Светът произвежда толкова патрони, че да те убие 2 пъти

Всяка година се продават муниции за 4,3 млрд. долара, показва доклад
6 юни 2012 10:18, Бойчо Попов
24
Светът произвежда толкова патрони, че да те убие 2 пъти
Снимка: Reuters

Предвид ескалацията на световната търговия с боеприпаси неправителствената организация Oxfam призовава за по-стриктен контрол в това отношение.

Всяка година в света се произвеждат около 12 млрд. патрона, се казва в доклад, публикуван от Oxfam през юни в навечерието на предстоящите преговори за сключване на споразумение за регулиране на международната търговия с оръжие в Ню Йорк.

Произвежданите всяка година патрони са "достатъчни, за да убият всеки мъж, жена и дете на тази планета два пъти", се казва в доклада, цитиран от Ройтерс.

Според Oxfam световната търговия с боеприпаси се разраства по-бързо от търговията с огнестрелни оръжия. Докато всяка година се продават муниции за 4,3 млрд. долара (3,5 милиарда евро), оборотът при продажбата на огнестрелни оръжия е 2,68 млрд. долара (2,2 милиарда евро).

"Абсолютно необходимо е продажбата на боеприпаси да бъде включена в споразумението и да бъде по-добре регулирана", казва Анна Макдоналд, която оглавява в Oxfam кампанията за контрол върху оръжията.

Макдоналд критикува и липсата на глобални системи за контрол и мониторинг на разпространението и съхранението на боеприпасите.

Още световни икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
ЩЕ!!! преди 11 години
Ще е така докато има хора ,които си изкарват хляба с оръжие.....!
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
големите модни къщи правят заедно годишно 100млрд.$ от парцали
19
0
 
1
 
! Отговори
Бла-бла преди 11 години
Не мога да се съглася с анализа на статията - през Втората световна война за да бъде убит един войник от куршум е било необходимо да се изстрелят 25 хиляди патрона. По време на войната в Корея този разход е двойно по-голям, а във Виетнамската война американските войници изразходват над 200 хиляди патрона за един убит.
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Първата работа на човека, като е докопал тоягата е било да сцепи канчето на ближния си така че, войни винаги ще има. Иначе ние се грижим за премахването на оръжието и то на едро - през няколко години си взривяваме погребите. България заслужава похвала, а оцеляването на българина е гарантирано - един два пъти отзад не е смъртоносно.
17
0
 
14
 
! Отговори
Не забравяйте, че... преди 11 години
Природата няма нито един патрон, а може да ни затрие наведнъж!
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 15- спал си в часовете - 1000 бр за 220 долара прави по 22 цента, не по 5. То и в Бг ги има- бойни за калашник по 30ст. Ама не ми вършат работа, най-добри са SPRN на ППУ 8гр.И каква е тая статия? Искам да си стрелям - купувам си и стрелям където е разрешено. По света има ядрено оръжие да те убие 200 пъти, хладно оръжие да те наръга 1000 пъти, но най-криви са монополите, които ти го набиват всеки ден!
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Има патрони достатъчни, за да убият всеки мъж, жена -но няма за ***, гейовете и хермафродитите ,а то баш за тях трябва да има- и то не по два ами по 4.
14
0
 
3
 
! Отговори
Реалистът 2 преди 11 години
.... Дори и да спрат военните конфликти в една част на света ако не сте забелязали да ви кажа че почти веднага се "предизвикват" други такива в друга част на Земята! :( А сега познайте защо.. Запалиха Арабският свят със тази така наречена "Арабска Пролет" и сега спокойно си продават оръжийцето и мунициите... Ако не е там ще е бивша Югославия.. или Ирак.. или Афганистан! Ами "новите болести"?!?! СПИН,"ЛУДА КРАВА","ПТИЧИ ГРИП" и какви ли не още..?!? Купувайте братя земляни ваксини и хапчета а ;)?!
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В интернет ги гледах вчера 7,62х39 (муниции за АК47) 1000 броя за 220 долара = 4,55 цента на патрон или около 7 стотинки на брой. Нищо чудно, че се продават толкова много парчета.
12
1
 
3
 
! Отговори
Реалистът преди 11 години
....Ако питате мен светът произвежда дори и повече патрони,отколкото да те убие два пъти!!! Ха... И после искаме СВЕТОВЕН МИР и СВЯТ БЕЗ БОЛЕСТИ?!?! :( За съжаление това няма да стане НИКОГА на Майката Земя :( Айде да не се правим на будали! Всички знаем какви и кои организации имат "далавера" локалните военни конфликти и войни из земното кълбо да НЕ престават никога и да "изскачат" все нови и нови "болести" който да бъдат лекувани със точно определени лекарства от някого! Ей тия пари и власт...
11
0
 
1
 
! Отговори
pissed off преди 11 години
е нали авджиите трябва да се избиват като се отрежат с ракия :D:D:D
10
0
 
0
 
! Отговори
загорял по Ким преди 11 години
..e що па мене!
9
0
 
3
 
! Отговори
ВИТКО преди 11 години
Не може да интегрираме черните римляни без патрони . .
8
4
 
2
 
! Отговори
ВИТКО преди 11 години
Требе да се въоръжаваме, че като додат китайцините да ги пуцаме ...
7
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най-големите производители и износители на оръжие - САЩ, Русия, Китай, Великобритания и Франция са постоянни членове на Съвета за сигурност към ООН. Има ли въобще някой интерес от мира на планетата, освен миските на конкурсите, но дори и те не го мислят наистина.
6
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не оръжита убиват. Хората убиват.
5
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В нета имаше историята на българин който е морски пехотинец в армията на САЩ.Всъщност е американец просто е роден в България.Както и да е.Та той пише,че е нещо като стандарт там след завършването на обучението и тренировките да имаш изстреляни поне 50 000 патрона с учебни цели.Всеки един войник.Тия имат един милион армия.Може да сметнете ако това е дори наполовина вярно колко патрона са нужни
4
0
 
13
 
! Отговори
Бамбабам преди 11 години
Анализите показват, че за един убит през Втората световна война са изразходвани около 25 хиляди патрона. По време на войната в Корея този разход е двойно по-голям, а във Виетнамската война американските войници изразходват над 200 хиляди патрона за един убит.
3
1
 
5
 
! Отговори
Aлов преди 11 години
То за това немците пестят патроните и с един са трепали по двама или няколко на разстрел. Икономията е важна
2
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А как ще се поддържа демокрацията без патрони?