Децата на имигрантите ни в Англия – дискриминирани

Това е установило обширно проучване на Острова
Обновена: 10 май 2012 21:30 | 10 май 2012 21:00, Елка Василева
92
Децата на имигрантите ни в Англия – дискриминирани
Децата на източноевропейските имигранти във Великобритания често са дискриминирани. Снимка: архив, Reuters

Имигрантите във Великобритания от Източна Европа, в това число и България, са напуснали родните си места, за да търсят по-добър живот за себе си и главно за децата си, но се оказва, че често пъти децата им са обект на изолация и дискриминация, пише в. "Дейли телеграф".

Изданието се позовава на изследване, продължило две години и половина, в което са участвали деца на имигранти от България, Румъния, Чехия, Словакия, Унгария, Полша и няколко страни извън ЕС. В хода на изследването децата е трябвало да си водят дневник, а техните родители са били интервюирани относно проблемите, с които се сблъскват на британска почва, когато става дума за образованието и медицинските грижи за децата.

От изследването става ясно, че имигрантите трябва да запишат децата си в списъци на чакащите за прегледи от местни лекари. Тъй като чакането продължава прекалено дълго, някои от имигрантите предпочитат да се върнат в родината си, за да осигурят адекватна медицинска помощ за децата си.

Като пример се посочва случаят на 11-годишното българско момиче Андреа, което има проблеми с очите.

"Трябваше да чакаме за преглед при специалист толкова дълго време, че мама реши да вземем самолета до България и да отидем там при доктора, който ме лекуваше преди. Така нещата се уредиха много по-бързо", разказва Андреа пред изданието.

Имигрантите се оплакват още, че отношението към децата им в училище не е строго, техните усилия не се оценяват, а домашните им са прекалено малко.

По време на изследването много имигранти са признали, че е трябвало да изоставят в родината си къщи с градини, за да заживеят във Великобритания в малки апартаменти и да приемат ниско платена работа.

Много семейства са се разпаднали и защото единият партньор е пристигнал по-рано от другия и самотният живот е повлиял отрицателно на семейните отношения, посочва още изследването, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
7
 
1
 
! Отговори
@ преди 12 години
Може вие да пращате пари на близките си, но пенсиите им ние ги изкарваме. Така че по-добре си мълчи! България ще се оправи, когато пенсиите на родителите на работещите навън се плащат от тях, а не от цялото общество. Защото вие несъмнено получавате повече, но крепите техния стандарт, не нашия, изкарвате техните пенсии, не нашите, подпомагате тяхното здравеопазване, не нашето. А заглавието, че имигрантските деца са дискриминирани изобщо не ме трогва. Всеки сам решава съдбата си.
76
2
 
7
 
! Отговори
веско до 68 преди 12 години
братле, това с което се занимавам там е строителсво и го работя с удоволствие. Правописа ми, вярно че се влоши доста последните 4-5 години, даже взех да бъркам и да смесвам английски и български букви, тук с повечето е така. Но пък изкарвам 10 пъти повече от теб с перфектния правопис..Веднага си проличават злобарите и дребните душици, като започнат да се заяждат за нещо извън темата.
75
1
 
6
 
! Отговори
до 60 преди 12 години
Май изобщо не си достатъчно интелигентен, след като не си разбрал на какво се дължи съществуването на бизнеса ти - цялата българска икономика се крепи на хората, които работят на вън и изпращат пари тук, на близките си. Доста хора щяха да умрат от глад и болести, ако не са те. Така, че се благодари, че има такива хора, вместо да ги обиждаш нагло!
74
2
 
7
 
! Отговори
NHS преди 12 години
Всеки трябва да чака, включително и самите англичани. Здравеопазването е безплатно, затова трябва да рационализират услугите си: тези, с най-голяма нужда и най-висок шанс за възстановяване и подобрено здраве (терминът е QALY), са с предимство. Ако се чувстват толкова дискриминирани, никой не ги спира да върнат там, откъдето са дошли.
73
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
73, ква майка, тя е по-зле и от мащеха за българите, няма бъдеще в БГ българите
72
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За дискриминация към бялата раса , не съм чувал. Все пак ше има някои който си е националист и ще прави проблеми. Но към чернокожите това е обратното. Пълна дискриминация.
71
0
 
8
 
! Отговори
ot 46 до 49 преди 12 години
А ти осигуряваш ли европейски заплати на подчинените си или им плащаш колкото да не умрат? Предвид коментара ти може да се поспори за интелигентността ти, още повече щом омаловажаваш хората с висше образование... За жалост повечето работодатели в БГ са точно като теб и за това хората предпочитат да работят навън, от колкото да търпят постоянни унижения от бай *** шефа им и да му целуват ежедневно ***, че ги "хранел". Нищо, че те примерно си скъсват *** от бачкане той ги хранел. Другото което е убедена съм, че никога не си излизал зад граница съдейки по *** ти писания. Навън всеки изработен час се заплаща, извънредният труд също. Изобщо има много повече предимства да работиш в чужбина и наистина спрете да лъжете хората, че едва ли не ще ви смъкват кожата от бачкане, като излезете зад граница. Ако работите легално се работи по 8 часа всичко се записва и много се внимава, защото не се знае кога може да им дойде една проверка и да отнесат жестоки глоби заради това, че искали да работиш 48 часа непрекъснато (примерно). Това, че тук са свикнали да се подпират на бюрото и да редят пасианси докато не стане 5 часа, не значи че навън тази практика съществува. Там се работи и точно заради това се заплащат и реални заплати. А в България понеже знаеш, че дали ще работиш, дали не заплатата ти пак ще остане 300 лв. за какво да се пънеш? Вероятно и твоите служители са на това мнение.
70
0
 
9
 
! Отговори
cAMDEN преди 12 години
ако ми кажете как ще стане това в София с ниска заплата от около 600-700лв, да си самостоятелен и да не се ограничаваш ще се върна .... а ако имаш образование и си средна класа не е проблем да си в нова собствена къща, с нова кола.... това са простите факти - другото е злоба
69
1
 
4
 
! Отговори
camden преди 12 години
Една проста сметка... за Лондон ..аз и приятелката ми... 3 пъти дневно ядене и пиене навън по 10 лири на човек 3 по 20 = 60лири по 30 дни 1800 лири да се разбиваш от барове и т.н. + 500лири дрехи, транспорт и т.н. 2.300 + 700 едностаен апартамент на 30-40 автобус от центъра или 15мин метро = 3.000 лири месечен разход нормален живот и аху-ихи насам натам - за двама нискоквалифицирани студенти, които работят за 8 лири на час... 9 по 8 = 70лири по 22 дни = около 1500 на калпак....
68
0
 
5
 
! Отговори
studentka преди 12 години
do 60 - i az mislq, che bqx dostatychno inteligentna v izbora si da ucha v Angliq. Posochi mi nqkoi bylgarski student, koito raboti po 20 4asa na sedmica i se izdyrja bez pomoshtta na mama i tatko. Ima i neshto drugo narecheno kachestvo na obrazovanie. Lichno sym bila svidetel kak studentka ot Bylgariq, reshila da uchi v Angliq, se qvqva na komisq da otgovarq za plagiatstvo, zashtoto prepisvaneto ot debeli knigi e rojba na BG systemata....
67
13
 
6
 
! Отговори
Krutoy преди 12 години
Ами да са си седели в България!Майка си ли търсят в скапаната Англия? Там и без тях има кой да мие чинии и да бърше пенсионерски ***...
66
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
60 - достатъчно интелигентен кво точно значи всъщност ? колко точно ? и според чий критерий ?щото това което си написал леееко противоречи на твърдението ти, тъй като интелекта в българия не е от стоките, които се ценят - справка управляващите ни и избралите ги
65
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
chakaneto za pregled tuk vaji za vsichki - ne samo za bylgari. Takava e sistemata, za da otida na zybolekar naprimer chakax 8 sedmici....Vinagi ima variant da otidesh na 4astno.
64
0
 
9
 
! Отговори
БГ преди 12 години
Интересен коментар на No 60! До сега не съм виждал интелигентен български работодател на 12 души! Нито пък на повече. Ту е важно да знаеш на кого да бутнеш рушвет и как да заобиколиш законите. А отношението към тези с 3 висши е още по- показателно!
63
3
 
9
 
! Отговори
Свет преди 12 години
Нищо подобно.И медицинската система им работи добре и са учтиви и добри и професионалисти и зъболекарите също.От 5 г живея тук и пробелми нямам с абсолютно нищо. Това са жалки опити да се насади ненужна омраза към видиш-ли-някой-който-му-е-крив-целия свят.На такъв ,където и да иде всичко и всеки ще му е крив.Я фак оф.Англия е супер страна.не слушайте какво ви говорят.Който е бил тук знае за какво става дума.
62
6
 
3
 
! Отговори
До Веско преди 12 години
Дано и на английски правописът ти не е като българския, защото наистина ще е съмнително какво точно вършиш там.
61
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"домашните им са прекалено малко." Преразказвам истинска история. Пита един български баща англ. учител, защо не дава домашно на учениците си? Даскала отговаря с риторичен въпрос - "Вие като свършите работа, носите ли си работа вкъщи?" Съкратих доста, но смисъла ви е станал ясен.
60
0
 
2
 
! Отговори
Ramones преди 12 години
Точно така, Веско! Подкрепям! :-)
59
5
 
16
 
! Отговори
Ramones преди 12 години
Една от най-големите простотии, които съм чела тук. Нищо подобно. Аз съм толкова възхитена от английското здравеопазване, че вече открито заявявам страх да се прибера и да се лекувам в България! Внимателни, отделят ти колкото време е необходимо (а не като в Бг да те претупват през пръсти) и се заемат с проблема ти да бъде наистина решен. На драскачите на такива статийки ще им пратя само много здраве. :-)
58
5
 
8
 
! Отговори
веско преди 12 години
ой не го интересува какъв си и от къде си дошъл, а само какво можеш и какви квалификации имаш.В която институция да отида, за каквото и да е съм се чувсвтал наравно с англичаните, всичко останало като писанията в тази статия са плод на жалки душици, които се чувстват дискриминирани и в собствената си държава. България ми липсва единствено заради спомените от дома, приятелите и природата..