Всеки ден 1 млн. души стават жертва на киберпрестъпления

Създават европейски център за борба с този вид престъпност
28 мар 2012 16:38, Елка Василева
2
Всеки ден 1 млн. души стават жертва на киберпрестъпления
Всеки ден 1 млн. души по света стават жертва на киберпрестъпления. Снимка: архив, Reuters

Всеки ден в света около един милион души стават жертва на киберпрестъпления, съобщи на пресконференция днес еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом. Тя представи тези данни по повод предложението на Европейската комисия за обособяване на Европейски център за борба с киберпрестъпленията, който да бъде разкрит към централата на Европол в Хага, съобщи БТА.

Според официалната статистика печалбите от киберпрестъпления годишно се оценяват на 388 милиарда долара в световен мащаб. Днес 3/4 от европейците имат достъп до интернет, а 1/3 от тях банкират онлайн.

Обособяването на центъра цели преследването на дейността на организирани престъпни групи, а не на отделните граждани, уточни Малмстрьом. Тя посочи, че се очаква новата структура да заработи от следващата година, първоначално с 30 служители до достигането на пълния си капацитет с около 55 експерти.

Центърът ще следи за проникването на престъпна дейност в социалните мрежи, разпространението на фишинг имейли и бот-нет сървъри, случаи на детска сексуална експлоатация и на пробив в европейските информационни системи. Годишният бюджет на центъра ще бъде около 3,6 млн. евро.

Статистическите данни сочат, че 80 на сто от младите европейци имат профил в социална мрежа, а търговията онлайн по света е с годишен обем от осем трилиона долара. Наблюденията сочат, че киберпрестъпленията се увеличават, а престъпните групи си препродават данни за кредитни карти срещу едно евро на бройка. Открадната кредитна карта се продава за 140 евро. Дневно по 600 000 профила във Facebook биват блокирани заради опити за хакване.

Предвижда се новият европейски център да уведомява националните власти в случаи на открито престъпление и да съдейства при разследванията. Една от целите е и обучението на следователи, прокурори и съдии в тази специфична материя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари