антарктида
Чужди нашественици застрашават екосистемата в Антарктида. Снимка: Reuters

Чуждоземно нашествие - не от космоса, а от джобовете и чантите на посетителите, застрашава антарктическата екосистема, предаде Ройтерс.

От семената и растенията, донесени случайно в Антарктида от туристи и учени, се развиват чуждоземни видове, които могат да застрашат оцеляването на деликатно балансираната местна екосистема.

Чуждоземните нашественици са най-сериозната заплаха за опазването на антарктическата околна среда, особено в затоплящия се климат на ледения континент.

Над 33 000 туристи и 7000 учени посещават Антарктида всяка година по въздух и по вода. Двумесечно проучване, обхванало 1000 посетители, показва, че много от тях пренасят растителни семена от други страни, където вече са били. Специалистите са
изследвали съдържанието на джобовете, чантите, подгъвите на панталоните и ръкавите и обувките на пътниците. Оказало се, че всеки посетител пренася средно по 9,5 растителни семена в облеклото и екипировката си.

Антарктическият полуостров, където пристигат най-много посетители, е смятан за "горещата точка" на региона.

"Полуостровът е едно от най-бързо затоплящите се места на планетата, а колкото по-топъл става климатът, толкова по-лесно се разпространяват опасните за местната екосистема чуждоземни растителни видове", казва Дейна Бергстрьом, един от авторите на изследването от Австралийския антарктически институт, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: Антарктидаекосистема
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
4
 
! Отговори
Торо преди 12 години
"конфиденциалната" информация - на какви цени веригите придобиват/купуват от производителите или внасят яйцата и на какви ги продават. Не забелязахте ли, че само в БГ и Гърция цената на тази стока е висока?! Просто търговския олигопол действа както при тях така и при нас. Справка картофите при тях. Изкупуват ги на 0,10Е/кг от производителите а веригите ги продават по 0,75Е/кг! Зора М продава на кауфланд яйцата на 0,19лв/бр с ДДС вижте сами колко струват. С Фантастико положението е същото.
4
3
 
2
 
! Отговори
Торо преди 12 години
Стига вече с този абсурд. Той и като човек и като министър все е абсурд. Разберете, проблема не е в него. Че е ***, мазен, *** и далавераджия - така е. Но това с яйцата не е негово дело. В момента картела на търговските вериги се готви за поредната врътка. Всяка година е така с някоя стока. Към списъка на стоките с яките врътки сега прибавят и яйцата. На пазара има холандски, чешки, полски и български яйца в момента. И НИКОЕ ОТ ТЯХ НЕ СТРУВА ПО-МАЛКО ОТ 0,33лв/бр! Нека тоя *** изнесе...
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Трябва навсякъде и по всяко време да коментираме мафьота министър който спира законния внос от страна членка на ЕО за да поддържа изкуствено високи цените на яйцата и подмазваческите медии го представят като успех и бил спирал ратежа на цените!!! Само ОСТАВКА!!!! ББ да си прави сметката че с тези цени до Великден ще поискаме и неговата. Реалната цена на яйцата е под 18 ст. в магазина За справка вижте цените в Германия, Белгия, Франция и ги намалете с поне 5% поради по-ниските доходи у нас
2
4
 
15
 
! Отговори
Ха ха ха преди 12 години
Сигурно въздушните маси не биха могли да ги пренесат там... .Тези семена могат да бъдат само замразени там. Дори някой да покълнат през по-топлите дни, няма да оцелеят през студените. Щом става толкова лесно, хайде засадете и пустините със зелени растения!
1
3
 
13
 
! Отговори
Хм преди 12 години
баси - не ги е срам хората - сега като станат едни джунгли от домати и фасул като лиани...