Русия предотвратила заговор за атентати срещу Олимпиадата в Сочи

В Абхазия са разкрити десет склада с оръжие и боеприпаси
Обновена: 10 май 2012 16:22 | 10 май 2012 16:10, Елка Василева
5
Русия предотвратила заговор за атентати срещу Олимпиадата в Сочи
Русия предотврати заговор за извършване на терористични атаки по време на Зимната олимпиада в Сочи през 2014 г. Снимка: архив, Reuters

Службите за сигурност на Русия и на отцепилата се от Грузия република Абхазия са предотвратили чрез съвместна операция заговор за извършване на терористични атаки по време на Зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 г., предаде РИА "Новости", като се позова на руския Национален антитерористичен комитет (НАК).

Иззети са били оръжия, вкл. преносими зенитноракетни комплекси "Игла" и "Стрела". При операцията на 4 и 5 май на територията на Абхазия са били разкрити десет тайни склада с оръжие, експлозиви, боеприпаси и други средства за извършване на терористични нападения. Освен трите комплекса "Игла" и "Стрела" са конфискувани два противотанкови управляеми снаряда с установки към тях, един миномет с 36 снаряда, огнехвъргачка "Шмел", 29 гранатомета от различни марки, 12 самоделни бомби, 15 противотанкови и противопехотни мини, 655 боеприпаса за гранатомет, 39 гранати и 50 взривателя към тях, снайперска пушка и два автомата, 15 кг тротил, над 10 хиляди патрона от различен калибър, както и топографски карти.

"Федералната служба за сигурност успя да установи, че терористите са планирали през периода 2012-2014 г. да прехвърлят това въоръжение в Сочи и да го използват за извършването на терористични нападения по време на подготовката и провеждането на Олимпийските игри", са казва в съобщението на пресслужбата на НАК.

В него се отбелязва, че още през август 2011 г. в село Пластунка край Сочи органите за сигурност са разкрили и унищожили скривалище, подготвено за складиране на оръжия и взривни вещества, предаде РИА "Новости".

ИТАР-ТАСС допълва, че започналата през август м.г. операция е била за разкриването на т.нар. "абхазки джамаат" - клетка на международната терористична организация "Имарат Кавказ".

От руското антитерористично ведомство твърдят, че лидерът на "Имарат Кавказ" Доку Умаров, който поддържал тесни връзки със спецслужбите на Грузия, е координирал цялата дейност по прехвърлянето на средствата за извършване на терористични актове до района на Сочи.

До момента в хода на антитерористичната операция са арестувани три лица от ръководството на абхазката група. В домовете им също били намерени оръжия и боеприпаси, се казва в съобщението на НАК, посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
2
 
! Отговори
Киркорчо преди 11 години
Още две години до игрища,а вече терористите се вертят край Сочи. Кой здрав човек иска да бъде атентиран при ски каране?
4
4
 
2
 
! Отговори
галактика преди 11 години
В момента слушам симфонична музика.... Въздейства отпускащо, приятно, та се чудя как някои хора се занимават с глупости ?!......
3
1
 
11
 
! Отговори
Башар преди 11 години
Мачкай,Путин !
2
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Естествено , новите ни "приятели" от Грузия замесени .Едва ли някой е очаквал друго.
1
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Арестуваните да се окачът на ченгели и одерът живи!