"Танци", "бедност", "динозавър" забранени в щата Ню Йорк

В училищните текстове не могат да се използват и "рап", "робство", "телевизия"
Обновена: 28 мар 2012 09:24 | 28 мар 2012 09:23, Елка Василева
87
"Танци", "бедност", "динозавър" забранени в щата Ню Йорк
Петдесетина думи, сред които "динозавър" и "танци", са забранени за употреба в училищните тестове в Ню Йорк. Снимка: архив, Reuters

Петдесетина думи, сред които "динозавър" и "танци", са забранени за употреба в училищните тестове в Ню Йорк, защото са смятани за политически некоректни, пише италианският в. "Република".

Списъкът е изготвен от отдела за образованието на щата Ню Йорк и е изпратен до съставителите на тестове за проверка на знанията на учениците в началните училища.

Мотивацията за забраната на някои думи може и да изглежда странна, но е факт, че например думата "танци" се забранява, защото напомняла за сексапил и за похот и навеждала на неприлични помисли.

Думата "динозавър" била забранена, защото припомняла за еволюцията на нашата планета. А приказките за еволюция разгневяват креационистите, които са убедени, че всичко е плод на висше създание. Сред тези креационисти е и Рик Санторъм, който участва в надпреварата за президентската номинация на Републиканската партия.

Думата "бедност" също се забранява, защото може да накара ученик да се почувства неудобно, като я прочете и може да се сети, че баща му например от доста време е безработен.

Думата "развод" се забранява, защото може да травматизира детето, чиито родители са разведени.

Думата "робство" също не може да се използва, защото ще нанесе удар по чувствителността на афроамериканчетата, а думата "извънземни" е забранена, защото ще смути фантазиите на най-чувствителните малчугани.

В списъка фигурира и думата "рап", смятана за вулгарна, както и думите "телевизия" и "видеоигри", които не се вписвали в образователните стратегии, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
42
 
! Отговори
Фалшиви Инициали преди 12 години
Да им пикам на фалшивия морал.
47
0
 
54
 
! Отговори
Сащска логика преди 12 години
Не е лошо да се прочете "Дюн" - там си пише защо едни стават по-силни от другите, а сащците правят точно обратното.По логиката на сащците тряжбва дас е забрани и употребата на да кажем: - говоря, защото има деца, които не могат да говорят - виждам, чувам, чета, пиша, тичам, скачам и т.н - по същата причина, има деца, които не го могатПрактически за всяка дума може да се измисли причина да не се ползва по сащската логика.
46
1
 
37
 
! Отговори
MayaKrasnaya преди 12 години
В израел и пицата е забранена.......
45
1
 
41
 
! Отговори
Б преди 12 години
Забранена е и думата "Рожден ден" (в английския е една дума), защото Свидетелите на Йахова не чествали рожденни дни и така може да обидят децата им!Ако така се създава велика нация - то да им пик.я на демокрацията!
44
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хамериканска му раУта ;)
43
2
 
46
 
! Отговори
>Ш> преди 12 години
Тия няма да спрат с експериментите върху човешкото търпение и глупост. Хамериканската нация е деформирана и стигат ето до тук.Това е фабрика за ***. Всичко това ще се опитат да пренесат и в Европа.
42
0
 
33
 
! Отговори
umen до 24umnik преди 12 години
Поправка - през 1948.
41
1
 
37
 
! Отговори
umen до 24umnik преди 12 години
Почети повече книжки моето момче. "1984" е роман антиутопия на Оруел. Книгата е публикувана през 1984. Там има един термин - Новговор и като прочетох статията първата ми асоциация бе Новговор. Книгата беше забранена в България. Издадоха я едва през 1989 и тогава я прочетох.
40
0
 
42
 
! Отговори
Сещам се, че преди 12 години
с ръка на сърцето и просълзени американските маси пееха: "Land of the FREE"...
39
5
 
33
 
! Отговори
chicago преди 12 години
Исках да го обясня така че да се разбере от всички.Сега ще го обясня още по просто.Проблемите които ги имаме ние ги има и в целия демократичен свят,бедност , безработица ,корупция ,лошо уредено здравеопазване и тн .Ние като най бедни продължаваме да се присмиваме и да обсъждаме по богатите като,игнорираме вината от себе си за това състояние в което се намираме.
38
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Доста хора искат някой,от тези думи да не съществуват.Като "бедност" "извънземни !".Но похвално,че са забранили думата "телевизия" :) .
37
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
AHAHAHAHHAHA, typi amerikanci. Prekaleno mnogoto prawa, wodqt do zloupotrebi i ot tam do o6te po-golqmo ograni4enie na prawata ot predi. Fakt -> USA. No towa wsi4ko stawa blagodarenie na al4ni adwokat4eta, koito sa gotowi da osporwat wsi4ko za pari.
36
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кои ли да са забранените в БГ? "Силикон" - защото се свързва на секундата с цици, "***" - да не се накърни крехката душевност на ***, които могат да четат, "Хляб" - за да не им прокъркори на гладните, "партия" - за да не предизвика позиви за повръщане в мнозинството, "бензин" ("дизел") - поради очаквани безредици от страна на нещастните шофьори и т.н. Странно, как на никого не му е хрумнало да въведе подобен списък в бг образованието?
35
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
какво стана с куклата дето викаше "здрасти куч-о" предназначена само за американския пазар
34
4
 
32
 
! Отговори
до чикаго и назад преди 12 години
какво означава хранителна верига на ЕС..това биологична система ли е че се обърках или консуматорска мисъл..а знаеш ли колко българи хвърлят недоядена храна..пазаруваме и готвиме в казани като в казармата и после половината в кофата, щото "три дена я ям тая манджа писна ми"
33
0
 
50
 
! Отговори
Nobody преди 12 години
И вече няма да викат на жените жени, щото е сексистко, а ще им викат вагиноамериканци.
32
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
интересно, дали е забранена думата 'К**'?
31
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
***, тези хранителни системи, орли и ес са абсолютно несъвместими в едно изречение. бегай да си почиваш.
30
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
хохохо, да им пръцна на образователната система. това е умишлено злодеяние на ***, които се опитват да дебилизират напълно населението на планетата.
29
9
 
34
 
! Отговори
chicago преди 12 години
Ние сме най ниско пълзящите в хранителната верига на ЕС а,обсъждаме орлите.Дали някой изобщо ни забелязва .