Обама не очаква напредък за ПРО с Москва преди изборите през ноември

Камера улови думите, че след това ще е възможна „по-голяма гъвкавост“
Обновена: 27 мар 2012 16:44 | 27 мар 2012 16:44, Елка Василева
6
Обама не очаква напредък за ПРО с Москва преди изборите през ноември
Барак Обама и Дмитрий Медведев. Снимка: Reuters

Президентът на САЩ Барак Обама днес изрази съмнение, че преди американските президентски избори, които са през ноември, може да бъде постигнат напредък в разговорите с Москва за противоракетната отбрана. Той твърдо защити позицията си, изразена вчера в разговора му с руския президент и случайно уловена от журналистическа камера, предаде Ройтерс.

От записа, направен без знанието на двамата президенти, става ясно, че Обама уверява Дмитрий Медведев, че след изборите ще може да прояви много "по-голяма гъвкавост" по спорния въпрос за контрола над въоръженията. В САЩ думите му бяха остро разкритикувани от републиканците.

В кулоарите на завършилата среща за ядрената сигурност в Сеул Обама се опита да успокои напрежението, но ясно даде да се разбере, че думите му отразяват политическа реалност и че всички разбират това. "Не мисля, че има някаква изненада в това, че не може за започнеш такова нещо няколко месеца преди президентски
избори или избори за Конгреса в САЩ и в момент, когато току-що са минали изборите в Русия", каза Обама пред журналисти, застанал до Медведев.

Изявлението на Обама бе рядък случай на публично признание на международната сцена за натиска, на който са подложени американските президенти в страната си преди избори.

Отговаряйки днес на репортерски въпрос, Обама заяви, че напредъкът по въпросите на контрола над въоръженията изисква да се работи с Пентагона и с Конгреса, за да се получи подкрепа и от демократите, и от републиканците. Той каза също, че 2012 г.
не е добра година за това. Сегашната обстановка не е благоприятна за такива консултации. Мисля, че през 2013 г. ще се справим по-добре, отговори американският президент.

На отделна пресконференция Медведев също омаловажи значението на дочутия вчера разговор. Най-добрият период за решаване на политически въпроси е когато всички политически сили са стабилни, независимо от това кой и какво върши, каза Медведев. Говорихме точно за това. Никога не сме крили нищо и президентът Обама може да го каже публично или не публично, добави Медведев.

Претендентът на републиканците за кандидат президент Мит Ромни нарече обаче вчерашните изявления на Обама "тревожни и смущаващи". Не е време нашият президент да крие намеренията си от американския народ, заяви Ромни на предизборен митинг в Сан Диего, посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
вън обама ! този ***, предаде си народа, премахна конституцията, подготви почвата за Новия световен ред ! от години работят над тази гадост, но никой не пердполагаше, че тоя маймуняк ще изърти такъв номер със законите които подписа...
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Глупакът Обама скоро ще изхвърчи от овалния кабинет, толкова поразии направи на САЩ, които и най лютите им врагове *** не можаха да им направят.
4
1
 
9
 
! Отговори
Башар преди 12 години
Само така , Владимир ! Метни насам още малко оръжие да смажа окончателно терористите !
3
1
 
9
 
! Отговори
Влади-мир преди 12 години
Ще ги смачкам Башар. Почнаха да стават много "гъвкави", но пак ще ги смачкам.
2
1
 
10
 
! Отговори
Башар преди 12 години
Мачкай,Путин !
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Едва ли някои си мисли, че хамерите ще се откажат от щита, та те толква са си *** в гащите от страх, че не е истина просто... Явно ще се слагат Искандерчета